Ko je današnji princ na belom konju?

27.06.2013, 18:51
Iz Vašeg ugla - Ko je današnji princ na belom konju?
Princ na belom konju, metafora za idealnog muškarca, je samo unela zabunu u ionako konfuzna i nerealna ženska očekivanja. Kuda nas su dovele bajke iz detinjstva i predstava o Mister Idealnom?

Prvobitni Mister Idealni je morao da ima dobru toljagu kako bi branio svoju pećinu i lovio hranu za svoju dragu i potomke. Razvojem modernog društva, lista poželjnih osobina se povećavala: podrazumevalo se da bude dobar ratnik, poljoprivrednik, sa pojavom humanizma intelektualac i erudita, potom dobar industrijalac, onda i napredni socijalista, sredinom 20. veka roker i buntovnik, dok u današnjosti Mister Idealni mora da ispuni mnoga očekivanja. Mahom nerealna.Kao prvo, on mora da izgleda tačno kako ga je njegova diva zamislila, ni gram ili centimetar više ili manje.

 

Građen je da baca u nesvest kad skine garderobu sa sebe. U krevetu je personifikacija latino ljubavnika. Ali on nije švaler, oh ne! On je toliko nežan i strastven samo kad je sa svojom dragom, jer ona to budi u njemu. Vrlo je uspešan, po modernim standardima: potiče iz situirane građanske porodice koja se generacijama unazad bavi advokaturom ili stomatologijom, u čijem je posedu nekoliko nekretnina po staroj Jugi, i jedna mala vikendica na Kefaloniji.

 

On ima i sopstveni biznis, što podrazumeva skromni dupleks i jedan fini Audi u vlasništvu. Ah da, govori dva jezika, opšta informisanost mu je na zavidnom nivou, pride se odlično snalazi u kuhinji. I ume da masira. Naravno da nije bio oženjen niti ima dece! On nema emotivne repove!


NE TRAŽIM PUNO, SAMO MILION STVARI!

 

Očekivanja od Mister Idealnog često liče na one nadrealne oglase za posao gde se od kandidata traži da ima najmanje 10 godina iskustva u struci, perfektno poznavanje dva svetska jezika, baratanje svim modernim veštinama i tehnologijama, a da pritom ima manje od 35 godina. Da li je to moguće?

-Jeste moguće, ali je pitanje da li nam je to potrebno? Većinu kriterijuma koje imamo smo svesno ili nesvesno preuzeli iz svog okruženja. Negde usput u životu su nas naučili šta je bitno i mi smo to prihvatili. Tako je i sa potencijalnim idealnim muškarcima. Ako budemo imale Gospodina Idealnog, verujemo da će nam on obezbediti idealan život. Međutim, ti kriterijumi su nastali u vreme kada je žensku decu bilo potrebno "dobro udati" za "uspešnog muškarca" i materijalno ih obezbediti. Vremenom smo same dodale stavke sa naše liste želja - kaže Neva Rajković, sa sajta Princ na belom konju, trener za lični i profesionalni uspeh.

Ideja o izmaštanom frajeru koji dolazi iznebuha i svojom superiornošću daje smisao jednom pomalo statičnom životu deluje vrlo podstrekujuće. I ohrabrujuće. Da mlada dama nastavi da sanja, i da ne daj Bože ne završi sa nekim prosečnim Balkanerosom koji zarađuje nedovoljno, vara i ponižava.

Međutim, kada ona već o sebi ramišlja kao o nečemu što zaslužuje tolike atraktivne osobine, sigurnost i materijalne blagodeti, šta ona ima da ponudi zauzvrat? U čemu je njena vrednost? -Nekima je muškarac potreban kao asesoar; moći ćemo njime da se hvalimo i da time podižemo sebi vrednost. I tako uporno čekamo moderan oblik Princa na belom konju. Sa naglaskom na "čekamo".

 

One koje ga traže, čine to po fizičkim karakteristikama, socijalnom statusu i pripadajućim elementima. Novi problem nastaje kada ponekad i nađemo nekoga ko se relativno uklapa u profil i kada pravimo sledeću grešku: počinjemo da ga menjamo ili se nadamo da će se on promeniti u oblastima koje nam ne odgovaraju.

 

A to se, naravno, ne dešava i ponovo postajemo nezadovoljne - zaključuje Rajković. 

ALI, JA SAM JEDINSTVENA I ZASLUŽUJEM NAJBOLJE!


Da, kao i još tri milijarde žena. Sve one smatraju da su posebne na način na koji to nije bila nijedna pre njih. Da zaslužuju ljubav kakvu su gledale po filmovima i imaju lajfstajl sličan onim iz omiljenih časopisa.
Ali, šta daješ zauzvrat? Ako ti ne možeš da voliš nekog ubogog sirotana koji je kupio auto na kredit, i gle sramote, nema svoju firmu, da li misliš da zaslužuješ nekog superiornog, ako ti je jedini kriterijum materijalno a ni sama ga ne ispunjavaš? Da li smatraš da zaslužuješ da budeš voljena na nivou egipatskog božanstva, a ti sama ne umeš da voliš negog, već svoju predstavu o njemu?

Ako se već vodiš računicom, nemoj da se ljutiš kad ne ide u tvoju korist.

DA LI TO ONDA TRAŽIMO SPASIOCA UMESTO PRINCA?


Biće da su svemu krive bajke koje smo slušale kao male. Kao nagrada za sve muke i zle veštice s kojima smo se suočavale, pojavljuje se Mister Idealni i sa njim počinje nova i srećna etapa života. Međutim, postavlja se pitanje da li je ljubav sama po sebi svrha, odnosno, da li je Mister Idealni tu da nas voli i pazi ili je njegova uloga da nam pruži bolji život?

-Bajke su nam ostavile sindrom Pepeljuge. Često očekujemo da se on pojavi i da nas izbavi iz našeg mahom neispunjenog života. Problem je u tome što se sve bajke završavaju venčanjem i rečenicom "I tako su dugo i srećno živeli..." a niko ne navodi kako je taj dug i srećan život izgledao.

 

I naravno, šta nam ostaje drugo do da mislimo da je najvažnije naći tog princa ili Gospodina Idealnog, i mi smo sebi zagarantovale u svakom slučaju srećan život, za koji često nemamo predstavu kako izgleda, a čiji se pojam menja kroz vreme - zaključuje Rajković. Nekada je bilo dovoljno biti udata i godpođa ta-i-ta, izroditi decu, brinuti o njima, kući i mužu i imati dovoljno sredstava za život i pripadajući društveni status.

 

Podrazumevalo se da se muškarac bavi svojim poslom i da bude "snabdevač" porodice. Više se od njega nije tražilo. No, ženske ambicije i aspiracije su se promenile, postale smo samostalne i emancipovane (mada ne znamo uvek šta to podrazumeva), ali još uvek tražimo ispunjenje (emotivnog) života i ono "dugo i srećno živeli" u karakteristikama muškarca, očekujući da je njegovo obrazovanje, materijalni status, poreklo, izgled i slično garancija da ćemo dobiti to "nešto".
Umesto toga, bilo bi dobro da porazmislimo kako taj srećan život izgleda. Kako izgleda naša idealna emotivna veza, šta od nje očekujemo; šta smo spremne da damo i šta smo spremne da primimo. Savet za dame: dobro razmisli kako bi trebalo da izgleda ono što taj Princ treba da donese. Kako po tebi izgleda idealna veza.

 

Kako se u njoj osećaš. I počni nju da tražiš umesto da skeniraš grad u potrazi za Gospodinom Idealnim. Definiši svoju idealnu vezu, teži njoj umesto njemu i naći ćeš Gospodina Pravog. Jer i Prada cipele mogu da žuljaju. Znam to iz iskustva.

 

A u međuvremenu...


POSTANI NAJBOLJA VERZIJA SEBE


Postani Lejdi Idealna. Ona prava. Pre svega sebi. Isprva će ići malo teže, ako smatraš da si dovoljno dobra i da nema potrebe da radiš na sebi. Međutim, kao što se apsolutno svako znanje i tehnika usavršavaju, nema razloga da to ne bude tako sa nama samima.

 

Napravi za početak mali korak, bilo to na planu profesionalnog usavršavanja ili fizičkog izgleda. Kreći se u nekom smeru kako bi stigla do idealne verzije sebe same. Jer današnji prinčevi imaju preča posla nego da spasavaju princeze koje bespomoćno čekaju da budu spasene.

 

 

 

 

Izvor: blic zena

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 122
    Koliko clanova ima idealna porodica?