Odmarajte se, ali ne preterujte sa izležavanjem

01.01.2010, 16:50
Iz Vašeg ugla - Odmarajte se, ali ne preterujte sa izležavanjem
Preko godine je većina ljudi pod stalnim stresom jer nije nimalo lako uskladiti profesionalni i privatni život. Praznici su zato pravo vreme za opuštanje, pošto ne moramo stalno da budemo u stanju pripravnosti. Međutim, neradni dani nose i neke zamke. Možemo, recimo, da padnemo u iskušenje da energiju sakupimo tako što ćemo vreme uglavnom provoditi u ležećem položaju.

IZLEŽAVANJE
Ne preporučuje se boravak u krevetu u vreme koje nije predviđeno za spavanje. Kad smo u horizontalnom položaju, cirkulacija se usporava, mišići dobijaju manje kiseonika, šake i stopala se hlade i čitav organizam zapada u letargiju. Zato osećamo opštu iscrpljenost.

SAN
Preporučuje se isključivanje budilnika. Ako ste premoreni, nemojte da ograničavate vreme za spavanje. Otvorite oči tek kad se dobro odmorite. Posle toga nećete biti u iskušenju da iskoristite svaku priliku koja vam se ukaže da biste se opružili. Posvetite 30-45 minuta dnevno nekoj lakšoj fizičkoj aktivnosti, kao što su istezanje ili hodanje. Sport pokreće čitav niz fizičkih i psihičkih mehanizama koji telu obezbeđuju potrebnu energiju, a istovremeno mu pomažu da se opusti, dodaje fitnes stručnjak Frans Karp.

OBAVEZE
Nemojte da preterujete sa sprovođenjem u delo "dobrih odluka". Ne morate baš sad da uradite sve ono što ste nedeljama odlagali, da odete na bazen, sredite fioke, presadite cveće... Praznici su vreme kad sebi treba da priuštite odmor.

AKCIJA
Ne počinjite sa trčenjem niti teretanom ovih dana, pošto takva fizička aktivnost nema opuštajuće dejstvo i neće vam pomoći da novu radnu nedelju dočekate puni energije. Sportom se bavite najviše 45 minuta dnevno (šetnja, gimnastika). Što se tiče kućnih poslova, koji često podrazumevaju nepravilno držanje, ograničite ih na jedno prepodne ili popodne tokom praznika.

DRUŽENJE
Bolje je neobavezno druženje sa prijateljima umesto stresne večere. Zbog nabijenog rasporeda preko godine niste mogli da se viđate sa prijateljima ili familijom i sad biste želeli da sve to nadoknadite.
Nemojte da upadnete u klopku „ja sve držim pod kontrolom", koja podrazumeva da vi brinete o celokupnoj organizaciji večeri i prevelikom broju gostiju. Ako precenite sebe, zadovoljstvo zbog susreta će se pretvoriti u stres. Samo ćete brinuti o tome da li je sve u redu i veče ćete dočekati potpuno izmoždeni. Bolje je da svako dobije poneko zaduženje, jelo, piće, sudovi, čuvanje dece... Tako više nećete biti jedina osoba koja je odgovorna za uspeh večeri. Ako vam je cela nedelja izuzetno naporna, ograničite se na četiri gosta po večeri.

Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 382
    Koliko clanova ima idealna porodica?