Zubarske bušilice odlaze u istoriju

24.08.2011, 21:59
Aktuelna desavanja - Zubarske bušilice odlaze u istoriju
Zvuk zubarske bušilice uskoro će ući u istoriju, tvrde engleski i švajcarski naučnici. Oni su otkrili kako da na potpuno bezbolan način obnove zub sa karijesom.
Profesor Dženifer Kirkam koja je vodila istraživanje na Stomatološkom institutu Lids pri tamošnjem univerzitetu kaže:"Rezultati koje sada analiziramo pokazuju da su prednosti evidentne, potpuna popravka zuba sa lezijama karijesa i to uz pomoć jednog nanonešnja materijala".

Metod "punjenje umesto bušilice" podrazumeva podražavanje uslova koji unapređuju prirodan razvoj zubne gleđi. Zubna gleđ se formira oko proteinskih molekula, a naučnici sada prave prirodni protien u tečnom stanju koji se maže na zub. Kada se ova tečnost namaže na zub, ona momentalno prodre kroz rupe i formira proteinsku "ogradu" od koje zubna gleđ počne da se regeneriše. Za nekoliko nedelja od nanaošenja, gleđ je obnovljena.


Jedna švajcarska farmacetutska kompanija je dobila dozvolu za testiranje ovog preprata širom sveta, a stručnjaci se nadaju da će se uskoro početi da se koristi i u dentalnoj hirurgiji.

Izvor: blic.rs

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 76
    Koliko clanova ima idealna porodica?