Prva crna princeza u Diznijevom filmu

15.03.2007, 23:22
Film - Prva crna princeza u Diznijevom filmu
Kompanija Walt Disney najavila je da će započeti snimanje animirane muzičke bajke pod nazivom „The Frog Princess“ čija se radnja odvija u Nju Orleansu.

Ono što čini ovaj animirani film posebnim je da je glavna junakinja – Afroamerikanka i pritom je princeza.

Brojne su zamerke u prošlosti upućivane kompaniji Disney na račun tretiranja rasnih pitanja u njihovim filmovima.

Tako je, prelistavanjem Diznijevog kataloga, isticano da su Afroamerikanci uvek prikazivani u "manje srećnim" ulogama – počev od prikaza u klasicima poput “Damba“ ili „Knjige o džungli“, do novijih ostvarenja kao što je „Kralj lavova“.

1992. godine izuzetno uspešnim ostvarenjem „Aladin“ Dizni je pokušao da otkravi kritičare pripisivanjem izuzetno laskavih uloga arapskoj princezi Jasmin i njenom udvaraču Aladinu, dok se trend heroja sa „malo drugačijom bojom kože“ nastavio pričama o mladoj, lepoj, pametnoj i hrabroj indijanskoj princezi Pokahontas u istoimenom ostvarenju iz 1995. i kineskoj heroini Mulan nastaloj tri godine kasnije.

Ipak, tek će sa ostvarenjem „The Frog Princess“ najavljenim za 2009. godinu Afroamerikanka u potpunosti biti zvezda filma, noseći sve pozitivne, glorifikujuće atribute.

Pored toga ovo će biti povratak kompanije Dizni na „ručno“ 2D crtanje, kojim su zapravo i izgradili ime širom sveta.

„The Frog Princess“ biće mjuzikl, za koji će muziku napisati Rendi Njuman.

U pitanju je „američka bajka“ čija je heroina devojka koja se zove Medi i koja živi u francuskoj četvrti Nju Orleansa.

Diznijev izvršni direktor Robert Ajdžer je rekao da je kompanija želela da pruži podršku Nju Orleansu, koji je i posle 18 meseci od uragana Katrina samo delimično obnovljen.

„Smeštanje filma u Nju Orleans i jak karakter ove princeze pružiće filmu dosta uzbuđenja i teksture“, izjavio je Dik Kuk, predsedavajući Walt Disney studija.

Film će režirati Džon Masker i Ron Klementis, autori Diznijevih hitova „Mala sirena“ i „Aladin“.

Predstavnik za štampu Disney -a je o ovom ostvarenju izjavio da će to biti „nezaboravna priča o ljubavi, opčaranosti i otkrićima, sa osećajnim krokodilima koji pevaju i vudu čarolijama i kejdžunskim šarmom“.

Nova princeza će se pridružiti kolekciji animiranih princeza koje krase zabavne parkove i prateću robu ove kompanije.

Osam Diznijevih princeza od 1999. godine do danas je kompaniji donelo zaradu u iznosu od 3 milijarde dolara.

Pored Jasmin, Mulan, Pokahontas i najnovije Medi, Diznijeve princeze su još i „Lepotica i zver“, „Uspavana lepotica“, „Snežana i sedam patuljaka“, „Pepeljuga“ i „Mala sirena“.

Dizni je prvih osam princeza okupio pod jednom zastavom „Diznijeve princeze“ 1999. godine, a njihovi likovi krase majice, kape, šolje, nameštaj, knjige i drugu prateću robu čija su ciljna grupa devojčice starosti od 3 – 8 godina.
Izvor: b92

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 362
    Koliko clanova ima idealna porodica?