Kuca vam je u haosu? S ovim savetima vise nece biti

12.05.2015, 05:07
Uredjenje - Kuca vam je u haosu? S ovim savetima vise nece biti

Svaka domaćica i majka zna koliko je zahtevno održavanje kuće čistom i urednom. Nebrojeno puta oklevamo da pozovemu prijatelje u posetu, čak i na kafu, samo zbog toga što tog dana nismo stigli da usisamo ili nismo pospremili kuhinju. Poseban problem predstavlja održavanje kuće u besprekornom stanju za žene koje rade, i koje moraju da provedu na poslu tačno određen broj sati. Iako živimo u vremenu kada bi trebalo da je normalno da muškarac i žena koji rade podjednako dele kućne obaveze i obaveze oko dece, realnost je ipak malo drugačija i većina stvari neće biti obavljena ako ih sama žena ne obavi.

Raščistite pre svega same sa sobom

Pre nego što počnete da paničite i da se nervirate što svakog dana imate gomilu nezavršenih obaveza po kući, morate da shvatite da je to sve normalno. Sasvim je u redu ako ne usisate svakog dana, prašina se može obrisati i svakog drugog dana, veš može da "izdrži" još jedan dan u korpi i potpuno je normalno imati čitave hrpe veša na peglanju i peglati po potrebi. Kada radite od 9 do 5 a pritom imate i malo dete/decu, prosto nemate dovoljno sati da obavite sve u toku jednog dana i morate da pravite prioritete što se tiče kućnih poslova. Nikako ne mešajte decu ili vreme sa partnerom u sređivanje prioriteta - uvek se potrudite da prvo ispričate deci priču pre spavanja pa ako budete imali snage, operite sudove od večere ili pospremite dečiju sobu. Nekada je za nas mnogo bolje da popijemo kafu sa prijateljicom i odaberemo jedan od poslova koje ćemo obaviti a ostatak ostavimo za seldeći dan.

Odredite dane u nedelji za određene poslove

Organizacija je ključ svakog uspeha. Odredite recimo ponedeljak za sređivanje veša, peglanje i pranje, i uradite od ostalih poslova samo ono što baš morate. Utorak rezervišite za sređivanje kuhinje i usisavanje, sredu za čišćenje kupatila itd. Jedan dan u vikendu možete da odredite za kuvanje obroka za celu radnu nedelju koje možete da smestite u zamrzivač i samo po potrebi vadite šerpe i posude. Skoro svako jelo je pogodno za zamrzavanje, a ne morate čak ni da provedete ceo dan u kuvanju, uvek možete da spremite veće količine jednog jela koje možete služiti dva dana. Recimo đuveč je jelo pogodno za zamrzavanje, sarme, punjene paprike, pasulj, grašak s piletinom, lazanje, itd. Jedan dan svakako odredite za opuštanje sa porodicom i prijateljima.

Imajte "keca u rukavu"

A šta ako u vaš savršeno razrađen plan "upadnu" gosti ili se dete razboli? Potrudite se da uvek u zamrzivaču imate neko zamrznuto testo ili pitu koju možete začas ispeći ili podgrejati a postoji i čitava lista brzih jela i poslastica. Kombinacija pudinga, piškota i šlaga ne može da omane, a još ako dodate i malo voća svi će se oduševiti. Testenina se sprema brzo i uz malo mašte sa prelivima možete brzo impresionirati goste ili svoje ukućane. U svojoj kućnoj apoteci nemojte nikada biti bez paracetamola ili čepića za prvu pomoć, a dobro je uvek imati neko mesto u dečijim komodama gde ćete uvek imati po jednu-dve čiste presvlake za dete (pidžama, bodi, čarapice, trenerka) za hitne slučajeve povišene temperature, povraćanja, proliva...

Pripremite se na vreme

Ako radite puno radno vreme, uvek uveče pripremite odevnu kombinaciju za sledeći dan jer u kakvoj god frci da se nađete, znaćete šta ćete obući i biće vam lakše. Kada deca odu na spavanje, prvo se pripremite za posao ako imate zadatke da obavite kod kuće, a zatim se bacite na kućne poslove. Za decu takođe pripremite garderobu koju će nositi u vrtić/školu i smislite šta ćete pripremiti kao obroke za sledeći dan.

Ako se dobro organizujete i ne paničite nećete dolaziti u stresne situacije zbog nereda u kući a i ako se dese - to je sasvim u redu. Najvažnije je da su ukućani srećni jedni s drugima i zdravi, a pravim prijateljima koji dolaze u posatu neće biti nimalo važno da li ste pospremili ili ne, kvalitetno provedeno vreme zajedno briše sav stres i negativnu energiju.

 

Izvor: Aznaida U.

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 85
    Koliko clanova ima idealna porodica?