Datum unosa: Ponedeljak 08.10.2007, 07:13, Naslov: Emocionalna inteligencija
"Biti pametan do sada je uglavnom značilo imati visok koeficijent inteligencije(IQ). A šta je sa koeficijentom emocija (EQ)?
Današnja nauka zaključuje da društveno najuspešniji i lično najzadovoljniji pojedinci nisu oni što ih obeležava puki visoki broj racionalne inteligencije. Potpuno ostvarenje sopstvene ličnosti pripada emocionalnoj inteligenciji - sposobnosti da se saoseća sa drugima, procenjuje, stvaraju dobri odnosi, da se bude privlačan - kao i drugim emocionalnim veštinama koje su presudne da se neko zaista uklopi u društvo i bude uspešan, a time koristan kako sebi tako i okolini."
Ovo je izvod iz knjige Danijela Golemana koji se pozabavio ovim fenomenom i uočio važnost, čak i prednost emocionalne inteligencije nad kognitivnim sposobnostima. Mnogi izuzetno inteligentni ljudi se u životu jednostavno ne snađu. To može značiti da su im nedostajale veštine kao što su borbenost, samokontrola, istrajnost, samomotivacija, snalaženje u grupi, empatija...
Za početak test:
Na pitanje -IQ testa odgovorite sa T ( tačno) ili N ( netačno ):
1. Ako me verbalno napadnu obavezno se razljutim.
2. Dobro se nosim sa tuđim osećajima tuge, čak i mojih najbližih.
3. Ukoliko mi neko preti fizički, osećam ljutnju i strah.
4. Mogu se odlučiti da volim nekoga, a onda to i pokazujem.
5. Dobro podnosim tuđi gnev i mržnju.
6. Zbog nekih stavri se redovno brinem.
7. Ponekad i u nekim situacijama osećam stid.
8. Osećaji ljutnje neprestano mi se vraćaju zboge pojedinih situacija ili osoba.
9. Zbog nekih stvari iz moje prošlosti osećam stid.
10. Ponekad se osećam poniženo.
11. Zbog nekih situacija redovno osećam teskobu.
12. Zbog specifičnih pitanja neprestano mi se vraćaju osećaji tuge.
13. Ljubomora je ponekad deo moga života.
14. Redovno padam u depresiju.
15. Stres me nikad ne napušta.
16. Sasvim slobodno zagrlim druge osobe oba pola.
17. Redovno sebi dopuštam trenutke plača.
18. Uz određenog partnera mogu izraziti sve što sledi: emocionalnu ljubav, fizičku ljubav i reči ljubavi.
19. Kada se dobro isplačem osećam se odlično.
20. Bez ustezanja i vrlo iskreno mogu reći " Volim te" muškarcu, ženi ili detetu.
Poželjni odgovori:
1. N, 2. T, 3. T, 4. T, 5. T, 6. N, 7. N, 8. N, 9. N, 10. N, 11. N, 12. N, 13. N, 14. N, 15. N, 16. T, 17. T, 18. T, 19. T, 20. T
(izvor: pedagog.com)
Najvažnije je od svega je da budemo iskreni sa sobom, i da shvatimo da možemo voljno uticati na naše emocionalne reakcije. To se uči!
Današnja nauka zaključuje da društveno najuspešniji i lično najzadovoljniji pojedinci nisu oni što ih obeležava puki visoki broj racionalne inteligencije. Potpuno ostvarenje sopstvene ličnosti pripada emocionalnoj inteligenciji - sposobnosti da se saoseća sa drugima, procenjuje, stvaraju dobri odnosi, da se bude privlačan - kao i drugim emocionalnim veštinama koje su presudne da se neko zaista uklopi u društvo i bude uspešan, a time koristan kako sebi tako i okolini."
Ovo je izvod iz knjige Danijela Golemana koji se pozabavio ovim fenomenom i uočio važnost, čak i prednost emocionalne inteligencije nad kognitivnim sposobnostima. Mnogi izuzetno inteligentni ljudi se u životu jednostavno ne snađu. To može značiti da su im nedostajale veštine kao što su borbenost, samokontrola, istrajnost, samomotivacija, snalaženje u grupi, empatija...
Za početak test:
Na pitanje -IQ testa odgovorite sa T ( tačno) ili N ( netačno ):
1. Ako me verbalno napadnu obavezno se razljutim.
2. Dobro se nosim sa tuđim osećajima tuge, čak i mojih najbližih.
3. Ukoliko mi neko preti fizički, osećam ljutnju i strah.
4. Mogu se odlučiti da volim nekoga, a onda to i pokazujem.
5. Dobro podnosim tuđi gnev i mržnju.
6. Zbog nekih stavri se redovno brinem.
7. Ponekad i u nekim situacijama osećam stid.
8. Osećaji ljutnje neprestano mi se vraćaju zboge pojedinih situacija ili osoba.
9. Zbog nekih stvari iz moje prošlosti osećam stid.
10. Ponekad se osećam poniženo.
11. Zbog nekih situacija redovno osećam teskobu.
12. Zbog specifičnih pitanja neprestano mi se vraćaju osećaji tuge.
13. Ljubomora je ponekad deo moga života.
14. Redovno padam u depresiju.
15. Stres me nikad ne napušta.
16. Sasvim slobodno zagrlim druge osobe oba pola.
17. Redovno sebi dopuštam trenutke plača.
18. Uz određenog partnera mogu izraziti sve što sledi: emocionalnu ljubav, fizičku ljubav i reči ljubavi.
19. Kada se dobro isplačem osećam se odlično.
20. Bez ustezanja i vrlo iskreno mogu reći " Volim te" muškarcu, ženi ili detetu.
Poželjni odgovori:
1. N, 2. T, 3. T, 4. T, 5. T, 6. N, 7. N, 8. N, 9. N, 10. N, 11. N, 12. N, 13. N, 14. N, 15. N, 16. T, 17. T, 18. T, 19. T, 20. T
(izvor: pedagog.com)
Najvažnije je od svega je da budemo iskreni sa sobom, i da shvatimo da možemo voljno uticati na naše emocionalne reakcije. To se uči!