Preminuo James Brown

06.01.2007, 04:25
Legende - Preminuo James Brown

James Brown, pjevač, tekstopisac, plesač i zabavljač, osoba za koju se kaže da je neizbrisivo transformirala glazbu 20. stoljeća, preminuo je na sam Božić u Atlanti, u 74. godini života, od posljedica upale pluća.

Rodio se 3. svibnja 1933. u mjestu Barnwell, američka savezna država Južna karolina. Nastupati je počeo 1955. godine u sastavu "The Flames" (koja se prvobitno nazivala "The Gospel Starlighters"). Isprva je svirao bubnjeve, no ubrzo se svojom karizmom nametnuo kao frontmen benda. U svojoj dugogodišnjoj i plodnoj karijeri koja je trajala ravno pola stoljeća, Brown je prodao milijune albuma. Posebnost je njegove karijere sadržana u činjenici da nikada nije zasjeo na prvo mjesto top-ljestvice pjesama, iako je 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća bio na vrhuncu glazbene karijere te unatoč tome što ga se opravdano smatralo za "kuma soula" ("The Godfather of Soul") i jednu od najpopularnijih osoba svih vremena kada je riječ o soul, r'n'b, gospel i funky glazbenom pravcu. Bez obzira na ovo, Brownova glazba pokazala se žilavijom i znatno izdržljivijom nego glazba i hitovi mnogih drugih glazbenika koji su uspijevali dosegnuti prva mjesta top-ljestvica, prije ili nakon "Brownove ere". Upravo se u tome i očituje stanovit paradoks: iako nikada na vrhu, Brown je "nadživio" mnoge glazbenike i glazbene projekte koji bi se jednokratno ili višekratno pojavili na glazbenom nebu, a potom netragom nestali. Za njega se potpuno opravdano može reći da je bio jedna od najdugovječnijih glazbenih pojava uopće u svijetu suvremene ili popularne glazbe. Svojim funkom i soulom u kombinaciji sa sofisticiranim plesnim ritmovima "kumovao" je nastanku današnjeg hip-hopa (jednako tako se to odnosi na njegove recitativne dijelove pjesama) te snažno utjecao na čitavu plejadu suvremenika (njegov golem utjecaj možda se najbolje očituje u radu skupine Jamiroquai čiji su neki od hitova gotovo potpuni preslik rada Jamesa Browna).

U svojim se živim nastupima Brown publici predavao bez rezerve. Tipična njegova scenska slika bila je: znojan od glave do pete kao da je netom izašao ispod tuša, a mnogima nikada neće biti jasno kako je mogao preživjeti tolike koncerte u kojima bi zasigurno smršavio i po nekoliko kilograma skaćući po pozornici i pružajući publici nevjerojatnu energiju. Njegovi su nadimci bili Mr. Dynamite, Soul Brother No. 1, Minister of Super Heavy Funk, The Godfather of Soul (kum soula), Mr. Sex Machine, The Hardest Working Man in Showbusiness i mnogi drugi. Ključni hitovi karijere Jamesa Browna svakako su "Please, Please, Please", "Papa's Got a Brand New Bag", "I Got You (I Feel Good), "Get Up (I feel like being a Sex Machine)", "Hot Pants", "Living in America", no može se reći da je svaka pjesma, bilo da se radilo o njegovom vlastitom autorskom rukopisu ili pak o preradi tuđe kompozicije - u izvedbi Jamesa Browna bila pravo malo plesno remek-djelo.

James Brown privatno je vodio turbulentan život prepun raznovrsnih skandala svih vrsta i oblika. Više je puta bivao hapšen zbog droge, posjedovanja oružja, obiteljskog nasilja, tučnjava sa ili bez pucnjave, a svojim je seksualnim skandalima i razvratnim ponašanjem punio stupce trač-rubrika na svim meridijanima i paralelama. Brojne afere tijekom života ni najmanje nisu naškodile njegovoj reputaciji istinske i velike zvijezde suvremene glazbe. Dobitnik je brojnih glazbenih nagrada i priznanja, između ostalog i Grammyja za svoj hit "Papa's Got a Brand New Bag". 1985. godine skladao je svoj veliki hit "Living in America" za potrebe filma "Rocky IV." u kojemu se u ulozi istoimenog boksača pojavljuje Sylvester Stallone. Iste godine Brown je ušao u Kuću slavnih ("The Hall of Fame") rock'n'rolla.

Jamesa Browna pokušavali su imitirati mnogi. Dovoljno je pogledati ikonografiju glazbenih spotova današnjih hip-hop zvijezda od Snoop Dogga nadalje: sve je te razgolićene ljepotice Brown uključivao u svoje glazbeno-scenske nastupe i videospotove prije nego bilo tko drugi. Isto tako, image "frajera" okruženog s pet-šest vrhunskih komada koji ga dodiruju i kao, "pate" za njim, Brown je patentirao nekoliko desetljeća prije raznoraznih 50 Centa i ostalih.

Osim kao glazbenik, James Brown okušao se i kao glumac, a kao posebno nezaboravna njegova uloga ostat će upamćena ona Reveranda Cleophusa Jamesa (svećenika) iz filma "The Blues Brothers" (1980.), jednog od najboljih glazbenih filmova svih vremena, s nezaboravnim Johnom Belushijem i Danom Aykroydom, u glavnim ulogama braće Jakea i Elwooda Bluesa. 5.11.2006. James Brown posjetio je Zagreb i održao nastup u dvorani Dražena Petrovića. Mnogi posjetitelji tog koncerta mogli su vidjeti da je Brown odavao dojam umorne osobe. Iako njegovom nastupu nije manjkalo energije i plesa, pažljivijima nije promaknuo detalj da Brown uopće nije imao snage u svom glasu te da su ga prateći muški i ženski vokali preklapali u gotovo svim dionicama pa se može reći da je otpjevao vrlo malo toga ili gotovo ništa. Bilo kako bilo, njegov nastup upravo u Zagrebu, ostat će jedan od posljednjih kako za samog izvođača, tako i za publiku što ga je došla vidjeti. 

U svojim medijskim istupima, Brown je oduvijek ostavljao dojam prepotentne osobe koja se međutim, nije hvalila bez razloga. Izjavljivao je kako je on barem 25 godina ispred svog vremena. James Brown istinska je ikona američke i svjetske glazbene baštine. Njegov odlazak na sam Božić nakon razvratnog života kojega je vodio, možemo na neki način shvatiti i kao simboliku.

Najinteresantniji citat:
O Elvisu Presleyju - "Nisam bio samo njegov obožavatelj nego i brat! Za mene je rekao da sam dobar, ja sam rekao za njega da je dobar i oko toga se nikad nismo prepirali. Elvis je naporno radio, bio je predan svom poslu i Bog ga je volio. Posljednji sam ga put vidio u Gracelandu. Zajedno smo otpjevali gospel pjesmu 'Old Blind Barnabus'. Volim ga i nadam se da ću ga vidjeti na nebu. Nikada više nitko neće biti kao taj soul brat."

Nadamo se da je želja Jamesa Browna uslišena i da sada zajedno s Elvisom sklada nove materijale i planira nove nastupe, negdje, na nekom drugom mjestu...

Izvor: odlikasi.hr

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 333
    Koliko clanova ima idealna porodica?