Datum unosa: Petak 13.07.2007, 07:10, Naslov:
Citat:Nify: Znam da je epidural vrsta anestezije, ali moze li neko da mi objasni kako to stvarno funkcionise? Da li se daje u kicmu ili kako?
Vec iz starih rimskih vremena poznato je da je laksanje bolova bozje djelo. Cak i porodjaj, radjanje novog zivota, prate bolovi ali upravo zbog velike nagrade - bebe, ima drugaciji smisao. I na tom podrucju medicina je razvila mnoge metode za suzbijanje bolova. Kao najuspjesnija metoda smatra se upravo epiduralna analgezija.
Kod te metode anesteziolog u epiduralni prostor porodilje, tik uz kicmu ugradi tanak katatar preko kojeg se ubrizga lokalni anastetik, koji privremeno umrtvi osjecaj za bol. Uz uspjesan postupak epiduralne analgezije, porodjaj je skoro bezbolan, a zena jos uvijek normalno sudjeluje pri porodjaju.
Posto se kod epidurala sredstva za laksanje bola daju postepeno i utjecaj na jos nerodjenu bebu je mnogo manji.
Sam postupak analgezije zahtjeva odredjen zahvat u tijelo, a time i odredjen rizik. Zbog toga mora svaka trudnica prije zahvata biti pregledana kako ne bi doslo do nepotrebnih komplikacija. Pri tome je njen anasteziolog informira o samom postupku i riziku kojeg taj nacin porodjaja donosi.