Datum unosa: Cetvrtak 30.08.2007, 17:14, Naslov:
E ova me tema podstakla na otvaranje teme,-DALI VASA DECA LICE NA VAS
Kad citam WOONy, dodu mi suze na oci od smeha. Ne mislim da je njen odnos /stav smesan, vec sam se podsetila na jedan deo svoje mladosti. Ne mogu imati realnu predstavu o njenom odnosu sa majkom, ali sam ja u njenim godinam bas tako razmisljala o odnosu sa mojom bakom.
Nisam imala bas ni podrsku u vezi fakulteta, jer ona je imala viziju da ja postanem elektro inzinjer, a ne neki masinac(stalno ces biti umazana uljem, posao po fabrikama ili kolima u teskim uslovima) ? Sve sto bih projavila zelju da radim rekreativno, ako nije imalo za cilj zaradivanje para-POSTENO-nije dolazilo u obzir. Njena superiornost u kuhinji, prouzrokovala je kao krajnji rezultat moju nezainteresovanost za kuvanje i mesenje pita i kolaca. Nije htela da me ometa u ucenju, ona je to mogla brze i lakse i bolje, a u stvari na neki nacin je htela da me zastiti i vaspita i po nekim njenim kriterijumima da me spremi za zivot. Bila je citav zivot domacica i majka nije imala vise od tri-cetiri razreda osnovne, zivela je tezak zivot i bila je ubedenja da ce meni fakultetska diploma otvoriti sva vrata sveta
Sad kad sam i ja u ulozi vaspitaca svoje dece, mogu razumeti njene motive, shvatanja i strahovanja.
A stoje mi u grlu kao knedla, reci jedne starije komsinice koja je pri zadnjem susretu sa mojom bakom, kad je pitala sta ima novog, moja je baka sva srecna odgovorila: Moja se -------udala, zavrsila fakultet i ima cerku(kasnije sam rodila i drugo dete ali je nju vec zahvatala skleroza i nije se secala da mali postoji)
Bolest je napala onog momenta kad sam se ja sredila-nije vise imala motivaciju u zivotu, njena misija-JA, je uspesno obavljena.
Tako kad se setim koliko sam bila obespravljena u svojoj mladosti sa njene strane, sad mi izgleda smesno iz ovog ugla -kao roditelj.
-Kad bi nekad kao dete,dobila batine po dupetu, uvek sam sebi govorila da ja necu svoju decu udariti nikada, NIKADA... E vraga, nisam ostala dosledna...................