Novi operativni sistem za mobilne

15.03.2007, 23:20
It - Novi operativni sistem za mobilne

Ekran mobilnih telefona i opcije na njemu sve više liče na monitore PC-ja. To u potpunosti potvrđuje i najnovija verzija Microsoft-ovog operativnog sistema za mobilne telefone i PDA uređaje - Windows Mobile 6.

Svoj najnoviji operativni sistem Microsoft je predstavio u februaru ove godine. On predstavlja nadogradnju prethodne verzije - Windows Mobile 5, s izmenjenim dizajnom, koji podseća na najnoviji operativni sistem za PC - Windows Vista. Unapređenje se ogleda u dodavanju mnogih opcija koje su dosad bile dostupne samo na PC-ju, poboljšanoj pretrazi po sadržajima i novim elementima zaštite. Namenjen je, pre svega, poslovnoj primeni, ali nudi i mnoge nove elemente multimedijalne zabave i komunikacije.

Windows Mobile 6 (prvobitno razvijan pod kodnim imenom Crossbow) obogaćen je novim verzijama iz Office programa - Outlook Mobile, Word Mobile, Excel Mobile i PowerPoint Mobile. One imaju gotovo sve mogućnosti kao na PC-ju, s tim što je njihovo aktiviranje prilagođeno specifičnosti i dimenzijama ekrana mobilnog telefona (izvršavaju se uglavnom jednim pritiskom na taster). Za poslovne korisnike značajno je i to što podržava Microsoft-ovu tehnologiju DirectPush, koja automatski sinhronizuje kalendar, rokovnik i imenik iz Outlook-a.

Preko Windows Mobile Device centra ostvaren je visok stepen integracije i sinhronizacije s operativnim sistemom Vista. U ovoj verziji pojavljuje se i nova aplikacija pod nazivom Mobile Live. Ona omogućava slanje tzv. instant poruka na više brojeva (adresa, imena) odjednom, slanje fajlova (na primer, fotografija), kao i snimanje i slanje glasovnih poruka. Pored toga, zanimljiva je i mogućnost daljinskog pristupa podacima na mobilnom telefonu. To je posebno korisno za one koji (ne daj bože) izgube telefon ili im on bude ukraden, pri čemu brisanje podataka obavlja administrator mobilne mreže.

Microsoft nudi tri varijante ovog operativnog sistema za različite grupacije korisnika i uređaja - Professional, Standard i Classic. Kao što se po nazivima može i zaključiti, prva varijanta je najnaprednija i namenjena je poslovnoj primeni Pocket PC (džepnih) računara i "pametnih" mobilnih telefona s "touch screen" ekranom, druga istim ovim uređajima s klasičnim ekranom, dok je treća najjednostavnija (moglo bi se reći za široke narodne mase). Kako je najavljeno, Windows Mobile 6 trebalo bi da se pojavi na tržištu u drugoj polovini ove godine, a među proizvođačima mobilnih uređaja koji su najavili svoje modele s ovim operativnim sistemom su Toshiba, Samsung, LG i Lenovo.

Izvor: krstarica

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 68
    Koliko clanova ima idealna porodica?