Datum unosa: Nedelja 28.10.2007, 22:14, Naslov:
Citat:maculi: Koji je to tip aviona Dark?
Dok je bio konkord jos u fazi projektiranja izbila je velika afera. Ruska tajna sluzba je ukrala nacrte. Posto su se u ono vreme jos "takmicili" u napretku, pojavio se ruski Iljusin 144, zvan Illy.
Ako ides na Google ces videti da je pravi konkord desno od ovog. Na zalost i mene je zavelo pa sam prvi put pomislio da fotografiram konkord, zapravo da imaju dva konkorda pa sam slikao samo jednog. Tek kasnije sam se setio da konkord nema ispreda krilca za pomoc kod poletanja i sletanja. Inace oblik jednog i drugog je skoro identican, jedino da je ovaj ruski mnogo grublji u izradi, recimo kokpit. Pravi konkord je mnogo elegantnijeg izgleda.
Da, uzitak bi bio poleteti s njim. Imati osecaj da letis skoro 3 puta brze od metka je svakako poseban i steta da su ukinuli letove posle onog nesretnog slucaja u Parizu, kad je zbog otpalog dela jednog drugog aviona doslo do teske avio nesrece u kojoj su svi putnici i posada konkorda poginuli. Kasnije su ga ponovo stavili u promet ali zbog poskupljenja goriva i nerentabilnosti poleti konkorda su ukinuti za uvek.
Ali kad smo vec kod putnickih aviona, prosle sedmice je iz Francuske prvi puta poletio Airbus A380 za Singapur sa 850 putnika na krovu i brojnom posadom za razonodu putnika. Za njega proizvodjac tvrdi da je najtisi od svih drugih aviona, ekolosko nestetljiv okolini, a konstruktori su izracunali da za jednog putnika avion potrosi manje od 3 litre kerozina na 100 km.
Da li bi se usudile ici na njegov prvi let?