Datum unosa: Petak 16.12.2011, 06:43, Naslov:
Priznajem da nisam procitale sve odgovore.
Ovaj tekst znam, i nije promjenio misljenje o abortusu.
Donekle razumijem one cure koje abortiraju. U mom kraju, u mojoj tradiciji, to je neprihvatljivo da cura, neudata, ostaje trudna. ako ne abortira bit ce - pa moze se reci - unistena sa strane roditelja i familije. tu je strah veoma bitna stvar. ali ipak i njih donekle nerazumijem. jer kako su mogli uzivati u seksu bez zastite? kad vec radis to, radi to s planom. isto i svatam da nisu ta djeca kriva. kriv je narod, svima je blam govorit o seksualnosti i zastiti. niko nece da posavjetuje djecu. svima je samo - kod nas, u islamu- "nesmijes to radit i tacka". tu nece mama nit tata rec djetetu"izvoli,ovu su kondomi, ovo su anti-baby-pilule, nemoj radit tu glupost, ali da znas da te stvari postoje". ok mozda nisam dobro ovo napisala,jer da to i jedan roditelj uradi je haman nezamislivo, ali skola, tv, prijatelji, okolis to treba uradit.
nesvatam one osobe ovdje u njemackoj. imaju i vise od 20 godina, zatrudne i abortiraju. zasto? nemaju niti jedan dobar razlog, osim "dijete ce mi pokvarit buducnost". neznam kako mogu mirno spavat.
jesam muslimanka. i unistili bi me roditelji da sam zatrudnela prije braka. ipak nebi abortirala. mozda bi u tom slucaju spakovala kofere i uzela pasos i otisla u juznuameriku, tamo me niko nebi trazio. mozda bi i molila tog decka koji je otac da me zeni i da ide sa mnom. uglavnom nebi mogla da abortiram.
i nekazem to jer sam sad udata i sad mi je lako govorit. imala sam odnos prije braka s muzem, i tad bi isto uradila.
po meni ne postoji razlog zasto abortirat zdravo dijete. mogu svatit onaj slucaj gore, ali to ipak nije rjesenje.
moju djecu cu naucit da nije fino seksat se uokolo itd, ali da znaju da ima sredstva koja sprecavaju trudnocu. tako i moja sestra odgaja njenu djecu, u danasnje vrijeme treba s djecom sasvim otvoreno razgovarati o tome, jer je sve to sasvim normalno postalo.