Besplatan GPS za mobilne telefone

04.04.2007, 05:34
It - Besplatan GPS za mobilne telefone
gpsKrenete li na neko duže putovanje, posebno ako vam je nepoznata oblast kojom idete, GPS navigacija je pravo rešenje za vas. GPS navigaciju pomoću mobilnog telefona, i to još besplatnu, nudi aplikacija Nav4All. Iza nje stoje holandske kompanije TeleAtlas i Navteq.

Sve što vam je potrebno za korišćenje besplatne GPS navigacije pomoću mobilnog telefona je, naravno, sam telefon i GPS prijemnik. Najjeftiniji GPS prijemnici za mobilne telefone zasnivaju se na Bluetooth tehnologiji i koštaju stotinak evra. Neki mobilni telefoni (noviji) već imaju ugrađen GPS Bluetooth modul. Pored toga, mobilni telefon treba da ima podršku za Java aplikaciju i GPRS za pristup Internet serveru provajdera.

Softverska aplikacija Nav4All i navigacione usluge koje pruža zasad su potpuno besplatne a, kako je najavljeno, čak i kada se otpočne s komercijalizacijom, ova usluga neće biti skupa - koštaće 0,5 do nekoliko evra (što je znatno manje od cene usluga drugih navigacionih sistema). Besplatan promotivni period ima za cilj da privuče što više korisnika, koji će i kasnije, zbog znatno nižih cena, da ostanu kod ovog provajdera. Aplikacija se može koristiti i na drugim trenutno aktuelnim navigacionim sistemima (TomTom, Route 66, Wayfinder, Activepilot). Preuzima se sa sajta Nav4all-a i podržava 56 svetskih jezika, uključujući i srpski.

GPS risiveri su portabl uređaji malih dimenzija i zajedno s mobilnim telefonima (bez ugrađenog GPS modula) imaju težinu oko 150 grama. Kao i većina GPS uređaja, sadrže GPS prijemnik SirfStar III, koji se odlikuje vrlo kvalitetnim prijemom. Navigacija se vrši GSM mrežom, a transfer podataka GPRS-om. Pomoću mobilnog telefona korisnik bira odredište svog putovanja, mobilni telefon kontaktira centralni kompjuter, koji za nekoliko sekundi određuje putanju i šalje do mobilnog telefona. Obično se korisniku ponudi više varijanti, od kojih on bira onu koja mu najviše odgovara.

Posebna priča GPS navigacija je baza podataka s kartama. U sistemu Nav4All (projektu pokrenutom prošle godine) koristi se kartografija holandske kompanije Navteq. To je najveći svetski proizvođač vektorskih karata. One prikazuju zemlje zapadne Evrope i neke zemlje istočne Evrope vrlo detaljnim mapama, na kojima se u gradovima mogu videti čak i pojedine ulice. To, nažalost, nije slučaj s našom zemljom. Međutim, besplatno korišćenje usluga ipak je vrlo primamljivo, pa makar imalo značaja samo na putovanjima kroz strane zemlje. Uostalom, interes provajdera je neprekidno širenje i poboljšanje usluga, pa se nadamo da će tako biti i u zemlji Srbiji.

Izvor: krstarica

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 71
    Koliko clanova ima idealna porodica?