Telo zove u pomoć: Pet simptoma koje ne smete da ignorišete

16.10.2012, 17:46
Zdravlje - Telo zove u pomoć: Pet simptoma koje ne smete da ignorišete
Kada telo počne da komunicira s vama pomoću bola i suptilnih simptoma, obavezno morate obratiti pažnju na to i odreagovati. Mnogi ljudi skoro svakodnevno ignorišu ispucale usne, bol u ramenima, promene na desnima, bol na stopalu te trnce u bedrima jer smatraju da ne signaliziraju ništa ozbiljno. Međutim da li je to baš tako? Iza pet najčešćih dosadnih boljki kriju se možda opasne zdravstvene tajne. Nemojte ih ignorisati!

ISPUCALE USNE
Iako se najčešće govori da ispucale usne ukazuju na anemiju, ipak treba proveriti i potencijalne infekcije. Naime, ispucale usne mogu biti znak gljivične infekcije. Taj problem se rešava vodom. Umesto da usne oblizujete jezikom (to će samo povećati prisustvo gljivica!), počnite da pijete veće količine vode. Usnama će biti potrebno neko vreme da se oporave. Pomozite im i nežnim balzamom za usne. Ako se situacija uprkos tome ne popravlja, posavetujte se s lekarom.

BOL U RAMENIMA ILI TORZU
Često se čuje da te vrste bolova izaziva bolesno srce ili izuzetno jaka gorušica. Međutim uzrok može da bude i nešto drugo - žučni kamenci. Dolazi do reflektovanja bola koji se javlja u ramenima ili torzu pa ga je teško povezati sa žuči. Problem se češće javlja kod žena nego kod muškaraca i to zbog hormona koji pospešuju nastanak tih tegoba. Pokušajte da delujete preventivno i promenite način ishrane. Neka vaš jelovnik obiluje vlaknima kao i voćem i povrćem. Izbegavajte sve što je masno, a crveno meso jedite što ređe.

TAMNOCRVENE DESNI
Otečeno i tamnocrveno zubno meso znak je paradentoze koja nastaje zbog pušenja, hormonskih poremećaja, loše higijene i stresa. Međutim tamnocrveni desni mogu biti i znak da nesvesno, najčešće tokom noći, stiskate zube i škripite zubima. To izaziva pritisak na desni pa dolazi do promena. Potrudite se da nadzirete kad to radite u svesnom stanju, a za konkretnije korake posavetujte se sa svojim stomatologom.

BOLNA STOPALA
Ako osećate bol na stopalu, najčešće između trećeg i četvrtog prsta, možda vas prati sindrom zvani Mortonov neurom. Reč je o promenama na malom nervu koji prolazi ispod ligamenta te koji spaja dve kosti na stopalu. Taj bol se češće javlja kod žena i to zbog visokih potpetica koje nose. Šta uraditi? Najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom. Ako se problem nije pogoršao, biće dovoljna i udobna obuća s niskom potpeticom te ortopedski ulošci. Međutim ako je situacija ozbiljnija, lekar će preporučiti dalje korake.

TRNJENJE U BEDRIMA
Ako ponekad osećate blage trnce u bedrima, razmislite o svojoj odeći i obući. Naime, takav bol najčešće je rezultat preuskih farmerki i ostale tesne odeće. Doprinose mu i visoke potpetice. Do toga dolazi zbog iritacije nerava. I iako bol ne mora da bude strašan, s vremenom se može pogoršati. Kako biste to izbegli, birajte udobniju odeću. Ako se već ne možete odreći uskih farmerki, onda birajte one s elastinom - one će definitivno izazvati manje štete, piše T portal.

Izvor: S MEDIA

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 156
    Koliko clanova ima idealna porodica?