Matematička formula za srećan brak

02.02.2009, 06:14
Brak - Matematička formula za srećan brak

Spojivši psihologiju i matematiku, dva američka profesora otkrila su formulu po kojoj se s velikom sigurnošću može utvrditi rizik od razvoda nekog bračnog para.

Dva američka profesora, spojivši psihologiju i matematiku, otkrila su formulu po kojoj se s velikom sigurnošću može utvrditi rizik od razvoda nekog bračnog para.

Psiholog Džon Gotman i njegov kolega, matematičar Džejms Murej sa univerziteta u državi Vašington došli su do formule na osnovu proučavanja petnaestominutnog video snimka više stotina parova koji se prepiru.

Naučnici su svakom paru dali po jedan bod za pozitivnu interakciju i oduzeli po bod za negativnu, pri čemu su u obzir uzeli i izraz lica i otkucaje srca svakog od njih i na osnovu toga napravili matematički proračun.

Rezultat je kvantifikovan u obliku odnosa između pozitivnih i negativnih interakcija.

"Savršen je odnos pet pozitivnih naspram jedan negativan bod", izjavili su istraživači koji tvrde da su u krizi svi parovi čiji je odnos ispod 5:1.

"Pravilo je jako pouzdano", ističe Murej.

"Kada su muž i žena vrlo zadovoljni u braku, razgovaraju o važnim stvarima, ne moraju se slagati, ali ako se pritom šale, znači da su privrženi jedan drugom i da su uspeli da uspostave emocionalnu vezu", kaže Gotman.

"Međutim, mnogi ljudi ne znaju da uspostave tu vezu i da izgrade smisao za šalu, a njihove svađe su posledica neuspeha da uspostave emocinalnu vezu", dodao je Gotman.

Naučnici ističu važnost izraza lica, tako je, na primer, "izraz prezira pravi ubica ljubavi".

Apsolutno je neophodno eliminisati negativno razmišljanje i pesimističan stav prema životu.

Ljude koje možemo nazvati negativcima, večito nezadovoljnima, namćorima itd., duboko su sujvereni da sreća isključivo zavisi od boljih životnih okolnosti.

 

Izvor: RTS

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 1 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
  • luxeen_001@yahoo.co.uk Hello dear Greetings to you,My name is luxeen, i view about you in this site and i decide to communicate with you, it will be my pleasure to be your friend, i wish if you will respond to my mail box so that i will tell you more about my self, i hope to hear from you. yours luxeen. Здраво драги Поздрављам вас, Моје име је луксеен, ја мишљење о вама у овом сајту и ја одлучили да комуницира са вама, биће ми задовољство да буде Ваш пријатељ, желим ли ће одговорити на мој поштански сандучић тако да ћу ти рећи више о мојим себе, надам се да чујемо од вас. Ваш луксеен. luxeen_001@yahoo.co.uk
    (lux001)
Vezane vesti
Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 264
Koliko clanova ima idealna porodica?