Datum unosa: Ponedeljak 02.03.2009, 17:49, Naslov:
Ja volim caj. Omiljeni mi je hibiskus (kazu da je prirodni antibiotik), volim nanu i kamilicu. Leti obozavam piti rashladjene cajeve vocne (inace, moje dete ne voli caj, i samo leti ih pije... zimi nema sanse da popije gutljaj).
E, ono sto sam htela da kazem cim sam videla temu, drage moje.... Ako imate stomacnih tegoba (ne znam da li se vama desava, ali ja cesto imam zastoj u stomaku, bol u zelucu, bez nekih drugih bolesti organa za varenje), pravo otkrice je caj od podubice! Pre dve nedelje sam mislila da cu riknuti od tvrdog stomaka (nije izazvan nakupljanjem kojecega tamo
), drugarica mi je od svoje svekrve donela par stabljicica te biljke i posle ispijanja caja u roku od 20 minuta, ja sam se preporodila. Za nepoverovati! Inace sam se zadnjih meseci okrenula malo prirodnom lecenju (najpre pocnem s tim, ukoliko su mi dobro poznati simptomi).
Evo i texta o toj biljci.
Izvor http://www.herbateka.eu/?q=node/146
Drugi nazivi: Ðubatac, dupcac, dubac, dubcica, zubatac, mravak, penuùica, stupcac, suhovrh, trava od groznice, trbuùac.
Latinski naziv: Teucrium chamaedrys .
Opis biljke: Podubica je poluûbun, visok 10-30 cm, sa cetvorouglastim stabljikama, na donjem delu odrvenelim. Starije grane su poloûene, dok su mlade uspravne. Stabljike su pokrivene dlakama. Listovi su parni, na kratkim drùkama, rombicno jajasti do elipticni, po obodu krupno nazubljeni, sa donje strane pokriveni mekim dlakama, a sa gornje gotovo goli. Cvetovi su bledo crveni, rede beli, obrazuju prùljenove, a svi zajedno grozdastu cvast, najceùce okrenutu na jednu stranu". . . . ,
Staniùte:Cveta od juna do septembra. podubica je mediteranska biljka, ali je veoma rasprostranjena i u unutraùnjosti, najceùce na krecnjackim brdskim livadama i kamenjarima, paùnjacima, u svetlim hrastovim i borovim ùumama i do iznad 1000 mnv. . .. .
Lekoviti deo biljke: Razmnoûava se semenom. U lekovite svrhe upotrebljavaju se vrhovi grancica u cvetu i list .
Lekovito delovanje: . Podubica se mnogo viùe ceni i raznovrsnije upotrebljava u narodnoj nego u naucnoj medicini. To je u mnogim naùim krajevima, osobito planinskim, jedan od najomiljenijih lekova. Biljka nije otrovna, pa je opravdana njena upotreba za lecenje obolelih organa za varenje. To je narodni tonik upotrebljavan u obliku praùka, caja (10 g na 200 g vode), tinkture i dr. Kao mirisno, gorko stipticno sredstvo upotrebljava se i za lecenje ûuci, belog pranja, rana, hemoroida i slicno. Vino od podubice (200 g na 1 litar crnog vina ostaviti da stoji 8 dana) upotrebljava se u narodu kao lek protiv slabosti, malokrvnosti i za ispiranje rana. . .