Datum unosa: Petak 21.03.2008, 14:57, Naslov:
Imam sveze iskustvo, porodila sam se pre dva meseca (14.01). Zelela sam prirodan porodjaj i na kraju sam se odlucila da to bude bez epidurala. Mirno sam cekala termin, ali sam se porodila 2 nedelje ranije i to bukvalno bezbolno ( nisam neko ko trpi, vec me stvarno nije bolelo), lekari i babice nisu imali takav slucaj da se neko porodi bez kontrakcija i to za 4 sata od momenta kad mi se ucinilo da mi je pukao vodenjak. Da se moj muz nije uspanicio porodila bih se kod kuce. E sad u toj situaciji ne bi ni stigli da mi daju epidural sve i da sam htela ( mislim na brzinu kojom je porodjaj tekao). Mana tako brzog poradjanja i to bez kontrakcija, koje bi bile smernice kad da guras kad ne, je epiziotomija + pucanje, pa onda i sivenje koje je bilo vrlo bolno, bez obzira sto mi je data lokalna anestezija. Imala sam mnogo savova 9 spolja ( od seckanja) i ne znam koliko unutra. I tu su mogli da me uspavaju, ali po meni je bolje pretrpeti 15 minuta bola nego oporavak posle totalne. S druge strane, da sam se poradjala satima i trpela porodjajne bolove, mozda bi mi sivenje bilo " laka prehlada"? Ne znam. Sto se tice oporavka islo je tesko, tri nedelje sam jedva ustajala iz kreveta. U sobi sa mnom je bila zena koja se porodila carskim rezom, mogla je odmah da ustane i da drzi bebu, tako reci opsluzivala je sve nas koje smo se prirodno porodile.
S tim, da zene koje su se duze poradjale od mene i bolnije, brze su se oporavljale.
E sad rana boli pa boli. Reagovace na promenu vremena kako meni tako i zeni koja se "carski" porodila. Ona je tri dana posle porodjaja bila na intenzivnoj nezi, pa jos tri dana na odeljenju, ja samo tri dana na odeljenju pa kuci. Meni su o porodjaju pricali svasta a nista od toga nisam iskusila , o postporodjajnim danima nista i imam lose iskustvo.
Moja beba je prosla nenamucena, i to mi je najvaznije. Ako bih se opet poradjala opet bih isto. I istina je da se muke vremenom zaborave, posebno kada vidite kako se beba smeska u snu.