10 mesta u Italiji koja vredi posetiti

19.10.2016, 04:02
Putovanja - 10 mesta u Italiji koja vredi posetiti

Ova južnoevropska država u obliku čizme je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija iz mnogo razloga – umetnost, moda, fantastični pejzaži, temperamentni ljudi i vrhunska tradicionalna kuhinja. U Italiji postoji toliko toga što vredi videti da je potreban čitav život kako bi se sve to i videlo. Navodimo najpopularnija mesta koja treba posetiti u Italiji:

1. Napulj
Jedna od najnaseljenijih metropola u državi, Napulj je glavni grad regije Kampanja u južnom delu Italije. U Napulju postoji prava riznica umetničkih dela i istorijskih mesta, kao i živahna atmosfera kad su u pitanju kupovina, restorani i noćni život. Mnogi svetski poznati italijanski specijaliteti, uključujući picu, špagete i parmiđanu (jelo od plavog patlidžana i parmezana) potiču upravo iz ovog regiona. Ova jela se veoma poštuju u Napulju i uvek se prave od svežih namirnica uzgajanih na tom području.

2. Italijanska jezera
Italijanska jezera se prostiru u severnom delu Italije. Južni delovi tih jezera su relativno plitki, ali severniji krajevi zadiru u planine, čak do Alpa. Popularni su među tutistima više od 100 godina. Italijanska jezera su kombinacija odličnih vremenskih prilika i živopisnih pejzaža. Najveće jezero je Garda i na njega se pruža zadivljujuć pogled, posebno gledano sa planinskih vrhova sa severne strane. Komo je podjednako lepo jezero, sa šumama na planinskim padinama koje se pružaju do same obale. Na zapadu se nalazi jezero Mađore, nešto manje popularno, ali ipak predivno, sa nekoliko odmarališta u blizini.

3. Sicilija
Najveće ostrvo u Sredozemnom moru, Sicilija, je autonomna italijanska pokrajina i uključuje još nekoliko manjih obližnjih ostrvaca. Odvojena je od Kalabrije, velikom pokrajinom na „vrhu čizme” Mesinskim moreuzom širokim 5 kilometara. Kao postojbina svake veće sredozemne civilizacije, Sicilija je bogata umetnošću i istorijom – od Doline hramova u blizini Agriđenta do baroknih crkava u Palermu. Ovo ostrvo je poznato i po Etni, najvišem aktivnom vulkanu u Evropi.

4. Cinque Terre
U bukvalnom prevodu „Pet zemalja”, Cinque Terre su zapravo pet sela – Riomađore, Manarola, Vernaza, Monteroso i Korilja. Nalaze se na severozapadnoj obali Italije, u regiji Ligurija. Cinque Terre nude pogled na neke od najlepših pejzaža u čitavoj državi, koji uključuju strme litice i terase pod vinogradima još pre više stotina godinama.

5. Milano
Zamalo uništen tokom bombardovanja tokom II svetskog rata, Milano je od tada „podignut iz pepela” i sada predstavlja jedan od najbogatijih gradova Evrope. Naširoko je poznat kao „prestonica mode”, prepun je ekskluzivnih butika. Međutim, Milano je mnogo više od toga – u njemu se nalazi čuvena da Vinčijeva „Poslednja večera”, opera Skala, zamak Sforca i jedna od najvećih svetskih katedrala u gotskom stilu.

6. Amalafijska obala
Smeštena u jugozapadnoj regiji Kampanji, amalafijska obala je poznata po svojoj vanserijskoj lepoti, što je čini jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija u Italiji. Dugačka oko 50 kilometara, duž južne strane poluostrva Sorento, amalafijska obala je poznata širom sveta po predivnim plažama, blistavim zalivima, vrletnim liticama, velikim zasadima limuna, raznobojnim vilama i skupim hotelima.

7. Pompeja
Jedno od najposećenjih turističkih mesta, Pompeja je čuveni rimski grad koji je prekriven slojem osušene vulkanske lave debelim nekoliko metara već više od 1700 godina nakon erupcije iz Vezuva. Ovo mesto se nalazi u blizini Napulja. Nakon obilaska Pompeje lako ćete steći sliku o svakodnevnom životu drevnih Rimljana. Turisti mogu da šetaju starim ulicama kako bi videli ostatke nekadašnjih pekara, bordela i javnih kupatila.

8. Venecija
Jedno od najlepših mesta u Italiji je svakako Venecija, predivan grad sagrađen u laguni Jadranskog mora. Smešten u severoistočnoj Italiji, Venecija je arhipelag od 118 ostrva koja su povezana stotinama predivnih mostova i kanala. Veliki kanal je najoznatiji i deli grad na dva dela. Prelep pogled na kanale i more i fantastična arhitektura čine Veneciju jednim od najromantičnijih gradova sveta.

9. Toskana
Najpoznatija italijanska regija Toskana je jedinstvo predivnih pejzaža brdskih predela, maslinjaka, vinograda i čempresa. Između ostalog, u Toskani možete uživati u degustaciji vina u Kjantiju, odmarati se u gradovima na planinama poput San Điminjana ili uživati u renesansnoj umetnosti kojom je Firenca itekako bogata. U srednjovekovnom gradu Sijeni takođe možete uživati u razgledanju fantastičnih umetničkih dela, jer je to jedan od najznačajnijih istorijskih centara i najpopularnijih turističkih destinacija u Italiji. Elba, najveće od nekoliko ostrva u zalivu Toskane, ima predivne plaže, a tu je i Piza sa svojim čuvenim krivim tornjem.

10. Rim
Nekadašnja prestonica Rimskog carstva, Rim je danas glavni grad i sedište vlade Italije. Nalazi se u centralnoj državnoj regiji Lacio. Rim je ogroman grad, spoj istorije i modernizma. Najpoznatiji je po tome što se u njemu nalaze drevne rimske građevine i Vatikan. Rim ima bogatu istoriju dugu 2500 godina i značajan je centar kulture, religije i svetske moći.

Izvor: ritam grada

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 130
    Koliko clanova ima idealna porodica?