Kako da razgovarate sa ćudljivim tinejdžerima

18.01.2008, 19:24
Adolescenti - Kako da razgovarate sa ćudljivim tinejdžerima
Čak će i ćudljivi tinejdžer čuti ako se s njim razgovara onako kako biste želeli da drugi razgovaraju s vama: uvažavajući mišljenje. Ako mu deset puta iz kuhinje viknete da prošeta psa, osećaće se kao „rob“. Ali ako mu na vidljivo mesto stavite šaljivu poruku, moguće je da će to zasita da uraditi. Ako na ovaj način budete ovako razgovarali s detetom odmalena, ono će to kasnije preslikati u odnosu s drugim ljudima.
Izbegavajte ironiju i retorička pitanja jer ona će decu zbuniti, a tinejdžere pobuniti. Takođe, nemojte im nagoveštavati da mogu da biraju kad zapravo to ne mogu. Evo još nekoliko korisnih saveta.

SLUŠAJTE PORUKU

Ako dete počne da vam nešto govori, ne razmišljajte o tome kako se izražava i da li je vaša kćerka preizazovno obučena ili o minđuši koju vaš sin ima u nosu. Usredsredite se na ono što želi da kaže i na osećanja koja otkrivaju njegov glas i držanje tela. Tako će i ubuduće hteti da priča s vama i da vam se poverava.

SAGOVORNIK, PA RODITELJ

Pristupite li mu kao ravnopravnom, veće su šanse da će tinejdžer vaš savet prihvatiti. Iako vam je to možda teško, zabrinuti roditelj trebalo bi da hladnokrvno sasluša šta tinejdžer misli i o škakljivim temama. Održite li mu bukvicu, automatski će se isključiti i nećete moći da doprete do njega.

POŠTUJTE EMOCIJE

Lagano ćaskanje tokom sređivanja je dobar oblik opuštene komunikacije. Ipak, ako dete ili tinejdžer počne da priča o događaju koji mu puno znači, osećanjima ili bilo čemu što smatra bitnim, ostavite sve, sednite i slušajte ga. Tako će znati da su vam važna njegova osećanja i sve što proživljava.

BUDITE DOSLEDNI

Ne samo da neće poslušati ako roditelj jedno govori, a drugo radi, nego će to stvoriti svojevrsni kratki spoj u detetovoj glavi. Ne možete ga kriviti što oponaša roditelje jer je to način na koji sva deca uče i odrastaju.

Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 266
    Koliko clanova ima idealna porodica?