Datum unosa: Ponedeljak 16.03.2009, 11:09, Naslov:
Nabasah na nekom sajtu...
MESO
Prema Dr. t. Colin Campbell istraživaču nutricionisti na Univerzitetu Cornell i direktoru najveće epidemiološke studije u istoriji:
"Većina svih kancera, kardiovaskularnih oboljenja i ostalih formi degenerativnih bolesti može biti izbegnuto usvajanjem biljne ishrane. Bolesti srca, rak, udari, diabetes, osteoporoza i druge su povezane sa jedenjem mesa."
William Castelli, MD, direktor, Framingham Studije o srcu, najdugotrajnije epidemiološke studije kaže da vegetarijanci imaju najmanju stopu srčanih oboljenja od svih.
"Ništa toliko neće toliko povećati čovekovo zdravlje i povećati šanse za preživljavanje na Zemlji kao evolucija ka vegetarijanstvu."
ALBERT ANŠTAJN
Kako da nadoknadim proteine?
Zapadni svet nema probleme sa manjkom proteina, već sa viškom, a posebno sa opasnim životinjskim proteinima.
Mahunarke, povrće, semenke koštunjavo voće i dr. sadrže sve esencijalne aminokiseline.
Autor ovih redova je nekada bio ostrašćeni mesožder, koji bi za jedan obrok pojeo oko
1 kilogram mesa ili 5 do 10 jaja uz dodatke, dok nije oboleo od viška proteina i ostao skoro nepokretan zbog problema sa zglobovima.
"Prelazak sa mesa na ribu bio je otkrovenje, jer sam se osećao lakim, pokretnim.
Međutim ono što nisam čuo da drugi spominju, je da sam imao zavisnost od mesa. Zavisnost poput one koju osećaju pušači. Ta činjenica me je toliko zabrinula da sam pomislio da organizam ne može bez mesa. Naravno da to nije tačno.
Ovo je moja 7 godina bez mesa i savršeno sam zdrav.
Prve godine prestao sam da pijem mleko, a posle 3 godine prestao sam da jedem ribu. Danas ne jedem ništa životinjskog porekla.
Od prelaska na vegetarijansku ishranu nisam niti jedanput posetio lekara ili zubara!
Osim ovih argumenata pomislite samo koje sve hemikalije na farmama daju životinjama, koje lekove, hormone i dr. unosite sa mesom, kao i na mogućnosti od stotine bolesti koje se mogu preneti mesom.
JAJA
Jedenje samo jednog jajeta svako jutro, može podići tvoj nivo holesterola za 10 jedinica. Žene koje dnevno jedu jaja, utrostručuju mogućnost od raka dojke.
Jaja su primarni izvor salmonele, od koje je u 1991.g. obolelo 300 000 ljudi, a u
V. Britaniji umrlo 300 ljudi.
1jaje sadrži:
213 mg holesterola
75 kalorija
5 g masti
1.6 g saturisane masti