5 sportova za top-formu

29.04.2013, 23:07
Nega - 5 sportova za top-formu

Ako želite da svoje telo dovedete u top-formu, izaberite neki od sportova koje predlaže Majkl Kolins, lekar i fitnes trener. Verujte, telo će vam biti sjajno izvajano.

TRČANJE ZA IZDRŽLJIVOST

Trčanjem ćete se vratiti u formu, a usput ćete istopiti masne naslage i ojačati noge i gornji deo tela. Ako trčite redovno, bar tri puta nedeljno, kalorije ćete sagorevati mnogo brže nego da se bavite nekim drugim sportom.
Idealno trčanje je ono u kojem trošite od 60 do 80 odsto snage. Možete da trčite bilo gde i kad god imate vremena. Za ovaj sport trebaju vam samo kvalitetne patike da ne biste povredili zglobove. Ako imate višak kilograma ili problema sa srcem, obavezno se posavetujte s lekarom pre nego što počnete da trčite.

 

SKVOŠ ZA ZDRAVO SRCE

Skvoš, omiljena igra brokera s Vol strita, postala je popularna i kod nas. Ovaj sport je veoma dinamičan, a njegova pravila više nego jednostavna. Igraju ga dva ili četiri igrača koji koriste posebne rekete i lopticu. Poenta je da takmičari naizmenično vraćaju lopticu udaranjem o zid. Tempo igre zavisi od snage igrača i njihovog iskustva.
Zbog konstantnog trčanja ovaj sport idealan je za jačanje kardiovaskularnog sistema. Skvoš povećava mišićnu snagu i izdržljivost u donjem delu tela, dok gornjem daje gipkost i fleksibilnost.


VESLANJE ZA JAKA PLUĆA

Veslanje čini čuda za respiratorni sistem jer se redovnim treninzima povećava kapacitet pluća. Osim toga, ono pruža savršen trening svim mišićima. Pravilnim i ravnomernim veslačkim pokretima jačaju se mišići leđa, grudi i stomaka i rasterećuje kičmeni stub. Veslanje je odlično i za rad srca jer ubrzava krvotok i čuva krvne sudove. Za jedan sat veslanja na mirnoj vodi sagori se mnogo više kalorija nego nakon bavljenja tenisom ili trčanjem. Veslanje se naročito preporučuje deci u pubertetu jer razvija telo na pravi način.


PLANINARENJE ZA SNAGU

Za sve one koji žele da sačuvate telesnu snagu i poboljšaju kondiciju planinarenje je idealan sport. Međutim, pošto spada u red anaerobnih aktivnosti, planinarenje nije savršen izbor za one koji žele da ojačaju kardiovaskularni sistem. Umesto toga, ovaj sport će vam omogućiti da imate lepo oblikovane i snažne mišiće koji se razvijaju usled kontrakcija i istezanja za vreme penjanja po neravnom i brdovitom terenu. Ukoliko niste u prilici da odete na neku planinu, sjajna zamena mogu da budu veštačke penjalice za planinarenje.

PLIVANJE ZA JAKE MIŠIĆE

livanje je zdravo za celo telo jer podstiče razgibavanje zglobova i vezivnih tkiva, što i te kako ubrzava cirkulaciju u celom telu. Prednost plivanja nad ostalim sportovima leži upravo u sveobuhvatnosti. Plivanje se, naime, svrstava u grupu aerobnih aktivnosti kojima se jača kardiovaskularni sistem, ali se i poboljšava elastičnost zglobova koji postaju otporniji na svakodnevne napore i opterećenja. Plivanje, takođe, savršeno oblikuje i sve mišiće koji postaju snažniji i otporniji na sve vrste povreda.

Izvor: blic zena

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 118
    Koliko clanova ima idealna porodica?