Kako biti dobra maćeha ili očuh

07.12.2012, 23:40
Vaše dete i vi - Kako biti dobra maćeha ili očuh
Biti roditelj veoma je tezak i odgovoran posao, ali još teza uloga je biti maceha ili ocuh, jer bez obzira koliko da se trudite garancija da cete stvoriti harmonicnu i srecnu porodicu ne postoji. Psiholozi tvrde da porodice u kojima postoji maceha ili ocuh imaju drugaciju dinamiku od "obicnih" i da su cesto i muškarci i zene suoceni sa predrasudama, prevelikim ocekivanjima i stereotipima koje prate ovakvu vrstu porodicnih odnosa.

Biološki roditelji nisu optereceni ni time da decje poverenje treba da zasluze, jer im deca bezuslovno veruju i spremna su da im oproste greške. Sa macehom ili ocuhom to nije slucaj. Oni moraju da uloze više truda da zadobiju poverenje i deteta i porodice u koju ulaze.

Macehe su zle i u bajkama, a deca teze prihvataju "novu majku" nego ocuha, tvrde strucnjaci. Kada nova zena dodje u kucu, ona "protiv" sebe nema samo decu vec i biološku majku, i njen polozaj vrlo je tezak, pogotovo ako je zbog nje i došlo do razvoda. Lakše je kada su deca mala, promena se lakše prevazilazi, ali kada su u pitanju starija deca koja vec shvataju odnose, osecaju odanost prema majci i preuzimaju njene stavove o macehi, vrlo je teško uspostaviti odnos. Ocuh je u boljoj situaciji, jer je majka primarni roditelj, pa deca njenog novog partnera mnogo lakše prihvataju. Zato budite strpljivi i polako gradite odnos, jer postepenost je jedini nacin da uspete. Evo saveta psihologa kako da budete što bolja maceha ili ocuh.

Ne ocekujte da cete biti srecna porodica preko noci, jer istrazivanja pokazuju da je potrebno više od pet godina da sve "dodje na svoje".
U prvo vreme verovatno cete se osecati iskljuceno i kao višak, ali morate biti strpljivi. Ne dozvoljavajte pastorcima grubosti, niti im popuštajte u svemu, ali ne pokušavajte da sprovodite disciplinu od prvog dana.

U zelji da se svidite deci, moze se dogoditi da tolerišete previše, da im kupujete poklone i da zaobilazite pravila. Ovakva taktika je jako loša, jer su deca odlicni manipulatori i tako necete kupiti njihovu naklonost. Umesto toga pokušajte da radite zajedno "obicne" stvari i da se povezujete kroz zajednicka iskustva.

Od starta se postavite kao roditelj, ali pazite na granice i u zivot dece ulazite polako, poštujuci ih. Budite pravicni i korektni, ali i brizni i nezni kada je potrebno. Zadovoljite sve decje potrebe bez ikakvih ocekivanja da cete nešto dobiti zauzvrat.

Dajte im vremena da vas upoznaju, pokazite da ste spremni da slušate, ali i da s njima delite svoja iskustva. Ne bezite od sukoba, jer psiholozi tvrde da se odnos uspostavlja onog trenutka kada deca pocnu s vama da se svadjaju, a ne tuzakaju vas kod majke ili oca.
Vazno je i da znate da deca nisu protiv vas koliko su za svoje biološke roditelje. Iako toj deci nikada necete biti majka ili otac, mozete da se zavolite, postanete prijatelji i da imate lep odnos.

Ne posustajte kada vam se cini da vas deca nikada nece prihvatiti. Negujte dobar odnos sa partnerom i budite spremni da budete i ljuti i umorni i nesrecni. I nikada ne pricajte loše o njihovim biološkim roditeljima, niti insistirajte da vas zovu "mama" ili "tata", savetuju psiholozi. Ako to cinite deca ce steci utisak da treba da biraju, a u tom izboru nemate velike šanse. Veoma je vazno da sa bivšom zenom ili muzem imate što korektnije odnose.

Takodje, morate da vodite racuna o tome da deca zele vreme nasamo sa svojim roditeljem, pa nemojte stalno da se namecete. To je cesta greška macehi i ocuha i moze da poremeti cak i izgradjene odnose.

Kada muza ili zenu podsticete da budu nasamo sa svojom decom, tako šaljete poruku da se ne takmicite za partnerovu naklonost i da zelite da pastorcima bude lepo.

Mnogi parovi zapostavljaju svoj brak da bi ojacali vezu novog partnera i svoje dece. To je velika greška, jer je deci jako vazno da vide da se vi slazete sa novom zenom ili muzem. Nemojte biti sujetni, jer vrlo je verovatno da ce dete favorizovati roditelja i ponekad vas i namerno zanemarivati kako bi se loše osecali. Ponekad i biološke majke ili ocevi vrše pritisak na dete da ne prihvati macehu ili ocuha, pa budite svesni da je detetu podjednako teško kao i vama.

Zaista nije lako, treba sacuvati odnos sa partnerom, istrpeti decje bezobrazluke, uklopiti se u novo okruzenje i ispuniti velika ocekivanja mnogih. Ali, moguce je, tvrde strucnjaci. Partner treba da vam pomogne, morate imati podršku i jaku zelju da uspete.
Razmislite šta ocekujete. Ne mozete detetu zameniti oca ili majku, ali mozete razviti harmonicne odnose ako steknete njihovo poverenje.

Ukoliko ste biološka majka ili otac nemojte otezavati svojoj deci i govoriti loše o macehi ili ocuhu, bez obzira koliko ste ljuti, iznevereni ili povredjeni.
Deci cete napraviti mnogo problema ako im nametnete stav da ce prihvatanjem "novih roditelja" vas izneveriti. Posebno je teško ljudima koji nemaju svoju biološku decu, tvrde strucnjaci, jer oni ulaze u nove, za njih nepoznate odnose i potrebno im je vreme da se prilagode. Prihvatanje zivota u modifikovanoj porodici i za dete i za macehu ili ocuha je dugotrajan i tezak proces.
cesto se dogadja da se deca posle razvoda jako vezu za roditelja sa kojim zive, pa im svaka osoba koja oduzima maminu ili tatinu paznju izgleda kao pretnja. Istrazivanja pokazuju da je narocito teško uspostaviti odnos sa devojcicama koje su u pubertetu, jer one macehe najcešce dozivljavaju kao uljeze i rivalke.

Izvor: NOVOSTI, J. J.

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 243
    Koliko clanova ima idealna porodica?