GPS navigacija uz muziku

25.03.2007, 06:24
It - GPS navigacija uz muziku
GPS navigacija dugo je korišćena samo za profesionalne svrhe. Nova kategorija uređaja za personalnu primenu naziva se PNA (Personal Navigation Assistent) ili PND (Personal Navigation Device). Jedan od najlakših uređaja te vrste napravila je kompanija Fujitsu Siemens.

Naziv ovog uređaja za personalnu GPS navigaciju je Pocket Loox N100. Po izgledu on podseća na popularne audio i video plejere. Ima dimenzije 89 x 62 x 16 milimetara i težinu oko 110 grama. Za prijem signala sa satelita neophodna je i antena, ali se ona lako sklapa i pakuje u sam uređaj. On se proizvodi u dve boje - beloj i crnoj.

gps

Na prednjoj strani uređaja je kolor TFT ekran s dijagonalom od 2,8 inča, 65.000 boja i QVGA rezolucijom (320 x 240 piksela). Može se koristiti u horizontalnom i vertikalnom položaju. Komuniciranje korisnika s uređajem obavlja se preko "ouch screen" opcije ekrana dodirom prstima ili pomoću digitalne olovke. Napaja se baterijom kapaciteta 1100 mAh.

U osnovi hardvera ovog uređaja je Samsung-ov procesor brzine 300 megaherca. Uređaj raspolaže sa 64 megabajta RAM-a, ali se memorijski prostor može znatno proširiti memorijskom karticom formata MiniSD kapaciteta jedan ili dva gigabajta. GPS funkcija obavlja se pomoću standarnog modula koji se koristi u personalnim GPS navigatorima - SiRF Star III.

Pored ove osnovne funkcije, Pocket Loox N100 ima i funkciju audio plejera. Podržava formate MP3, WMA i ACC. Nudi i zabavne igre - Bricks i Smart Pixie (varijanta popularnog Pack Man-a). Njegov softver se zasniva na Microsoft-ovom operativnom sistemu za mobilne uređaje Windows CE 5.0. Softverska navigaciona aplikacija je Mobile Navigator 6.

Sve ovo zajedno čini ovaj GPS navigator vrlo kvalitetnim. Softverska aplikacija za navigaciju sadrži detaljne mape koje pokrivaju 37 zemalja Evrope, a koje se uz uređaj isporučuju na DVD-u. Uz uređaj idu i dodatni elementi za pričvršćivanje u automobilu, slušalice, USB kabl, AC adapter i memorijska kartica. Na samom kraju, vrlo bitna odlika ovog uređaja je optimalni odnos kvaliteta i cene - oko 350 dolara.

Izvor: krstarica

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 131
    Koliko clanova ima idealna porodica?