Sterilitet

  • 1
Niš
Broj postova: 6
Reg. datum: 19.09.2012
Datum unosa: Nedelja 01.11.2015, 16:53, Naslov: Sterilitet
____________________
Ljubiša

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 6
Reg. datum: 22.05.2019
Datum unosa: Petak 31.05.2019, 11:34, Naslov:
Samo ću ovo da ostavim ovde Vrlo srecna

"U vremenu kada se prvi seksualni odnosi dešavaju već sa 13 i 14 godina mnogo je faktora koji kasnije mogu uticati na sposobnost začeća (reproduktivnu sposobnost). Zanemarivanje HPV infekcije kod mladih devojaka bez sumnje kasnije dovode do psihofizičkih problema.

Ako znamo da samo jedan nezaštićen seksualni odnos (bez kondoma) dovoljan za prenos HPV infekcije onda to svakako otežava poziciju nas kao lekara

Govorimo o onome šta se dešava nakon prvog seksualnog nezaštićenog odnosa mlade devojke i HPV pozitivnog muškarca. Obično su to prvi partneri i prvi seksualni nezaštićeni odnosi.

Inkubacija je jako kratka – 3 nedelje do 3 meseca. Imuni sistem se sreće sa nečim sasvim novim, sa čim do tada nije imao kontakt. Reaguje na HPV kao što je rakcija imunokompromitovanih osoba. U takvoj situaciji rekacija je burna i neočekivana tako da promene zahvate gotovo celu genitoanalnu regiju. Gotovo u 70% slučajeva pregledom (kolposkopijom) konstatujemo promene – polne bradavice na koži velikih usana, perineumu, perianalno, na sluzokoži malih usana, zidovima vagine i gotovo u istom procentu se kolposkopski verifikuju promene na grliću materice. Te promene na grliću ukoliko se na vreme ne uoče ili zanemare zbog starosti pacijentkinje (16 do 20) vrlo brzo napreduju.

1. Obavezno uraditi kolposkopiju

2. Ne oslanjati se samo na PAPA test, u 50% ne otkriva početnu HPV infekciju.

3. Kod dijagnostikovanih kondiloma uvek akcenat staviti na patološke kolposkopske slike na grliću materice, jer je generalizovana HPV infekcija i prekanceroze realnost kod mladih devojaka.

4. I kondilome i prekanceroze uklanjati odmah bez obzira na starost pacijnetkinje najnovijom terapijskom metodom.
Najčešće greške

Nema oslanjanja na PAPA test, ako imamo jasnu sliku HPV infekcije na grliću - Nema praćenja jasnih promena sa izgovorom da jača imunitet i koristi vaginalete koje i ne deluju na HPVirus.

HPV infekcija je infekcija na preskok - u jednom delu može biti normalan nalaz, a već par milimetara dalje samo u jednom fokusu može biti karcinom, a moguća je tačna dijagnoza samo ako se cela promena ukloni radiotalasnom LOOP excizijom, koja je potpuno bezbedna i kod mladih devojaka koje nisu rađale, jer ova tehnika ne ostavlja posledice na fertilitet.

Spaljivanje grlića materice je pogrešna terapijsaka metoda, jer vrlo često dovodi do maskiranja teških pretkanceroza pa i karcinoma koji se nalazi prema cervikalnim žlezdama.

Pogrešan terapijski pristup (razne kreme, termokauterizacija, tečni azot, laser u opštoj anesteziji) dovešće nakon intervencije do krvarenja, bolova i infekcije. Ovo za posledicu ima još veće širenje kondiloma i stvaranje ožiljaka sa pucanjem sluzokože genito-analne regije što će polne odnose posle intervencije učiniti gotovo nemogućim." preuzeto sa www.ordinacijajeremic.com

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 278
Koliko clanova ima idealna porodica?