Mirisi pokreću "deža vi"

13.09.2012, 20:41
Iz Vašeg ugla - Mirisi pokreću "deža vi"
Osećaj da ste neku situaciju već doživeli, da se ono što upravo proživljavate već desilo i to na identičan način zove se "deža vi" iskustvo i iako je to maltene uobičajen fenomen, objašnjenje zašto se događa nisu uspeli da pronađu ni naučnici, ni psiholozi. Istraživanja su pokazala da je čak 90 odsto ljudi imalo ovakvo iskustvo, da ono traje samo nekoliko sekundi, najčešće u stanjima premorenosti ili pojačanog stresa i da ga češće doživljavaju mladi. Mozak dnevno procesuira hiljade informacija, ali samo neke od njih povezuje u jedinstvenu celinu i smešta u dugoročnu memoriju, odnosno sećanje. Ostali komadići informacija ili doživljaja "lutaju" po mozgu i tu i tamo "iskaču" kao "deža vi" iskustvo, podsećajući nas na nešto što smo davno doživeli. Naučnici tvrde da je u pitanju ustvari zakasnelo smeštanje impulsa u sećanje.

Međutim, jedno novo istraživanje pokazalo je da se zapravo radi o "mešanju memorije", u kojem se senzacije povezuju sa sećanjima koja već postoje. Zbog toga nam se čini da imamo "deža vi" iskustvo.

- Pre nego što smo mi toga svesni, mozak napravi "probno" snimanje, senzori su stalno uključeni i brži od našeg svesnog razmišljanja. Dakle, ono što mozak snimi u tom periodu, mi sa kratkim vremenskim razmakom doživljavamo kao već viđeno - kaže vođa istraživanja.
Naučnici tvrde da se ovakva iskustva najlakše izazivaju mirisima i pogledima na nešto što nam je emocionalno značajno. Takođe, misle i da se ponekad "deža vi" dešava jer nas na taj način mozak upozorava na potencijalno opasnu situaciju.

Izvor: zena blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 243
    Koliko clanova ima idealna porodica?