15 saveta da ublažite bebine alergije

08.04.2010, 16:09
Bebe - 15 saveta da ublažite bebine alergije
Da li su alergije česta pojava?

Broj dece koja imaju ekcem, alergije i astmu svake godine se povećava. Nema još uvek objašnjenja za ovu pojavu, ali neki eksperti kažu da je ključna higijena. Smatra se da su ljudi u razvijenim zemljama, gde su alergije sve češće, prosto suviše čisti! Deca se ne izlažu onim bakterijama i virusima koje će pojačati imuni sistem. Deca su sve manje napolju, a sve više samo u kući.

Šta roditelji da rade? Stručnjaci se slažu da samo dojenje neće obavezno sprečiti pojavu ekcema, alergije i astme, ali mogu odložiti razvoj ovih bolesti. Ima još dobrih vesti: vaše dete će verovatno prerasti neke alergije. Možda će prerasti i neke alergije na hranu. Štaviše, ako vrlo rano ustanovite da vaša beba ima alergiju, te ako smanjite izloženost alergenima, moguće je da ćete uspeti da smanjite šanse da se razviju druge alergije na hranu, na polen, kao i astma.


Šta da radim kada moja beba ima alergijsku reakciju na ubod insekta?

Obično, ubod bude bolan nekoliko minuta, a simptomi su crvenilo na mestu uboda, oticanje i svrab. Međutim, manji broj ljudi, uključujući i decu, ima jaku alergiju. Jaka alergijska reakcija se obično javlja pri drugom ubodu. U tom momentu imuni sistem proizvodi previše histamina. Pozovite hitnu pomoć (94) ako dete ima jaku alergijsku reakciju, uključujući teškoće pri disanju, vrtoglavicu, mučninu, gubitak svesti ili jak otok koji se širi i na druge delove tela, na primer na licu ili po celoj ruci.

Kako da što ranije ustanovim da li je moja beba alergična?

Postojalo je verovanje da deca mlađa od dve godine ne mogu da imaju alergijske reakcije jer nisu dovoljno izložena alergenima. Međutim, sada se ipak na to gleda drugačije. Čak i bebe od šest meseci imaju alergije na buđ, grinje, polen i životinjsku perut.

Da biste bebi olakšali muke, najvažnije je da ustanovite da li se iza bebinog osipa na koži i stalnog šmrcanja i kijanja krije alergija. Obratite pažnju na simptome, jer ćete takvim detektivskim poslom olakšati lekaru da postavi pravu dijagnozu.

• Osvrnite se na porodično stablo. Ako dete ima jednog roditelja sa alergijama ili astmom, šanse su do 50% da će ih i dete imati. Ako oba roditelja imaju alergije, šanse se povećavaju na 70 do 80%. Ako beba ima simptome prehlade - vodene oči, curenje nosa, (i stalno ga češka i trlja) i stalno kijanje - duže od dve nedelje, onda je najverovatnije u pitanju alergija.
• Ponekad bebe sa alergijama imaju tamne kolutove ispod očiju i sklonije su infekcijama ušiju - obratite pažnju na to.

• Alergije na supstance iz okruženja, kao i na hranu se mogu testirati kod beba koje imaju samo šest meseci. Najbolji testovi su testovi na koži. Rezultati su takođe brzo gotovi. Na rezultate testova krvi čekaćete malo duže.


Kako da ublažim uzroke alergija?

Ako testovi pokažu da je beba alergična na neke supstance iz kuće, ili spolja, ili ako ima znake pojave astme, smanjite izloženost najčešćim alergenima.

• Ako je vaše dete alergično na polen: Zatvarajte prozore (i ako možete uključite klima uređaj) kada je koncentracija polena najveća. Tokom tih dana dobro je da bebu ne izvodite napolje rano ujutru (od svitanja i ujutru), jer je koncentracija polena tada najjača. Polen je lepljiv, pa kada se vratite u kuću, presvucite bebu i okupajte je, ako možete.

• Držite punjene igračke, koje skupljaju prašinu, van bebine sobe, a naročito izvan kreveca ili kreveta.

• Ako je vaše dete alergično na kućnog ljubimca (ili ljubimce), a za životinje ne možete da nađete novi dom, onda ih držite podalje od bebine sobe.

• Ako je beba alergična na buđ, postarajte se da uklonite sve izvore buđi u kući: u saksijama biljaka se često gomilaju, u tuš kabini, frižideru... Kada čistite kupatilo i frižider, koristite malo izbeljivača, vrlo je efikasan ako želite da se rešite buđi.

• Zabranite pušenje u vašem domu, i bilo gde blizu deteta. Upozorite sve koji čuvaju vaše dete da ne puše u njegovoj blizini.

• Razmislite o tome da kupite posebne filtere za klima uređaj, koji sprečavaju ulazak polena i prašine u kuću.

Ako ništa od ovoga ne pomogne, i zavisno od toga koliko je stara vaša beba i koliko su jaki njeni siomptomi, razgovarajte sa pedijatrom o korišćenju antihistamina, ili nekog drugog leka.


Kako da ublažim ekcem kod bebe?

Kada lekari ustanove da je dete alergično na neku hranu, onda preporučuju da se ona isključi iz ishrane, međutim, kada je u pitanju ekcem, lekari uglavnom ne znaju šta ga uzrokuje. Ne postoji lek za ekcem, ali se ipak može kontrolisati.

• Najvažnije je da sprečite zapaljenje i svrab. Bebu često kupajte u mlakoj vodi, ali ne duže od 10 minuta. Korisite blage sapune namenjene bebama.

• Kožu osušite nežnim tapkanjem, i onda namažite blagu kremu, nemanjenu dečjoj koži. Možda ćete morati to da radite i pet puta dnevno, ali ne odustajte!

• Ako se ekcem ne povlači, konsultujte se sa lekarom o korišćenju specijalne kreme za ekcem.

• Kako biste sprečili iritaciju kože kod bebe, oblačite je u meke, prirodne materijale (pamuk), i koristite blage deterdžente za pranje odeće.

• Na kraju, suv vazduh suši kožu, pa tako vodite računa da u bebinoj sobi ima dovoljno svežine (podesite klima uređaj i čistite ga redovno, kako biste izbegli taloženje buđi).

 

Izvor: bebac.com

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 214
    Koliko clanova ima idealna porodica?