Kako spavaju bebe

Broj postova: 1306
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Petak 22.06.2007, 22:39, Naslov: Kako spavaju bebe
Na naslovnoj strani našeg foruma postoji "Kutak za mame", pregledajući malo teme, uočila sam tekst "Deca moraju da spavaju na leđima". Tamo detaljno možete pročitati o fenomenu "smrti u kolevci" za koji se pretostavlja da je najčešće izazvan gušenjem jer se bebe umrse u posteljinu ili se prekriju ćebetom po glavi. I sama pomisao na to mi je užasna, ali...
Moje dete nije spavalo na leđima. Od lekara sam dobila savet da ga stavljam da leži postrani, a da ga povremeno okrećem i menjam stranu. Ćebence bih umotala u rolnicu i to ga je pridržavalo da se ne okrene na leđa. Meni su u bolnici rekli da dete ni slučajno ne treba da spava na leđima jer postoji mogućnost da bljucne (povrati) u snu, i da to može izazvati gušenje, a ako leži na strani, tečnost slobodno iscuri i dete je bezbedno.
Mojoj prijateljici su rekli da bebu treba stavljati na stomak jer se tako ublažavaju grčevi i čuva obli oblik glave...
Nisam sigurna koliko je dobro traumirati ionako prepadnute roditelje, jer stanje visoke tenzije i osećaja odgovornosti za dečji život je neizbežna pojava kod svih roditelja.
Kakva su vaša iskustva?

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Subota 23.06.2007, 15:39, Naslov:
Cini mi se da se savjeti oko njege bebe svako toliko postave na glavu. Kad su moja djeca bila mala savetovali su nas da treba paziti na glavu i preporucili lezanje na stomaku. Djeci je taj polozaj bio ugodan, a ja sam se osjecala sigurnom, bas zbog razloga koje je Darstellerina navela. Kod beba se nikad ne zna da li su izbacile dovoljno zraka nakon jela. Zbog skoro neizbjeznih kolika koji se javljaju kod malih beba i olaksavanja bolova, stavljala sam djecu potrbuske na moja koljena i tako im masirala ledja.
Bebe su ko andjeli kad spavaju, narocito kad leze na ledjima i dignu rucice.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Ponedeljak 20.08.2007, 01:50, Naslov:


Bebe najlepse spavaju u stomaku-sigurne i bezbedne pod macinim srcem!!!!

Kad se rode-najbolje je da spavaju na stomaku, a glava da bude okrenuta na stranu!
Paziti da ne moze da sakupi posteljinu (donji carsav) i da je stavi u usta ili da skupljen carsav ispod bebinog nosa onemoguci disanje.
Najbolje je koristiti carsave s lastisem koji su dobro zategnuti oko duseka.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 27
Reg. datum: 28.08.2007
Datum unosa: Utorak 28.08.2007, 05:48, Naslov:
Moja beba je takodje po savetu lekara od samog pocetka spavala na strani.
Sada ima vise od godinu dana i dalje kada ga uzpavam stavim ga na stranu ali ga naravno u toku noci nadjem na raznim stranama i u raznim pozama.
Cujem svaki njegov sum i uvek prekontrolisem o cemu se radi i zasto se meskolji.
Ne podnosi da je pokriven,neznam dali mu je toplo ali jednostavno ne trpi ni pamucnom pelenom kada ga pokrijem.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 6
Reg. datum: 06.09.2007
Datum unosa: Cetvrtak 06.09.2007, 18:52, Naslov:
Ja sam moju mrvicu od pocetka stavljala da spava na strani. Sada ima 2 god. i spava uglavnom na stomaku.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Skopje
Broj postova: 5
Reg. datum: 18.09.2007
Datum unosa: Utorak 18.09.2007, 05:47, Naslov:
Moja lepotica uziva na stomaku
____________________
milena

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Petak 02.11.2007, 18:14, Naslov:
Posto vec imamo temu o spavanju beba iskoristit cu je za jos jednu dilemu oko spavanja. Vjerovatno ste vec naisli i na savjete i razlicita misljenja o tome da li da dijete spava u svojoj sobi ili ne. Misljenja o tome su razlicita, mnogi roditelji uzmu dijete u svoju sobu, nekada cak i u svoj krevet. Tako su sigurniji da je dijete na sigurnom. Drugi su ipak ubjedjeni da beba mora imati svoj prostor.
Kakvo je vase misljenje, odnosno kako ste vi postupili u tom slucaju ?

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 348
Reg. datum: 04.06.2007
Datum unosa: Petak 02.11.2007, 19:09, Naslov:
Dok su bile bebe, spavala sam sa mojom decom u zagrljaju, jer sam ih dojila non stop. Ja u stvari nisam spavala bojeci se da mi ne ispadne iz ruku, da nehotice ne pritisnem i sl. Posto sam tako bil i nenaspavana i umorna, sa 10 meseci sam ih odvojila u njihov krevetac i u drugu, susednu prostoriju.
Bilo je tesko, ustajati po sto puta i proveravati kako disu, kako spavaju, jesu li oznojeni i sl. Vremenom sam sluh razvila do savrsenstva, pa sam se nocu budila i skakala cim bi nacula promenu u njihovom disanju. Procenim da li se bude ili samo vrpolje, pa da li je potrebno ustajati ili ne. Ali oni mirno spavaju.
Moja rodjaka nije uspela da odvoji bebu od sebe, a vec je decko porastao. San mu je nemiran, tesko se uspavljuje, uvek trazi mamu, i budi se uvek kad mame nema, jako je privrzen, sto mislim da nije bas dobro za dete.
____________________
Oboji me!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Nedelja 04.11.2007, 16:10, Naslov:
U toj silnoj brizi Divan mucila si samo sebe, a moglo je doci i do kakve nesrece. Jednostavnije bi ti bilo da si stavila krevetic uz bracni krevet ili kupila elektronski prisluskivac koji prenosi zvuk, a sada vec postoje i takvi koji prenose sliku.
Psiholozi smatraju da je veci sok za dijete kad ga nakon odredjenog vremena preselimo iz spavace sobu u djecju, jer je za njega mnogo lakse ako vec od rodjenja spava u svojoj sobi i time privikava na svoju okolinu.
Ako dijete place ili postane nemirno, brzo cemo ga cuti i posredovati.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 348
Reg. datum: 04.06.2007
Datum unosa: Nedelja 04.11.2007, 16:51, Naslov:
Decu sam uspavljivala u narucju, ljuljajuci i pevuseci im, ali onog momenta kad bi ih spushtala najneznije u krevetac pored moje postelje, budili su se kao bocnuti.. neverovatno...
Tek sa 10 meseci postala sam upornija, a i oni su vise razumeli, da je mama tu iza vrata...
A svi oni aparati koje pominjes,da mogla sam ih nabaviti, ali meni stan nije velik i sobe su blizu i sve se cuje...nije bilo opravdanog razloga ...
____________________
Oboji me!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 1043
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Nedelja 04.11.2007, 17:25, Naslov:
Mozda sam laik za decu ali sam imao priliku videti kod svojih ozenjenih drugova da roditelji najcesce prave greske u tome da decu od pocetka drze uz sebe.
Dete mora imati od prvog dana svoj prostor i svoje leziste. Pri tome nije potrebno da njegovu sobu izoliramo od ostalog zivota u kuci dok spava. Najbolje je da dete i u spavanju cuje glasove svojih roditelja koje itetako poznaje. Zbog toga ce mirno spavati i ako roditelji pricaju malo glasnije ili slusaju radio, tv... ili imaju posetu.

Upravo roditelji koji izoliraju dete od svih tih njemu poznatih sumova, imaju probleme zbog budjenja deteta cim ostane samo.

Neka bude to mala sugestija buducim roditeljima :grin:
____________________
O Ana, o Ana, tugo mojih dana...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 05.11.2007, 21:40, Naslov:
Zanimljivo je kako zapravo ritam djetetovog spavanja utjece na raspolozenje citave porodice. Cesto zbog toga svi trpe. Dok su roditelji nenaspavani, dijete zbog premalo sna danju place ili je neraspolozeno.
U prvim mjesecima zivota bebe trebaju vise sna, a nakon toga su faze budnosti sve duze. Kako god raste, prilagodjava se utjecaju okoline, pa se zbog toga ne budi samo onda kad zeli jesti, vec i kada zeli osjetiti njeznost i komunikaciju.
Za dijete je najvaznije da ga uspava jedan od roditelja, da ga udobno namjeste i pokriju. Ako dijete ne moze zaspati bez dude ili neke igracke, ne smijemo mu to braniti, ni kasnije kad su vec veca. Ako se boje mraka, ostavimo im nocnu lampicu ili otvorena vrata.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Utorak 06.11.2007, 03:48, Naslov:
U spavaćoj sobi treba postaviti dečji krevetić da bude u blizini u prvim mesecima života! Lekarima je poznat sindrom smrti u kolevci kad dete iznenada i bez ikakvog razloga prestane disati. Opasnost od toga prestaje oko navršene prve godine života pa ne bi bilo loše biti stalno uz dete i ne ostavljati ga samog u prvoj godini. To se retko dešava ali bolje je biti na oprezu. Mojim sugradjanima je beba od godine prestala disati dok se uspavljivala uz flašicu. Bila je sama u sobi a kad su nesretni roditelji došli bilo je kasno za medicinsku pomoć...Ja sam svoju decu odvojila od dve godine, ali sam im ostavljala blago svetlo, otvorena vrata i tihu muziku cele noći! Možda se muzika baš i ne preporučuje ali smo mi gledali da decu ne navikavamo na tišinu i ono "psssst, beba spava" već smo i dalje živeli normalno i govorili normalnom jačinom glasa kao i pre njihovog rodjenja.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Utorak 06.11.2007, 04:53, Naslov:
Priznajem da sam se i sama bojala, narocito kod prve bebe. Kupili smo veliku pletenu kosaru u kojoj je nasa prinova spavala uz nas krevet. Tako sam bila sigurnija, dok sam nocu osluskivala njeno disanje. Posto se je budila svaka cetiri sata, prakticnije mi je bilo da je uz nas, nego u drugoj prostoriji. Sva ta tehnicka pomagala koja su sad na volju, ne mogu zamjeniti brigu novopecene mame Osmeh ali ipak zalim majke koje navikavaju djecu na spavanje u bracnom krevetu. Prije svega zbog toga, jer mora citavu noc bdjeti jednim okom, a kad se dijete jednom navikne na zajednocko spavanje, tesko ga je odjednom odvojiti i na neki nacin osamiti u drugoj sobi. Tek tada ce osjetiti strah, a mozda cak i osjecaj da ga roditelji vise ne vole.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Obrenovac
Broj postova: 31
Reg. datum: 05.10.2008
Datum unosa: Nedelja 05.10.2008, 23:29, Naslov:
Moj malac spavka- kad god,gde god i kako god se zatekne!!! Zlato moje Vrlo srecna

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 4584
Reg. datum: 01.10.2008
Datum unosa: Ponedeljak 06.10.2008, 11:12, Naslov:
Ja ne znam kako moje bebe spavaju,jer imaju svoju sobu i odavno su porasli,ali ce oni uvek biti moje bebe.
____________________
Nikad se ne moze reci toliko mudrosti,koliko se moze precutati gluposti !!!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Novi Sad
Broj postova: 4192
Reg. datum: 02.10.2008
Datum unosa: Ponedeljak 06.10.2008, 18:32, Naslov:
Kod moje dece nije bilo pravila pa ni danas,spavaju svakako ali ono sto je najvaznije da dete treba spavati u svojoj sobi a ne sa mamom i tatom u krevetu sto je danas jako cesto
____________________
Ne cini drugima ono sto ne zelis da tebi drugi cine

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 4584
Reg. datum: 01.10.2008
Datum unosa: Ponedeljak 06.10.2008, 18:57, Naslov:
Od malih nogu dete se uci da bude samostalno,a ne vezano za roditelje.Cemu to?
____________________
Nikad se ne moze reci toliko mudrosti,koliko se moze precutati gluposti !!!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Beograd
Broj postova: 60
Reg. datum: 08.08.2008
Datum unosa: Cetvrtak 30.10.2008, 17:33, Naslov:
Bebe najlepse spavaju kada im porastu zubi, prestanu grcevi i kada roditelji padnu s nogu a beba spava- andjeo
____________________
[url=http://ticker.7910.org/eng][img]http://ticker.7910.org/as1clomNw360010Nzc3ODVkenw2N3p8TGp1YmF2IG5hanZlY2EgaW1h.gif[/img][/url]

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 4584
Reg. datum: 01.10.2008
Datum unosa: Cetvrtak 30.10.2008, 17:38, Naslov:
Spavaju svakako,samo se prevrcu,nasi mali andjeli Spavam Spavam Spavam
____________________
Nikad se ne moze reci toliko mudrosti,koliko se moze precutati gluposti !!!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 226
Koliko clanova ima idealna porodica?