Koja hrana mora da se nađe na dečjem jelovniku

01.09.2009, 11:13
Zdrava hrana - Koja hrana mora da se nađe na dečjem jelovniku
Malo koje dete će jesti neku hranu samo zato što mama kaže da je zdrava. Po pravilu, ako detetu kažete da je nešto zdravo, ono to nikako neće jesti. Da obroci ne bi bili bojno polje, najbolje je ograničiti svoje bitke na nekoliko supernamirnica koje su važne u dečjoj ishrani. A ostalo... ako neće, ne moraju.

Mahunarke
Mahunarke su jednostavan i praktičan paket supernutrijenata koji balansiraju šećer u krvi, a to značajno umanjuje rizik od dečje gojaznosti. Mahunarke se takođe povezuju s dužim životnim vekom i manjim rizikom od pojave tumora, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. Iscrpli ste sve ideje za pripremu graška i ostalih mahunarki? Evo jedne nove. Grašak pospite sirom, začinite maslinovim uljem, solju i biberom, pa zamotajte u palačinke i ispecite na 150 stepeni.

Spanać
Spanać sadrži visok procenat antioksidansa luteina koji ima karotenoidne antioksidanse koji čuvaju kožu od oštećenja. A popravljaju čak funkciju imuniteta. Pored ovoga spanać ima visok procenat vitamina K i magnezijuma, elementa koji je važan za zdravlje kostiju. Jedna ideja za ručak: pomešajte kuvani spanać sa umakom od paradajza i prelijte sve preko testa za picu ili testenine. A možete i da isečete mladi spanać na trake i da ga pomešate s iseckanim jabukama, šargarepama i umakom od jogurta i meda.

Orasi
Jedna šaka oraha sadrži 2,6 grama omega 3 masnih kiselina, ključnih za razvoj mozga, poboljšanje funkcija imuniteta i za kardiovaskularno zdravlje. Orasi sadrže i visok procenat melatonina koji pomaže deci da imaju kvalitetan san i štiti od raka. Jedna zgodna ideja za užinu: sameljite orahe, semenke lana i grožđice i pomešajte s izrendanom crnom čokoladom.

Borovnice
Borovnice imaju visok sadržaj antioksidansa polifenola koji čuvaju zdravlje krvnih sudova i smanjuju upalne procese - a uz to, ključne su i za održavanje zdravog mozga. Kao i sve bobičasto voće, i borovnice sprečavaju izražavanje genetskih tendencija za razvoj tumora. Ideja za užinu: napravite šejk od borovnica, jogurta i surutke. Smesu smrznite u manjim posudicama - klinci će uživati u zdravom i prirodnom sladoledu

Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 222
    Koliko clanova ima idealna porodica?