Jagode i kupine za bolje pamcenje

25.12.2006, 17:25
Školarci - Jagode i kupine za bolje pamcenje
Pratite ove lake korake koji će vam pomoći da vašem detetu pomognete da uvežba svoju koncentraciju i ono će, sigurno, biti među najboljima u razredu.

Ne preskačite doručak

Dečjem mozgu je neophodna zaliha glukoze i mnoge studije su pokazale da nedostatak doručka umnogome utiče na njihovu koncentraciju u školi. Prema rečima britanskih nutricionista, deca bi za doručak trebalo da jedu žitarice ili musli. Naime, te namirnice oslobađaju šećer veoma sporo, što deci obezbeđuje energiju veoma dugo. Ono što bi trebalo da izbegavate je slatki doručak.

Isključite TV

Previše buljenja u TV čini decu manje sposobnom da uče i pokažu se u školi. To, međutim, ne znači da treba da im u potpunosti zabranite gledanje televizije. Obrazovni program itekako može da pomogne deci da nauče mnogo toga ili da savladaju gradivo koje su prešli u školi. Ipak, stručnjaci još jednom upozoravaju da bi deca trebalo da vreme kada ne uče provode napolju i da se druže sa drugom decom.

Dajte i Mocartu šansu

Jedna britanska studija od pre deset godina je utvrdila da deca koja slušaju Mocarta imaju mnogo veće i bolje sposobnosti da rade prostorne testove. Kod njih je sposobnost da pomeraju stvari u glavi, što je veoma bitno za čitanje mapa ili igranje šaha, mnogo veća nego kod dece koja nisu slušala muziku.

Pustite ih da žvaću vake

Žvakanje žvakaće gume olakšava deci da se koncentrišu, kao i da zapamte i sačuvaju informacije, tvrde stručnjaci sa Univerziteta u Numbriji. Tvrdnju zasnivaju na teoriji da žvakanje ubrzava rad srca i omogućava lakši protok kiseonika i glukoze do mozga, što poboljšava pamćenje.

Neka uče strane jezike

Deca koja odrastaju govoreći više od jednog jezika imaju bolju koncentraciju i veoma često mnogo bolje ocene od dece koja govore samo maternji jezik, tvrde kanadski naučnici. Naime, naučnici tvrde da kada mozak uči dva jezika on mora i da se napreže, to jest da radi mnogo više. To pomaže da se nove konekcije u mozgu razviju i povežu sa već postojećim.

Mozgalice

Testovi švedskih naučnika su pokazali da su igre mozgalice izuzetno bitne za razvoj deteta. Zato se igrajte sa svojim mališanom - možete, na primer, da stavite ispred svog mališana 20 stvari i date mu da ih gleda jedan minut, a zatim da ih prekrijete. On potom treba da ponovi koliko je predmeta zapamtio, kakvog su oblika, boje i veličine.

Slatkiše birajte mudro

Kada birate grickalice za svoje dete, potrudite se da izbegnete slatkiše, savetuju ruski nutricionisti. Sve što dete iz njih dobije je velika količina šećera u krvi praćena napadom energije. Da biste pomogli svom mališanu da održi nivo koncentracije, dajte mu bananu ili sušeno voće. Nemojte da štedite jagode, borovnice i kupine jer one poboljšavaju koordinaciju, koncentraciju i memoriju.

Sport i rekreacija

Istraživanje britanskih naučnika je pokazalo da deca koja se bave sportom tri do četiri puta u toku nedelje imaju mnogo bolje rezultate u učenju. Naučnici kažu da je to zbog toga što tokom fizičke aktivnosti kiseonik mnogo brže dolazi u mozak.

Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 268
    Koliko clanova ima idealna porodica?