Datum unosa: Ponedeljak 28.11.2011, 20:44, Naslov:
Hvala Sanjci
Ja iskrena da budem ne znam puno o obicajima.
. Ja sam iz Sarajeva i kod nas je obicaj da se prvo skupe svatovi kod mladozenje, tu malo posjede, ugoste se i onda svi zajedno po mladu. Kod mlade svatove docekaju mladini roditelji i sva uza rodbina i ugoste svatove, kolacima ( kod nas se to zove šerbe) i tu svatovi stavljaju novac na tacnu sa kojeg se iznosi šerbe. Mlada je u drugoj sobi, tu se sprema a pri spremanju joj pomazu rodice, drugarice. I u po frke
mladu iz sobe izvodi otac ili brat i onda slijedi gromoglasni aplauz svih prisutnih.
Kum plaća osobi koja je izvela mladu neku simbolicnu cifru. I mlada sjeda pored kuma i kume, daleko od mladozenje. U medjuvremenu najblize mladine rodice kite auta i svatove i tu se isto stavljaju pare na tacnu i jede se obicno pecenje, pite itd, pjeva se i igra se kolo. Nakon toga zakiceni svatovi idu u opstinu( neke pametnice kao ja npr. zadrze svoje prezime i dodaju muzevo)nakon izlaska iz opstine kum baca pare i bombone koje kupe uglavnom djeca
i onda konkretno ja u dzamiju. U opstini su jedan kum i kuma a u dzamiji su dvije kume i kum ili dva kuma. Tu se obavlja serijatki brak i onda odatke idemo u restoran. Tu ce da pjeva i svira moj otac. Samo da me ne rasplace kad mi otpjeva Eminu od Alekse Santica po kojoj mi je dao ime.
Bidermajer bacam u restoranu. Nakon svadbe se ide kod mladozenje i mladu na vratima doceka svekrva koju mlada poljubi i svekrva joj daje neku pogacu i šerbe, izuva me malo diejte kojeg kitim parama, poslije toga okrecem neko malo dijete 3 puta. Ah da, kod nas je obicaj da od mlade ide mali broj ljudi
e jest to vala beze, neka idem u tu familiju ja hocu 50-50% kakva diskriminacija. Meni mama kaze da to tako treba i da su sad neke novine i da tako prij nije bilo. U Sarajevu u posljednje vrijeme neki obave sve u opstini. Maticara dovedu i dolazak plate 400 km odnosno 200eura i tu budu i njeni i njegovi roditelji. Mi cemo ipak malo tradicionalnije. Moji ce me ispratiti a na svadbi ce mojih mozda biti 10-15 a njegovih 30-tak.