Mobilni bioskop

01.05.2007, 04:57
It - Mobilni bioskop
Mobilnim bioskopima dosad su smatrani portabl projektori manjih dimenzija, a posebno džepni projektor koji je prošle godine lansirala kompanija Texas Instruments (proizvode ga Samsung, Toshiba i Mitcubishi). Međutim, Texas Instruments je napravio projektor još manjih dimenzija, tako mali da se može ugraditi u mobilni telefon.

Texas Instruments je jedan od lidera i pionira projekcione DLP tehnologije. Ova tehnologija obezbeđuje slike izuzetnog kvaliteta, čak i za velike HDTV ekrane visoke definicije. Poslednjih godina ova kompanija je težila da napravi što manji projektor, kako bi se on mogao koristiti u poslovne svrhe praktično u bilo koje vreme i na bilo kom mestu. Rezultat je minijaturni DLP čip, koji se može staviti na vrh čovekovog prsta. Čip je dobio naziv DLP pico-projector, upravo zahvaljujući tako malim dimenzijama (prefiks "pico" je deset na minus dvanaestom).

dlp

Zatim je u Texas Instruments-u realizovan prototip mobilnog telefona s ovim minijaturnim projektorom. Prikazan je najpre na 3GSM kongresu u Barseloni, a zatim na konvenciji o bežičnim tehnologijama (CTIA 2007). DLP pico-projector može se izraditi i kao samostalan minijaturni projektor, a osim u mobilne telefone može se ugraditi i u digitalne fotoaparate i portabl medija plejere. Na taj način će u potpunosti omogućiti prevazilaženje ograničenosti zbog male veličine ekrana ovih popularnih uređaja.

DLP pico-projector, po dosadašnjim rezultatima u razvoju tehnologije, može da projektuje sliku rezolucije 640 x 240 piksela, što odgovara dimenzijama formata A4. U ovoj kompaniji će se svakako i dalje raditi na njenom usavršavanju i povećanju dimenzija. U svakom slučaju, i ova veličina je vrlo efektna za prikazivanje različitih video sadržaja u mobilnim uslovima. Prema istraživanjima američkih medijskih kompanija (na primer, PMA - Pacific Media Associates), interesovanje za ovu vrstu uređaja, posebno među poslovnim korisnicima, vrlo je veliko. Procenjuje se da će ih do 2010. godine na tržištu biti oko milion.

Izvor: krstarica

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 264
    Koliko clanova ima idealna porodica?