Datum unosa: Ponedeljak 06.08.2007, 23:32, Naslov:
Vuni se izgleda sprema za more, piše spiskove, puni nesesere Avonom... Eto mene opet da utrčim i povučem koji dimček sa mirisom jasmina...
Mislila sam da otvorim posebnu temu, ali ne znam kako bih je vodila, ni do čega bi me dovela
, pa rekoh da ovde pućkamo i meditiramo o poliamoriji...
Za taj termin sam saznala juče
iz neke nevezane priče, pa onda prečačkala malo internet, i otkrila ponešto zanimljivo...
Poliamorija mu dođe nešto kao višeljublje. Ima toga po svetu među mormonima, sastavni je deo poligamnih porodica koje još uvek postoje, naročito u komšinskom istoku. Raspreda se o tome u okviru tantrizma... Mada se taj termin uvlači polako i u naučne psihološke rasprave. To mu dođe nešto kao da čovek ne treba da se ustručava novih ljubavi, i pored one zakonite. Zašto da svoje simpatije ne ostvarimo u realne veze, ili da švaleranje pretvorimo u zvanične romanse? Zakonita ljubav bi po tom pravilu trebalo da se slaže sa tim, pa da to i sama primenjuje ako ima sa kim. Govori se u jednom tekstu o tome da se takve nove ljubavi mogu i formalizovati, znači mogu svi koji se vole živeti pod istim krovom, sa sve decom... Teza je da dete nikad ne može zaboraviti činjenicu ko su mu biološki roditelji, a da je samo u prilici da je okruženo sa još više ljubavi. To mu dođu kao rođaci na privremenom radu, ili možda i zasnuju stalni rođački odnos. Argument za opravdavanje ovakvih veza je ozvaničavanje homoseksualnih veza po svetu, i u novo vreme zakonitog odgajanja dece parovima istog pola. Pa ako jedno ima neku logiku, valjda ima i ovo drugo... (?) Kažu još da nigde ne postoje naučni dokazi da poligamija ima bilo kakvih negativnih poremećaja na dete koje odrasta uz jednog tatu i dve mame, kroz dugu tradiciju koja je još prisutna na istoku. Tako je i u Egiptu. To mi je vodič rekao da je muškarcima dozvoljeno da imaju dve žene, možda i više, nisam ga pitala. I ova činjenica mi se učinila prekobrojnom...
Po svetu polako niču pokreti za ozvaničavanje poliamorije kao prirodnog ljudskog nagona za ljubavlju. Kažu da bi tako bilo mnogo manje laži među ljudima, čak manje i razvoda... To mu dođe nešto kao ukidanje ljubomore nasuprot širenju druželjubivosti...
Pa, da li bi vi poliamorili?
I šta mislite kako bi vaši partneri reagovali?