Bolesti koje prete zdravim trudnicama

29.05.2012, 06:02
Trudnoca i porodjaj - Bolesti koje prete zdravim trudnicama
Mali je broj trudnoća koje od početka do kraja prođu u besprekornom redu. Na sreću, trudnoće ne opterećuju uvek ozbiljni zdravstveni problemi, i većina može blagovremeno da se sanira bez ikakvih posledica na majku i plod. Međutim, ukoliko se ne leče, određena oboljenja mogu dovesti i do ozbiljnih poremećaja, naročito kod ploda. Sa kakvim sve zdravstvenim problemima može da se suoči zdrava trudnica, objašnjava specijalista za ginekologiju i akušerstvo dr Aleksandar Ćetković iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

- Svaka zdrava trudnica svoju trudnoću treba da shvati ozbiljno i da obavlja redovne kontrole. Iako sve one to znaju, priličan broj kod ginekologa odlazi na početku, kada se trudnoća konstatuje i pred kraj, kada već treba da se porodi. Ovakav stav pogrešan je zbog mogućih nepredvidljivih zdravstvenih problema koji nisu uočljivi u svakom momentu. Veoma je važno da prilikom kontrola redovno rade osnovne laboratorijske analize, mere krvni pritisak i obavljaju pregled ploda, jer se samo na taj način mogu ustanoviti neželjene posledice ili sumnja na anomalije ploda, zbog kojih se trudnica šalje u specijalizovanu ustanovu višeg ranga na dalje praćenje trudnoće i eventualno lečenje.

Kolika je verovatnoća da zdrava trudnica nosi dete sa nekom anomalijom?
- Rizik od anomalija ploda postoji kod četiri odsto zdravih žena, a između pet i devet procenata može da završi sa prevremenim porođajem. Osim toga, od tri do šest odsto u trudnoći dobije hipertenziju, a između jedan i četrnaest procenata trudnički šećer. Naravno, ovo nisu jedini zdravstveni poremećaji, ali su specifični jer mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija i dugoročno naruše zdravlje ukoliko se ne otkriju na vreme. Zato se i kaže da je trudnoća svojevrstan test za organizam žene koji treba dobro proveriti.

Šta zdravu trudnicu može da navede da posumnja da možda ima hipertenziju i na vreme se obrati lekaru?
- Simptomi koji se javljaju na početku trudnoće, kao što su glavobolje, bol ispod desnog rebarnog luka, svetlucanje pred očima, zujanje u ušima.... Na hipertenziju ukazuje i pritisak od 140 sa 90 ili više. Mada je etiologija ovako nastale hipertenzije u najvećem broju slučajeva uglavnom nepoznata, pažnju na njeno eventualno javljanje posebno treba da obrate osobe genetski opterećene ovom bolešću. Oprezne treba da budu i trudnice sa oboljenjem bubrega i sistemskim bolestima. Zato i jeste važno da svaka od njih ima češće kontrole između prvog i petog meseca trudnoće.

Da li hipertenzija u trudnoći ostaje trajno ili se povlači nakon porođaja?
- U najvećem broju slučajeva javlja se samo u trudnoći i najčešće spontano povlači nakon porođaja. Ali, može da pređe i u hroničan oblik. Međutim, ovde treba obratiti pažnju na još jedan važan detalj. Čak i hipertenzija koja se povuče nakon trudnoće može kasnije da se vrati i trajno ostane. Zato je blagovremeno dijagnostikovanje najvažnije, kao bi se na vreme odredila terapija. Uglavnom su to antihipertenzivi za trudnice, koji se daju samo tokom trudnoće.

Koje su najčešće posledice neodgovornog ponašanja trudnica?
- Posledice mogu biti različite, ali je među njima preeklampsija najteži oblik. Preeklampsija je ozbiljno stanje koju karakteriše visok krvni pritisak, visok nivo proteina u urinu i oticanje nogu i ruku. Javlja se kod od pet do osam odsto trudnica, a neka istraživanja pokazuju da preeklampsiju dobija jedna od deset žena. Komplikacije preeklampsije može biti smrt ploda, ali i izliv krvi u mozak kod trudnice, čime ona postaje životno ugrožena. Ako se uz to oštete i funkcije bubrega može doći do trajnog invaliditeta. Zato žene sa preeklampsijom moraju biti pod strogim nadzorom lekara. To najčšeće podrazumeva bolničko lečenje uz stalnu kontrolu krvnog pritiska i primenu odgovarajuće terapije.

Kako gojaznost utiče na zdravlje trudnice?
- Za trudnicu je normalno da se ugoji, ali ne više od 10 do 12 kilograma. U početku trudnoće kilogrami ne moraju da se primećuju, ali od šestog, sedmog meseca sve su vidljiviji. Važno je znati da trudnica nikako ne sme da drži dijetu. Ne treba ni da jede za dvoje, već da se uravnoteženo hrani i unosi što raznovrsnije namirnice, koje podrazumevaju dovoljne količine voća, povrća, a, zbog proteina, i meso. Bitno je da ishrana obezbedi neophodne hranljive sastojke i bebi i majci. U suprotnom, kod preterano nagomilanih kilograma postoji rizik za pojavu dijabetesa koji može da postane prateća bolest i posle porođaja: takođe, i deca takvih majki imaju veći rizik za nastanak šećerne bolesti.

Kome još preti dijabetes tokom trudnoće?
- Osim gojaznih trudnica, rizičnoj grupi pripadaju i trudnice starije od 35 godina, kao i žene koje su u prethodnim trudnoćama rađale krupniju decu. Na trudnički šećer i dijabetes pažnju treba da obrate i žene koje su imale pobačaj ili smrt ploda. Kod njih rezultati mogu da pokažu normalne vrednosti, a da je trudnički šećer ipak prisutan. Povećana količina plodove vode, takođe, može da bude rizik za pojavu dijabetesa, kao i krupan plod u odnosu na njegovu starost. Zanimljivo je da dijabetes u trudnoći u većini slučajeva nema izraženih simptoma karakterističnih za ovu bolest, kao što je izražena žeđ, učestalo mokrenje i umor. Zato je neophodno da se kontroliše šećer u krvi, odnosno prati dnevni profil glukoze u krvi. Shodno stanju, trudnice se podvrgavaju određenim dijetama, a njihovo zdravlje intenzivno se prati.

Na koji način se prate?
- To znači da se jednom mesečno tokom trudnoće hospitalizuju. Tada se radi dnevni profil glukoze, urinokultura, kao i standardne analize - krvna slika, biohemija i ultrazvučni pregled. One se češće kontrolišu jer postoji rizik da rađaju krupniju decu, kao i decu sa nezrelim plućima. Osim toga, veći je rizik i za intrauterinu smrt ploda, što, inače, nije moguće predvideti. U svakom slučaju, svaka zdrava trudnica treba da prati znake karakteristične za trudnoću i da se redovno javlja na kontrole svom lekaru. Ukoliko se dogodi da joj u nekom trenutku nije dobro, ne treba da čeka već odmah da doće u našu ustanovu na pregled, u kojoj postoji dežurna služba. Za hitan dolazak nije potreban uput, već je dovoljno da kod sebe ima zdravstvenu knjižicu.

VIRUSNE INFEKCIJE
U trudnoći, posebno su opasne virusne infekcije koje u usporavaju psihomotorni razvoj deteta ili uzrokuju teške poremećaje. Među njima naročitu pažnju treba obratiti na rubela virus, citomegalovirusnu infekciju (CMV), herpes simpleks virus (HSV) i toksoplazmozu. Na primer, zbog ozbiljnosti CMV infekcije i rubele, ponekad se predlaže i prekid trudnoće. Infekcija rubela virusom van trudnoće praktično nema značaja, ali u toku trufnoće može da izazove teške malformacije ploda. Poremećaji se ispoljavaju promenama na očima, srčanim manama, oštećenjem centralnog nervnog sistema, zastojem u rastu ploda, promenama u perifernoj krvnoj slici (razvoja anemije i pojave smanjenog broja trombocita)... U takozvanom poznom rubela sindromu, može doći i do pojave šećerne bolesti tip 1.

ZUBI
Trudnica treba da poseti stomatologa već u prvom trimestru trudnoće. Strah od zubara zbog zdravlja bebe apsolutno je neopravdan, jer su intervencije sa lokalnom anestezijom potpuno bezbedne. Zbog mogućih posledica na zdravlje bebe, jedino je kontraindikovano rendgensko snimanje zuba. Mučnina i povraćanje kao najčešći pratioci trudnoće mogu da dovedu do početnog nastanka karijesnog žarišta. Povećava se kiselost pljuvačke što može dovesti do oštećenja gleđi, a nakon toga i do početka kvarenja zuba. Isti efekat izaziva i nepravilna ishrana bogata šećerima.

Izvor: NOVOSTI, Z. O. Joksović

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 152
    Koliko clanova ima idealna porodica?