Svaka četvrta osoba u svetu smatra da je ženi mesto u kući

08.03.2010, 15:58
Iz Vašeg ugla - Svaka četvrta osoba u svetu smatra da je ženi mesto u kući
Svaka četvrta osoba na svetu, od kojih većina pripada mlađoj populaciji, veruje da je ženi mesto u kući, pokazalo je istraživanje koje su sproveli britanska novinska agencija Rojters i kompanija Ipsos za istraživanje tržišta sa sedištem u Parizu, objavljenom uoči Dana žena.

Iako žene čine oko polovine radne snage na svetu, predvode države i rukovode kompanijama, četvrtina svetskog stanovništva smatra da žene ne treba da rade.

Takav stav ima najviše stanovnika Indije (54 odsto), Turske (52), Japana (48), Kine, Rusije i Mađarske (po 34) i Južne Koreje (33). Možda neočekivan rezultat istraživanja, u kojem je učestvovalo više od 24.000 osoba iz 23 zemalja, jeste da je mišljenje da žene treba da ostanu kod kuće rašireno među mladima, uzrasta od 18 do 34 godine.
Većina, odnosno 74 odsto ispitanika, međutim, veruje da ženi svakako nije mesto u kući.

Među zemljama čiji se najveći broj stanovnika ne slaže sa stavom da žena ne treba da radi su Argentina, Francuska, Meksiko (po 91 odsto), Švedska, Brazil (90), Španija (88) i Nemačka (86).

"Tokom proteklog veka žene su ostvarile velike ciljeve u društvenoj participaciji, od politike, radnog mesta, preko sporta, medija, do intelektualnih napora, ali još postoje prepreke za mnoge", rekao je potpredsednik kompanije Ipsos Džon Rajt.
On je naglasio da to istraživanje pokazuje da većina ljudi veruje da bi žene trebalo da imaju mogućnost da izaberu da rade ono za šta veruju da mogu najviše doprineti.

Među ispitanicima koji su imali isti stav o tom pitanju ne postoji velika razlika među polovima, pokazalo je istraživanje, sprovedeno od novembra do januara.

Tako u Indiji, gde se više od polovine ispitanika izjasnilo da je ženi mesto u kući, skoro je jednak broj muškaraca i žena koji podržavaju taj stav.
Autor:

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 275
    Koliko clanova ima idealna porodica?