Zdravo i za bebu i za majku

08.06.2011, 15:54
Trudnoca i porodjaj - Zdravo i za bebu i za majku

Gotovo 70 odsto majki doji svoje bebe u trenutku izlaska iz porodilišta, ali tri meseca kasnije doji ih samo 50 odsto. Šest meseci po izlasku iz porodilišta samo 20 odsto majki bebu hrani svojim mlekom, a svega oko 10 odsto njih doji do godinu dana starosti deteta.

Naspram ovih podataka stoje upozorenja lekara da je ishrana beba majčinim mlekom nezamenjiva za zdravlje deteta i da ni jedna formula za veštačko mleko ili hranu ne može da zameni idealnu hranu kakvo je majčino mleko. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da bi dojenje moglo da spasi život više od 13 miliona dece u svetu samo kada bi se majke obučile kako da doje svoje novorođenče uprkos eventualnim prolaznim problemima koji se ponekad javljaju u toku dojenja u prvim mesecima života bebe.


- Za zdravlje deteta velika je prednost majčino mlekom - kaže pedijatar dr Jovana Čomić. -Dojenje poboljšava imunitet bebe, putem njega dete dobija antitela koja su značajna za borbu protiv bolesti, sprečava se nastanak alergija...Protein koji se nalazi u majčinom mleku smanjuje rizik od gojaznosti u kasnijem životnom dobu. Majčino mleko je kompletna i prirodna hrana prilagođena sistemu za varemnje kod beba. U njemu su svi potrebni vitamini i minerali za rast i razvoj novorođenčeta pa do šest meseci bebu ne treba hraniti ni sa jednom drugom hranom. Mleko u prahu je hrana za nuždu, dakle daje se bebi samo ako majka nije u mogućnosti da novorođenče hrani svojim mlekom. Pomislite samo koja je prednost dojenja u ovim vrelim letnjim danima kada je sva hrana, a posebno mleko i mlečni proizvodi, podložni kvarenju. Nema bezbednije hrane od majčinog mleka.


Posle mode hranjenja beba gotovim industrijskim proizvodima, kao što su mleka u prahu i kašica poslednjih desetak godina zdravstveni radnici vode kampanju za povratak prirodnoj ishrani. Posao nije lak jer je s druge strane jak lobi fabrika za proizvodnju bebi hrane koje veštim i agresivnim reklamama uspevaju da pokolebaju mlade majke. I u našoj zemlji posledih godina dojenju beba se poklanja sve veća pažnja. U savetovalištima pri domovima zdravlja trudnice i mlade majke se informišu o značaju majčinog mleka za pravilan rast i razvoj deteta, ali i za zdravlje majke. Uvođenjem bebi frendli programa u porodilišta omogućava se da novorođenče bude od prvih dana uz majku i da se tako omogući redovno dojenje, svaki put kad beba to traži. Nizu naborjanih ptednosti majčinog mleka ovih dana stigla je nova: studija koju je sproveo Kanadski institut za istraživanje zdravlja govori da deca koja su duže hranjena dojenjem imaju konstantno viši koeficijent inteligencije od dece hranjene nekim drugim vidovima ishrane Poznato je da dojenje nije dobro samo za zdravlje bebe, već i za majčino zdravlje. U uglednom medicinskom časopisu Lancet objavljeno je da dojenje može doprinijeti smanjenju rizika od raka dojke, a protektivni učinak dojenja je veći, što žena duže doji. Autori provedene studije procenjuju da bi učestalost karcinoma dojke u razvijenim zemljama mogla biti značajno smanjena kad bi žene imale veći broj dece i kad bi procenat dojilja kao i dužina dojenja bio veći. Dosad su otkriveni mnogi pozitivni efekti dojenja na zdravlje majke i deteta i njihov broj neprestano raste.


Kanpanju za podršku dojenju podržavaju sve zemlje koje misle na zdravlje svog stanovništva, posebno budućih naraštaja. Ova preventivna mera ništa ne košta, a daje velike rezultate na sprečavanju brojnih bolesti dece. Naša zemlja je mnogo uradila poslednjih godina na ovom polju, a sada bi valjalo preduzeti dalje akcije kako bi se obezbedilo da se bebe doje najmanje šast meseci.

Izvor: dnevnik.rs

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 220
    Koliko clanova ima idealna porodica?