Privatni ili drzavni vrtici?

23.04.2015, 17:33
Školarci - Privatni ili drzavni vrtici?

Da li su bolji privatni ili državni vrtići?
Na ovo pitanje se ne može dati tačan odgovor, jer neki roditelji smatraju da su bolji privatni vrtići, dok drugi misle suprotno i zadovoljni su radom i odnosom prema deci u državnim vrtićima. U svakom slučaju i državni i privatni vrtići moraju da ispunjavaju zakonom određene uslove da bi se bavili ovom delatnošću. Jedno je sigurno - u državnim vrtićima su cene niže, ali je zato broj dece u grupama veći nego u privatnim vrtićima. Od vas zavisi za koji vrtić ćete se odlučiti.

Koja je razlika između državnih i privatnih vrtića?
Osnovna razlika između državnih i privatnih vrtića je u ceni, jer su privatni obično skuplji. Osim toga, u državnim vrtićima postoji tačno određen dnevni režim, dok se u privatnim vrtićima možete dogovoriti oko toga kada da dovedete dete, da li će ono da jede u vrtiću ili ne i slično. Takođe, u nekim privatnim vrtićima su u mesečnu cenu uračunati i časovi engleskog, fiskulture, predstave i slično, dok u državnim vrtićima sve to treba posebno da platite. Velika razlika je i broj dece u grupama i to je ono zbog čega se roditelji najčešće i odlučuju za privatan vrtić, gde su grupe mnogo manje.

Koje je radno vreme državnih, a koje privatnih vrtića?
Državni vrtići imaju tačno određeno radno vreme, a deca se moraju dovesti najkasnije od 7:30 do 7:45 časova. U privatnim vrtićima je radno vreme fleksibilnije i obično usaglašeno sa obavezama roditelja koji rade od 9 do 17 časova. Takođe, neki privatni vrtići rade i vikendom.

Koji je idealan broj dece u jednoj grupi?
Za dete je bolje ako grupa nije prevelika. Pedagozi smatraju da je osmoro dece u grupi optimalan broj, za uzrast do četiri godine. Za decu preko četiri godine starosti, optimalan broj je 12 u grupi. Međutim, realno stanje u našim državnim vrtićima je daleko od toga.

Koliko vaspitača brine o njima?
U vrtićima gde je broj dece u grupama preko 20, o njima naizmenično brinu tri vaspitača u jaslicama i dva u starijim grupama. Međutim, u manjim mestima gde ima mnogo manje dece, obično jedan vaspitač brine o jednoj grupi. Osim vaspitača u jaslicama, gde idu čak i bebe od godinu dana, brinu i negovateljice.

Da li se deca u vrtićima bave fiskulturom?
Iako bi trebalo da se deca redovno bave fiskulturom, nemaju svi, ni državni ni privatni vrtići, uslove za to, jer nemaju fiskulturnu salu. Onda mališani obično nekoliko puta nedeljno sa svojim vaspitačima vežbaju u hodniku ili u učionici, a kada je toplo vreme, napolju u dvorištu.

Izvor: bebac.com

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 87
    Koliko clanova ima idealna porodica?