Čokolada je prirodni analgetik

08.11.2009, 23:59
Namirnice - Čokolada je prirodni analgetik

Komad čokolade ili čaša vode opušta i ublažava bol, pokazuje najnovije istraživanje američkih stručnjaka. Oni su utvrdili da skretanje pažnje s bola na jedenje i pijenje nečega u čemu uživate deluje kao prirodni analgetik.

Doktor Pegi Mason sa Univerziteta u Čikagu kaže da su osobe koje su učestvovale u istraživanju osećale manju bol dok su jele čokoladu ili pile vodu.

- Dejstvo ovih namirnica je vrlo jako, ali ono nema veze s glađu ili apetitom. Ako imate ispred sebe svu tu hranu, lako ćete je uzeti, a nećete prestati da jedete, nastavićete - pojasnila je dr Pegi Mason sa Univerziteta u Čikagu.
I mnogobrojna ranija istraživanja su pokazala da jedenje ublažava bol. Međutim, ovo je prvo koje pokazuje da hrana i piće deluju kao analgetici i bez osećanja gladi ili žeđi.

Tokom istraživanja učesnicima koji su imali tegobe poput glavobolje, umora, prehlade ili stomačne probleme davana je čokolada ili voda. Uočeno je da su učesnici koji su jeli čokoladu imali manje bolova. Stručnjaci veruju da je to zato što su hrana i piće ukusni i izazivaju užitak i pružaju olakšanje.

Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 217
    Koliko clanova ima idealna porodica?