Ako žurite da smršate nakon trudnoće, možete naškoditi i sebi i bebi

15.06.2014, 06:12
Trudnoca i porodjaj - Ako žurite da smršate nakon trudnoće, možete naškoditi i sebi i bebi
Žene rizikuju da će naškoditi bebama ako žure da smršaju odmah posle porođaja, tvrde stručnjaci. Trudnice su danas pod pritiskom da oponašaju poznate ličnosti koje smršaju brzo nakon porođaja. Ali britanska vlada savetuje babice da trudnicama pokazuju fotografije punijih poznatih ličnosti kako bi imale i drugačije uzore.

Babice se savetuju i da ne zabranjuju određenu hranu trudnicama da one ne bi osećale pritisak da moraju da smršaju ubrzo nakon što se porode.

 

Žene bi trebalo da se fokusiraju na to da budu majke, a na na mršavljenje.

 

- Na žene se vrši nemilosrdan pritisak da budu vitke, bile one poznate ili ne. Ali istraživanje pokazuje da nove majke koje su opterećene svojim izgledom ne škode samo sebi, nego i detetu. Tužno je što žene osećaju da su pod pritiskom da smršaju tako brzo nakon što se porode, jer to nije zdravo – kažu naučnici.

Među poznatim majkama koje su ubrzo nakon porođaja smršale nalaze se Viktorija Bekam, Miranda Ker i mnoge druge.

 

Ali naučnici tvrde da se problemi u ishrani kod novopečenih majki mogu preneti i na decu, naročito na njihove ćerke.

 

- Ako se majka oseća nesigurno zbog svog izgleda, ona postaje haotična, hrani se nepravilno i beba će osetiti tenziju koju ona odašilje i podsvesno će početi da imitira njen način ponašanja – tvrde naučnici.

Oni upozoravaju i na pritisak koji imaju žene zbog toga što se priča da treba manje da jedu tokom trudnoće da bi manje mršavile nakon nje. Majke se tako više fokusiraju na sebe nego na bebe, „tvrdeći da to rade zbog zdravlja, a u stvari je u pitanju izgled“.

 

Stručnjaci za mršavljenje su potvrdili zaključke do kojih je došla nauka. I jedni i drugi se slažu da bi žene trebalo da sačekaju da prođe šest do devet meseci, pa da onda krenu sa mršavljenjem.

Izvor: blic zena

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 229
    Koliko clanova ima idealna porodica?