Zaposlene mame ne brinite - odsustvo ne šteti deci

18.08.2011, 10:54
Karijera - Zaposlene mame ne brinite - odsustvo ne šteti deci
Ako ste zaposlena mama koja je po ceo dan na poslu, rešite se brige da će vaše odsustvo emotivno ili socijalno naštetiti deci.

U opisu "posla" svake mame je da brine za dobrobit mališana. Ipak, britanska studija pozabavila se decom zaposlenih mama i zaključila da njima uopšte ne smeta odsustvo roditelja da se normalno razviju. Istraživanje katedre za epidemiologiju i javno zdravstvo Univerziteta u Londonu nije pronašlo nikakav dokaz da deca majki koje rade pola ili puno radno vreme od njihovog najranije dobi, pate od štetnih posledica.

Idealni scenario za decu, kako navode naučnici, bio bi da oba roditelja žive sa njima u istom domu i da oba roditelja rade.
- U ovoj studiji nismo pronašli nikakav dokaz da postoje neke dugotrajnije štetne posledice u ponašanju deteta, kada je njegova majka radila još u prvoj godini njegovog života - rekla je Ani Mekmun.
Prema njenim rečima zaposlenost roditelja ima mnoge prednosti sve dok "imaju podršku, ne rade prekovremeno i mogu kombinovati druženje sa decom u slobodno vreme i svoj plaćeni posao.

Na hiljade roditelja, većinom majki, odgovaralo je na stručni upitnik o temama vezanim za decu dok su bili bebe, kada su napunili tri i pet godina. Pitanja su pokrivala područje ponašanja i neke spoljašnje manifestacije istog - hiperaktivnost, ispade gneva i agresivnosti, ali i one unutrašnje, emotivne - nezadovoljstvo, plačljivost i zabrinutost.

Ova studija samo je potvrdila ono što majke već intuitivno znaju - ukoliko mogu da uravnoteže posao i majčinstvo, deca će biti srećna i zadovoljna.

 

Izvor: blic zena

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 97
    Koliko clanova ima idealna porodica?