Predstavljamo vam Irsku

19.10.2016, 04:14
Putovanja - Predstavljamo vam Irsku

Upoznajte se sa najvecim znamenitostima predivne Irske i pogledajte sta mozete da ocekujete ukoliko odlucite da posetite ovu zemlju.

Dablin je glavni, a ujedno i najveći grad Republike Irske, kao i čitavog ostrva. Nalazi se na samom istoku države, naslonjen na obalu mora. Dablin zauzima površinu od 114, 99 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 525 000 stanovnika. Glavni grad Irske je ekonomski, kulturni, i politički centar države, i jedan od najrazvijenijih gradova Evrope.

Na odručju Dablina preovladava umereno – kontinentalna klima, sa jakim uticajem atlanske klime koja preovladava na većini ostrva. Na blage zime utiče Golfska struja, tako da se temperature u tom periodu kreću oko 6 stepeni celzijusa.

Prostor Dablina bio je naseljen u antičkom periodu. Pod imenom Dubh – linn, ili Crno jezerce, pominje se 291. godine. Grad su sredinom devetog veka osnovali Danci, a njih su 1171. godine zamenili Englezi. U više navrata Irci su bezuspešno pokušavali da oteraju Engleze, i on je u njihovim rukama ostao sve do 1921. godine. Tada je, nakon čuvene irske revolucije, Dablin konačno postao centar novoosnovane Irske.

Danas je Dablin jedan od 30 najvažnijih gradova sveta, i sjajna turistička destinacija.

Turističke atrakcije u Dablinu su :
Dvorac Dablina podignut je 1204. godine po naredbi tadašnjeg kralja Džona. Record Tower je jedan od najočuvanijh delova kompleksa, a potiče iz trinaestog veka. Tu je i Chapel Royal iz devetnaestog veka. Većina današnjeg dvorca izgrađena je tokom osamnaestog veka.
Muzej pisaca poseduje prva izdanja kjiga, pisma brojnih pisaca, kao što su Swift, Sheridan, Shaw, Yeats i drugi. Muzej je smešten u predivnom gregorijanskom zdanju.
Katedrala Hristove crkve osnovana je 1172. godine od strane Richarda de Clare, grofa Pembrokea. Najzanimljivi delovi crkve su „ kosi zid Dablina “ na severnom delu, koji je od 1562. godine, nakon što se srušio krov, nagnut za 46 cm, zatim mumificirani mačka i miš nađeni u cevi orgulja, kao i srce Svetog Lovre, zaštitnika Dablina.
Nacionalna galerija Irske poseduje impresivnu kolekciju od oko 2 500 slika, akvarela, crteža, otisaka i skulptura. Od 2002. godine u okviru muzeja postoji i novo Milenijumsko krilo.
Nacionalni muzej Irske se ponosi bogatom kolekcijom irskih antikviteta, koji datiraju od 7000. godine pre nove ere, pa sve do danas. Tu su Ardagški pehar i Tara broš iz osmog veka, kao i Congški krst iz dvanaestog veka.
Trinity College je jedan od najpoznatijih obrazovnih centara na svetu. Osnovan je 1592. godine, a njegovi učenici bili su Jonathan Swift, Bram Stoker ( tvorac vampira Drakule ), Oscar Wilde, Samuel Beckett i drugi. Glavna atrakcija univerziteta je Book of Kells iz 800. godine.
Glavna pošta je mesto gde se dogodio đuveni Uskršnji ustanak 1916. godine, kada su Irci bezuspešno pokušali da se oslobode britanske vlasti.
U Dablinu se poizvodi jedno od najpoznatijih piva na svetu, Guinness, više puta proglašavano i za najbolje na svetu. Trgovi grada ispunjeni su uličnim zabavljačima, kao i brojnim radnjama za suvenire. Posetioci mogu da se upute i u neki od mnogih irskih pabova, u kojima je atmosfera svetski pozanta. Tu su i restorani, u kojma se mogu probati neka od lokalnih jela. Dablin je grad kulture, istorije, ali i zabave i uživanja. Zbog toga je ovaj šarmantni grad sjajna destinacija za savršen provod.

Kork je drugi po veličini grad u Republici Irskoj. Nalazi se na jugu ove ostrvske države, a zauzima povrišnu od 37, 3 kvadratnih kilometara. U Korku živi oko 120 000 stanovnika. Ovo je nakon Dablina i najvažniji ekonomski i kulturni grad u Irskoj.

Na području Korka preovladava umereno – kontinentalna klima, sa jakim uticajem atlanske klime. Zbog kretanja Golfske struje, zime su veoma blage.

Kork je početkom srednjeg veka bio monaška zajednica osnovana od strane Svetog Finbara u šestom veku. Gradsko naselje osnovano je početkom desetog veka, i od tada je Kork često bio upleten u razna dramatična zbivanja na ostrvu. Zbog jednog od događaja, grad je dobio epitet „ buntovnički grad “, i kao takav se zadržao da danas. Kork je bio jedan od centara irske pobude u ratu za nezavisnost. Ovo je po značaju drugi grad u Irskoj, a 2005. godine bio je proglašen za Evropsku prestonicu kulture.

Kork je vrlo atraktivna turistička destinacija, sa brojnim znamenitostima, i drugim atrakcijama koje svake godine privlače veliki broj posetilaca.

Turističke atrakcije u Korku su :


English Market je od strane magaizna Observer proglašena za jednu od deset najboljih tržnica hrane u evropi. Atmosfera, mirisi, nezaboravni prizori, čine da je ovo nezaobilazna atrakcija grada.
Katedrala Svetog Finbara se nalazi blizu centra grada, i jedna je od najlepših i najzanimljivijih zgrada u Irskoj. Osnovana je u sedmom veku, a odlikuje je više od 1260 skulptura.
Ulica svetog Patrika je sjajno mesto za šoping. U njoj se može naći gotovo sve, od knjiga, nakita, muzike, umetnina, sportske opreme, pa do nameštaja.


Crkva Svete Ane se nalazi u ulici Shandon, i jedan je od simbola grada Kork. Sa visokog tornja se pruža veličanstven pogled na okolinu.


Dvorac Blarney je nezaobilazna atrakcija za svakog posetioca korka. Ovde se mogu videti čuvene bašte, a ne sme da se ne poljubi legendarni kamen Blarney, koji donosi dar elokvencije.
Jameson Distillery Midleton je čuvena stara destilerija, u kojoj posetioci mogu da vide kako se pravi svetski poznat irski viski. Ovde se može i probati ovo vrhunsko piće.
Fota Wildlife Park nije običan Zoološki vrt. Ovde se nalaze životinje koje se slobodno kreću i mešaju međusobno, ali i sa posetiocima.


Cobh Heritage Centre je popularna turistička destinacija. Nalazi se u blizini Korka, a ova luka je poznata po tome što je iz nje isplovio čuveni brod Titanik.
Kork je grad kulture, ali i brojnih drugih atrakcija. Tu su brojne radnje, poznati irski pabovi, u kojima vlada nesvakidašnja atmosfera. U nekom od ugostiteljskih objekata mogu da se probaju najbolja lokalna jela, ali i da se popiju najbolja irska pića. Kork je veoma živ grad, pun zanimljivih ljudi. Ovo je zaista sjajna destinacija za odlično uživanje i odmor.

Izvor: pogodak.rs

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 128
    Koliko clanova ima idealna porodica?