Zaštitite bebu u automobilu!

23.11.2011, 15:53
Bebe - Zaštitite bebu u automobilu!
Deca su najveće bogatstvo i njihova bezbednost u saobraćaju je svakom roditelju na prvom mestu. Osim što su zakonska obaveza, auto-sedišta za decu su najbolje rešenje za njihovu sigurnost.

Najgora opcija je držati dete u krilu, jer bez obzira na to koliko ste dobar vozač, nezgode se ipak dešavaju.

Kako odabrati odgovarajuće sedište
Sedišta se dele u kategorije prema težini deteta. Osnovna podela je na šest grupa: kolevke za bebe, sedišta za decu do 10 kilograma, sedišta za decu do 13 kilograma, za decu od devet do 18 kilograma, od 15 do 25 kilograma i od 22 do 36 kilograma. Da ih ne biste kupovali na svakih šest meseci, na tržištu se najčešće mogu naći kombinovana auto-sedišta od 0 do 18 i od 9 do 36 kilograma, a ponekad i u nekim drugim kombinacijama. Cene se kreću od 4.500 (solidan kvalitet) do 30.000 dinara.

Za bebe je karakterističan takozvani fetus položaj, pa optimalno rešenje predstavlja sedalica u obliku nosiljke sa ručkom. Za vožnju automobilom neophodan je i fiksator nosiljke, koji se uglavnom može kupiti zasebno i košta od 2.000 do 3.000 dinara. Takav vid vožnje pogodan je za decu težine do 13 kilograma, to jest za uzrast do dve godine.

Mere bezbednosti
Nikad nemojte kupiti ni koristiti auto-sedište koje nema atest! Za njih jednostavno ne možete biti sigurni da će detetu pružiti zaštitu u slučaju sudara. Prepoznaćete ga po narandžastoj nalepnici s oznakom ECE R44. Ista preporuka važi i za uputstvo koje pre postavljanja treba detaljno proučiti.

Druga važna stvar je da sedište možete dobro učvrstiti! Ukoliko ne možete, nemojte ga kupiti. Ako sedište ne smete da isprobate u automobilu pre kupovine, obavezno se osigurajte da ga možete vratiti naknadno, ako nakon kupovine ustanovite da vam ne odgovara.
- Kada se bebe prevoze kolima sa jednim roditeljem, koji vozi, auto-sedište se postavlja na suvozačevo mesto, a beba je okrenuta ka vozaču kako bi mogao da je prati pogledom. U tom slučaju je važno isključiti vazdušni jastuk na njenom mestu. Ako je dete u pratnji, onda se sedište postavlja pozadi, najbezbednije iza vozača, koji tokom vožnje instinktivno štiti sebe - kaže za „Alo!" Ratko Stevović, savetnik za bezbednost u saobraćaju.

Novo ili polovno
Ako se odlučite za polovno auto-sedište, uvek ga nabavite od pouzdanih i vama poznatih osoba. Osim toga, obavezno proverite sve dole navedeno! Ukoliko samo jedan od uslova nije ispunjen, auto-sedište nemojte koristiti!

• Ima li auto-sedište atest?
• Da li je mlađe od 6 godina?
• Da li je bilo u sudaru?
• Ima li uputstvo proizvođača za korišćenje?
• Da li ima sve originalne delove i u dobrom je stanju?
• Može li se čvrsto postaviti u automobil?

Sprema se novi zakon
U nacrtu novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji je ušao u skupštinsku proceduru i tek treba da bude usvojen, jedan deo se odnosi i na dečja sedišta. Prema njemu, roditelji će biti u obavezi da bebe prevoze u kolevkama, decu od godinu do četiri godine u sedištima, a ako dete od pet godina ne dostigne visinu od 135 centimetara, moraće da ima poseban podmetač kako bi moglo da koristi pojas. Kazne će iznositi od 8.000 do 50.000 dinara.

Izvor: ALO, Natasa Lazovic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 207
    Koliko clanova ima idealna porodica?