Šta je to sreća?

Broj postova: 1306
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Petak 21.12.2007, 00:12, Naslov: Sreća
Sreća je univerzalna misterija. Ljudi je imaju ili nemaju, ona odlazi - dolazi uglavnom nezvana, svi za njom žude, i svi o njoj sude. Većina je ipak doživljava kao lutriju. Norvežani kažu da se "sreća uvek pozajmljuje, nikad se nema", dok romska poslovica kaže "Posle nesreće dolazi sreća". I kod nas narod kaže da "Posle kiše dolazi sunce".
Ovidije je u I veku zapisao: "Sreća utiče na sve. Imajte uvek udicu u vodi. Kada to najmanje očekujete, riba će zagristi".
Za uvod u temu, nije loše da napomenemo da je "hap" koren engleske reči "happiness" (sreća), a znači rizik ili slučajnost. Isti je koren reči "happen" (desiti), i tu se vidi veza između sreće i slučaja.
Imamo trud i njegovu isplativost sa jedne strane, a i srećne slučajeve s druge strane... Znamo li ljude rođene "pod srećnom zvezdom"? Koji su načini "prizivanja" sreće? Imamo li svoja mala mađijanja? Osmeh

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 322
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Petak 21.12.2007, 12:32, Naslov:
Ima u tome nesto. Dva coveka rade isti posao, isto su obrazovani, slicnih kvaliteta, a jednom ide, drugom ne ide. Tako je nekad i u ljubavi, neko ne moze da se odluci jer je non-stop pod paznjom i iskusenjima, a neko nikad ne sretne nekog da se posteno zaljubi. Nekom se zalomi 'vako, nekom 'nako.
Kao student ja sam stvarno imao srece, izvlacio sam pitanja koja znam, polagao sam cak i kad sam bio nespreman. E, to je bilo super. Prelistam knjigu na par dana i polozim, a moj cimer uci ko manijak mesec dana i ubode sto ne zna. Hteo je da me lincuje. Zvao me je lacky mrcina Osmeh Hehehe, stalno je kukao da je verovao u Tita i ucenje dok mene nije upoznao Osmeh
Nemam neke posebne mantre. Cuo sam jednu "Hare rama, hare margarin" i ta mi se dopala Osmeh Imam obicaj da je kazem kad gledam neku vaznu utakmicu Osmeh