Citat:Tara: koje hlace cu sutra obuci i da li su ispeglane
Hehehe, mislim da te Prijatelj to sigurno ne bi pitao.
Hvala ti sto si unela malo vedrine u ovu temu. Upravo zbog tih tvojih reci bi dodao da mislim da je u nasim prosecnim zivotima svega po malo. I prijateljstva i Prijateljstva, a od nas (onog razumskog u nama, steceno tako skolskim kao i odgojnim metodama) ovisi sta je to Sve. Jer po definiciji, opet cu o njoj, je Prijatelj spreman i na bezuslovno smrt. Sve za Prijatelja.
A kako se onda uveriti ko nam je pravi pravi Prijatelj? Da se ubije zbog nas sigurno ne, jer time nismo nista napravili ni dobili. (On je sebe dokazao, a mi smo ostali sami.) Kako onda prepoznati Prijatelja ako ne na nacin da skinemo sve sa sebe? (A pri tome opet ne mislim samo na odecu.) Da li nas je onda ta osoba iskoristila zbog toga jer je prihvatila taj cin? Da li je u tom slucaju bilo koji od aktera uprljan ili iskoristen, prevaren? Po mom misljenju ne.
Zbog toga se ne slazem da mozemo ljubavlju uprljati prijateljski odnos. Bas suprotno, mislim da ga mozemo jedino ucvrstiti, potvrditi i nadgraditi. A nadgradnja je Prijateljstvo, koje se dokazuje ljubavlju. To je temelj.
I sama ljubav je blizu Prijateljstvu, pa ipak ona to nije. Zasto? Svuda oko nas je kazu. Ne postoji iskljucivo kao ljubav izmedju muskarca i zene. Postoji ljubav do domovine... da nabrajam jos? Mislim da nije potrebno
Ali, Dejane, zasto mislis da bi nesto izgubio, pokvario, iskoristio... ako bi probao kod Helene? Vec onaj prvi prijateljski poljubac (ovaj put sa malim p), pokazao bi ti sta Helena zeli. (Uopste nije vazno da li je ona real ili izmisljena osoba.) Zar te to ne kopka? Mozda ni sama nije sigurna u svoje osecaje. Ja bih svakako probao to otkriti, narocito ako smatram da jesam sposoban biti i zelim biti njen pravi Prijatelj. Zar negde duboko u tebi nema pitanja da bi mozda sa takvom osobom ustvario super bracnu vezu, recimo.
Ponekad je sve to bolno, narocito u medjuljudskim odnosima. Ali, prava Ljubav i te kako zna za bol. I u bolu je prisutna.
Priblizno ovako razmisljam o tome i drago bi mi bilo da mi pomognete razmisljati tako o Prijateljstvu kao i o Ljubavi.
A zavrsit cu ovo pisanje sa jednom pesmom koja mi je jako draga, narocito njena poruka:
Ljubim Svet in kar je v njem
mojega,
tvojega,
nasega,
dobrega v jutru ko se oprosca ljudem.
U prevodu je to priblizno ovako:
Volim Svet i ono sto je u njemu
moga,
tvoga,
nasega,
dobroga u jutru kada se prasta ljudima.