Top 5 antikancerogenih namirnica

25.04.2012, 05:46
Zdravlje - Top 5 antikancerogenih namirnica
Proleće je idealno vreme da „navalite" na voće i povrće koje, osim što je ukusno, može da vam posluži kao prevencija svih vrsta kancera.Prolećne đakonije ojačaće vam imunitet i uz pomoć antioksidanasa, boriti se protiv ćelija raka i kancerogenih toksina koje imamo u organizmu.

Predstavljamo vam pet najboljih prolećnih namirnica koje obavljaju tu ulogu.

Jagode
Jagode su možda i najbolji izbor, jer imaju malo kalorija, mogu se naći svuda i u jeku sezone im obično padne cena. Dobro bi bilo da ako imate zamrzivač, zamrznete nekoliko kilograma, kako biste ih mogli jesti tokom cele godine.

Jedna šolja jagoda ima jedva 46 kalorija i pomaže vam da se borite protiv raka kože, dojke, jednjaka i mokraćne bešike. Kada kupujete jagode, vodite računa da još imaju zelenu „kapicu" i da nisu gnjecava ili plesnjive.

Spanać
Vlakna, folati (B vitamin) i antioksidansi u sirovom spanaću pomažu vam da se zaštitite od raka usta i glasnih žica. Jedna šolja spanaća ima svega sedam kalorija, pa slobodno jedite koliko vam je volja.

Pacijenti koji uzimaju sredstva za razređivanje krvi, trebalo bi da ograniče unos ove namirnice, jer vitamin K koji sadrži može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka.

Ananas
Žuta voćka ima nizak nivo natrijuma, slatka je i pomaže u održavanju dobre telesne linije. Odličan je izbor za užine ili deserte i bogat je vitaminom C. Proleće je idealno vreme za detoksikaciju celog tela. Ako naglasak stavite na voće i povrće koji u sezoni nisu skupi, uštedećete novac, a biti zdraviji.

Slačica
Ako ne volite spanać, isprobajte slačicu ukoja ima potpuno drugačiji ukus. Skuvajte ih sa malo maslinovog ulja i bez soli pa će tako imati oko 85 kalorija. Obogatite joj ukus sa nekoliko kapi limunovog soka.

Brokoli
Brokoli donosi brojne koristi, naročito za žene koje su preživele rak dojke. Takođe, ova namirnica je važna i u sprečavanju pojave raka debelog creva.

U jednoj porciji , brokoli ima samo 30 kalorija, a prepun je vlakana koja pomažu da digestivni trakt bolje funkcioniše. Uz to, ova kupusnjača štiti i od raka kože i štiti vas iznutra od opekotina od sunca.

 

Izvor: B92

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 259
    Koliko clanova ima idealna porodica?