Datum unosa: Ponedeljak 03.09.2007, 21:04, Naslov:
Jedna prava bosanska kafa a la Sunshi
Za pravi šmek potrebna je jedna dobra džezva od bakra...dobra kafa,šećer u kocki(obavezno),rahat lokum i vruća mušterija :-D
Ja volim da pravim jaku kafu...inače,onako uvriježeni narodni izraz za nju je ČEMERUŠA...kažu da prodire u sve pore i diže iz pepela:-D
Obično pravim dozu za 6 fildžana ili 6 manjih šoljica...pravi uživaoci ispijanja klasične bosanske kafe i dan danas piju kafu iz fildžana...jer je užitak time veći...
Voda u džezvi provri,skine se s "vatre" i odlije dio u dva fildžana ili šoljice,dok se u džezvu stavi 6 vršnih kašikica kafe (ja dodam još malo:-D) ...zatim se promiješa da se dobije lijep "kajmak" pjenušavi i gusti dio kafe...onda se dolije ostatak vode i pusti se da kafa malo "sjedne" iliti,da se toz spusti... ako ima neko ko voli sa mlijekom,u malu džezvicu za mlijeko se ugrije mlijeko,najbolja opcija je da je domaće,masno mlijeko sa kajmakom na vrhu...opet je šmek poseban...
Na kafu/kavu/kahvu su svi dobrodošli...ne kaže se džaba da se uvijek ostavi fildžan viška,ako neko naiđe :-D
Besjedi se o svemu i svačemu...komšijama...prijateljima,neprijateljima...politici:-D
Dakle drage moje (i malobrojna muška forumaška populacijo
) ...ja zakuhala jednu dobru...možda da naletite?:-D Svakako imate bujruma !