Dnevne Zanimljivosti

Broj postova: 330
Reg. datum: 23.04.2010
Datum unosa: Utorak 20.07.2010, 11:07, Naslov: Dnevne Zanimljivosti
Pevačica tinejdžerka zateže lice da bi delovala mlađe

Filipinska tinejdž pevačica Čeris Pempengko izjavila je da je spremna da se pojavi u TV emisiji "Glee" nakon što je primila "Botoks" i podvrgla se operaciji posle koje će izgledati "svežije pred kamerama", prenosi AP. Estetski hirurg Viki Belo rekla je da je 18-godišnja pevačica primila "Botoks" i podvrgla se 30-minutnoj operaciji zatezanja kože, kako bi njeno okruglasto lice delovalo uže. Čeris, čija je popularnost porasla nakon učešća u emisijama Elen Dedženeris i Opre Vinfri, rekla je da je veoma srećna zbog učešća u emisiji. "To je pravi blagoslov. Ponosna sam što sam Azijatkinja i Filipinka", kaže Čeris.






Mišković prodaje sve i napušta posao u Srbiji

Miroslav Mišković ne prodaje samo "Delta Maksi" već želi da belgijskoj kompaniji "Delez" proda što veći deo "Delta holdinga", nakon čega bi svoje poslovanje postepeno izmestio iz Srbije, saznaje "Blic" od izvora upoznatih sa tokom pregovora srpskog bogataša i Belgijanaca.Trgovinski gigant "Delez" zainteresovan je za "Delta Maksi", ali dugovanja domaćeg lanca dobavljačima će uticati na iznos koji bi mogao da dobije Mišković, tvrde naši izvori i ističu da je to sada "upravo stvar pregovora u koje Mišković želi da uključi celu kompaniju kako bi povećao vrednost celog posla".
- "Maksi", koji trenutno ima monopolski položaj na tržištu ne bi mogao da računa na taj položaj u budućnosti, ali činjenica je da bi "Delez" kupio najveći trgovinski lanac koji bi mogao mnogo bolje da proda za kratko vreme - tvrdi naš sagovornik upućen u pregovore oko prodaje najvećeg trgovinskog lanca u Srbiji. Trenutno na stolu su dve opcije - veći iznos Miškoviću, koji bi morao da namiri dugove prema dobavljačima i drugi po kome za daleko manji iznos "Delez" kupuje "Deltu", ali izmiruje obaveze prema dobavljačima. Zbog toga niko nije spreman da govori o konačnoj vrednosti posla, ali niko ne demantuje da je reč o stotinama miliona evra. Zbog toga što Mišković trenutno pokušava da vidi šta može da proda Belgijancima, važan je i sukob oko "Jugohemije" u kojoj vlasnički udeo ima i Milka Forcan, bivša potpredsednica kompanije. Upućeni tvrde da je sukob izbio upravo zato što Mišković želi da postigne što bolju cenu za "Delta holding" i nije spreman da deli kolač od prodaje. Na slučaju "Jugohemije" želi Forcanovoj da pokaže šta će se dogoditi ako bude polagala bilo kakva prava na udeo u "Delta Maksiju". Međutim, Forcanova je već najavila kontratužbu, što upućeni tvrde da je znak da nekadašnja najbliža Miškovićeva saradnica veruje u svoje dobre veze sa vrhom vlasti u Srbiji i da shodno tome veruje da će dobro proći u sukobu sa najbogatijim čovekom u Srbiji. U Vladi smatraju da je prodaja "Delta holdinga" dobra investicija. Napominju da će to značiti mnogo i za maloprodaju u Srbiji, što je daleko veća korist od samog novca koji će se sliti u srpski budžet od prodaje najvećeg trgovinskog lanca.
- Nije reč samo o 25.000 ljudi koje on zapošljava, reč je o trgovini, dobavljačima, ali i drugim lancima koji najavljuju da bi došli u Srbiju - kaže naš sagovornik iz Vlade Srbije koji insistira na anonimnosti. Imperija "Delta holding" nastala je pre skoro dve decenije u sobi hotela "Slavija" u Beogradu, kada je Miroslav Mišković osnovao uvozno-izvoznu firmu "Delta M". U početku bilo je zaposleno njih 11, da bi danas taj broj dostigao 24.000. Ključni momenat razvoja kompanije bilo je osnivanje "Delta banke", koja je čak imala i svoju filijalu u Moskvi. Uporedo sa razvojem banke kreće izgradnja poslovnog giganta bazirana na trgovini sportskom opremom. Mišković potom osniva osiguravajuće preduzeće, kreće u kupovinu preduzeća za proizvodnju bicikala, fabriku deterdženata, mineralnog đubriva, maloprodajni lanac trgovina, a kasnije će postati i ekskluzivni uvoznik i zastupnik proizvoda firmi "Fijat", "Lančija", "Alfa Romeo", "Nivea", "Mulineks", "Najki", "Eskada". Pravi finansijski uspon "Delta holdinga" nastao je u periodu posle petooktobarskih promena, kada se kompanija probija u sam vrh. Aktivno učestvuje i u privatizaciji "Pekabete", "Juhora", "Sunca", PZP "Beograd", "Autokomande", "Podunavlja", "Bazara", "Semena", "Obuće", poljoprivrednih dobara "Napredak", "Jedinstvo", "Sombor" i drugih firmi. U jednom trenutku u Vojvodini sa kupljenim ili zakupljenim zemljištem od oko 20.000 hektara, bio je na nivou najvećih velikoposednika. Pre šest godina prodao je "Delta banku" italijanskoj "Intezi", a ubrzo i osiguravajuću kuću. Danas je "Delta holding" najveća privatna kompanija i druga rangirana po prihodu od prometa u Srbiji. Prošle godine je, kako piše na sajtu holdinga, ostvaren prihod od prodaje od 2,5 milijardi evra što iznosi deset odsto godišnjeg bruto proizvoda Srbije. Planirani prihod od prodaje za ovu godinu je tri milijarde evra. "Delta holding" ima svoje članice u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji i zemljama Evropske unije.



U slučaju male sobe, agencija vraća deset odsto

Za razliku od Srbije, evropski propisi o putovanjima uspostavili su visoke standarde zaštite potrošača-turista, a agencije učinile odgovornim za manjkav odmor, fizičke povrede na putu i oštećenja imovine turista. To znači da odgovornost za kvalitet ugovorene usluge ne mogu da prebace na hotele ili prevoznike. U Srbiji se kada putujete u grupnom aranžmanu uglavnom potpisuju tipski ugovori u koje turista ne može da unese specijalne zahteve ili menja odredbe, iako u turističkoj inspekciji to savetuju. U EU, svi koji pružaju turističke usluge počeli su da sklapaju veoma precizne ugovore, kako bi se zaštitili od tužbi za nadoknadu štete, a to je opet doprinelo poboljšanju kvaliteta turističkih usluga u celini.
Evropske smernice ne propisuju tačan iznos naknade štete na koju turista ima pravo u pojedinoj situaciji, pa je u Nemačkoj taj problem rešen tako što je državni sud u Frankfurtu doneo tzv. Frankfurtsku listu. U njoj su navedene najčešće manjkavosti u izvršenju ugovora i procenat naknade od plaćene cene, koji je organizator putovanja dužan da isplati putniku. Lista je podeljena po grupama „smeštaj”, „ishrana”, „prevoz” i „ostalo”. Svaka grupa sadrži spisak nedostataka i naznačen procenat obeštećenja. Lista nije obavezujuća, ali je koriste mnoge države i znatno je uticala na kvalitet turističkih usluga. Ako, recimo, niste dobili hotel koji piše u ugovoru, piše za koliko procenata možete da tražite umanjenje cene aranžmana. Ova tabela je naterala nemačke turoperatore da sklapaju detaljne ugovore sa podizvođačima kojim se precizno navodi izvođenje svih vrsta usluga. U Srbiji stvari stoje drugačije. Turistička inspekcija ne može da natera agenciju da plati nadoknadu već samo može da posreduje između putnika i agencije ili da uputi putnika na privatnu tužbu. Brankica Bajat, načelnica turističke inspekcije, kaže za „Blic” da „po definiciji turističko putovanje jeste ugovorni odnos putnika i agencije i taj odnos čine program i opšti uslovi putovanja”. Na pitanje da li postoji mogućnost da putnik sklopi konkretan ugovor sa agencijom sa dodatnim zahtevima, ona odgovara potvrdno. Ukoliko putnik želi još nešto, na primer, da bude baš na prvom spratu, to se onda upisuje u ugovor i agencija je dužna da to ispuni. Ako su rekli da to mogu da ispune, onda i moraju - objašnjava Bajat. Ona, međutim, nije mogla da odgovori na pitanje da li bi u budućnosti moglo da bude formirano neko arbitražno telo za rešavanje sporova u turizmu kako bi oštećeni putnici što pre bili namireni. Bajat dodaje da je u ovoj oblasti pokušavamo da se uskladimo sa zakonodavstvom Evropske unije. Naš sistem je tako uređen da turistička agencija može da organizuje putovanje ako je pribavila licencu. Dakle, mora da bude registrovana za obavljanje ove delatnosti, da ima kadrove i poslovnicu, kao i polisu osiguranja. Ukoliko agencija ne ispuni ugovornu obavezu, najpre se putnik obraća agenciji, ako mogu da se dogovore, a zatim se ide dalje. Takav je sistem i mi pokušavamo da propise i zakone uskladimo sa evropskim zakonodavstvom - ističe Bajat.
FRANKFURTSKA LISTA
Lista nedostataka i procenta za koji se umanjuje cena aranžmana
Nedostatak - Procenat
Premala površina sobe 5-10
Nema balkona 5-10
Bez pogleda na more 5-10
Bez vlastitog kupatila 15-25
Bez vlastitog tuša 10
Bez klima-uređaja 10-20
Bez televizora 5
Preskroman nameštaj 5-15
Oštećenja 10-50
Mravi u sobi 10-50



Lekari bez granica

Slučaj kamera u lekarskim ordinacijama, koje su uklonjene pošto su novinari „dunuli u pištaljku”, nadzorne institucije reagovale, a direktor bolnice bez odugovlačenja ispravio grešku, pomogao je da se „snimi” jedan drugi, mnogo dublji problem. Kamere su u ordinacije dospele kako bi sačuvale skupo plaćenu medicinsku opremu koja je nestajala ili je neobično često zakazivala. Dešavalo se to, izgleda, zato što je ispravna oprema u državnoj bolnici kvarila privatni posao.
Zaštitniku građana je, naime, tokom kontrole ukazano da pojedini lekari, zaposleni u državnoj bolnici, bez zakonom predviđenog odobrenja godinama paralelno rade i u privatnim ordinacijama. Kad se tome doda i zakonska mogućnost poluprivatnog rada u „popodnevnim klinikama” državnih bolnica, čovek može samo da se zbuni. Sem ako je bolestan. Takav za zbunjenost obično nema vremena, već skuplja novac i plaća gde mu kažu da je bolje, ako treba na sva tri mesta (da se podsetimo, lečenje u državnoj bolnici plaća ceo radni vek, nemalim delom zarade koji mu se silom zakona odbija). Da li neko nezakonito (bez odobrenja) pored posla u državnoj bolnici leči i privatno, biće utvrđeno. Već je dve godine, međutim, otkako smo dobili „popodnevne klinike”, uprkos oštrim zamerkama koje su tu ideju pratile od samog početka. Ukazivalo se da se državne bolnice ne bi smele rentirati osoblju, da će zbog toga ispaštati pacijenti (i privatna praksa). Pitalo se mogu li nastavnici držati privatne časove u školi da bi decu učili dodatnim lekcijama? Sme li policajac posle radnog vremena u uniformi i u patrolnom automobilu naplaćivati kazne na ulici - deo njemu a deo državi? Mogu li sudije van radnog vremena u sudu, u svoje ime i za novac rešavati sporove koji ne ispunjavaju neki od uslova da o njima sude „u ime naroda”!? Ipak, u obolelom zdravstvu bile su potrebne promene, a popodnevne klinike nisu izmišljene u Srbiji već postoje još ponegde, pa su i u našem parlamentu dobile zeleno svetlo. Bilo bi dobro, zbog svih protivrečnosti i sumnji koje su sa sobom donele, da se rezultati njihovog rada objektivno „snime”, procene i objave. Samo ne kamerama, molim!
Saša Janković, zaštitnik građana



Ceo svet u krizi, letovanje sve skuplje

Cene turističkih aranžmana, uprkos tome što su plate sve manje i što je veliki broj ljudi ostao bez posla, kako u Srbiji, tako i u svetu, iste su kao i prošlih godina, negde su čak i više. Vlasnici turistički agencija prebacuju odgovornost na hotelijere, neki od njih, pak, izjavljuju kako su upravo na zahtev agencija čak snizili cene svojih ponuda, drugi smatraju da potrebe za pojeftinjenjem ni nema, snizili su ih navodno još prošle godine, a i kapaciteti su im puni… Ono što je definitivno jasno to je da je su kućni budžeti i nas i Evropljana sve tanji, da svi maksimalno štede tako što se odriču letovanja ili se barem odlučuju na jeftinije destinacije. Izgleda da turističke radnike to baš preterano i ne interesuje, što čudi, s obzirom na to da većina zemalja, atraktivnih kao turističke destinacije, beleži pad posećenosti u odnosu na prethodne godine.


Poluprazna letovališta

Podaci sa zvaničnog sajta statističkog zavoda Grčke pokazuju da je posećenost u Grčkoj prošle u odnosu na 2008. godinu pala za 20 odsto, a ove godine je u odnosu na prošlu povećana za 2,9 odsto, što znači da se nisu ni primakli onom broju posetilaca koji su imali pre dve godine. Hrvatska ove sezone u odnosu na prošlu takođe beleži pad turističkih poseta za oko 3,5 odsto, a podaci govore da će se taj trend u narednim mesecima nastaviti. Crnogorsko Ministarstvo turizma, tako, objavilo je pad broja dolazaka turista za 13 odsto u odnosu na prošlu godinu. U crnogorskoj vladi očekuju da će tu zemlju ove godine posetiti 1,1 milion turista, a da će ukupni prihod iznositi 620 miliona evra. Međutim, stanje na terenu i rezervacije pokazuju da će ova sezona za crnogorske hotelijere i ugostitelje biti najteža u poslednjih 20 godina. Kada se sve to sagleda, nejasno je kako i zašto nikome ne pada na pamet da snizi cene i omogući što većem broju ljudi da, na obostrano zadovoljstvo, odu na letovanje. Razlozi su, prema rečima naših sagovornika, višestruki, a treba ih tražiti pre svega u ekonomskom interesu agencija i hotelijera, ali i nespremnosti zemalja koje od turizma ubiraju prihode da se prilagode novonastaloj situaciji.



Ko je kriv

U domaćim turističkim agencijama, za cene koje su i dalje gotovo iste, “okrivljuju” hotelijere, koji, kako navode, u najvećoj meri određuju cenu turističkog aranžmana.
Cene su ovolike jer hotelski smeštaj nije pojeftinio, iako su hotelijeri bili pozvani da spuste cene. U Grčkoj ne samo da to nisu učinili, nego su ih negde čak i podigli, što se odnosi i na vanpasionske aranžmane. To je ludost. Verovatno su očekivali da sve rasprodaju, pa kada su videli da nema ni Engleza ni Nemaca, sada na silu pokušavaju da što više naplate – smatra Radisav Stanković, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA. Direktor Instituta za tržišna ispitivanja Miloje Kanjevac, kojeg smo igrom slučaja zatekli na letovanju u Crnoj Gori, izjavio je za “Blic nedelje” da hotelijeri u ovoj državi nisu razmišljali na vreme, pa je pola kapaciteta neiskorišćeno. Koliko primećujem, kapaciteti u hotelima i privatnom smeštaju u Crnoj Gori uopšte nisu popunjeni. To pokazuje da nisu osluškivali tržište, odnosno šta treba da učine da bi privukli goste da dođu. Trebalo je da smanje cene i podignu kvalitet drugih usluga, međutim, to se nije dogodilo. Mislim da izdavaoci usluga nisu shvatili krizu i da se ne ponašaju u skladu s njom. Kao ekonomista smatram da je bi bilo mnogo bolje za njih da su stavili duplo manje cene, ali da makar imaju neki prihod – kaže Miloje Kanjevac.


Grci brinu

Međutim, među grčkih hotelijerima ima onih koji razmišljaju tržišno, pa im nije teško da prave razne popuste i da izlaze u susret željama agencija koliko god mogu. U naša dva hotela cene smo spustili za 15 do 20 odsto. Zato su nam kapaciteti i popunjeni. To smo učinili zbog ekonomske krize, pa smo dobili mnogo više gostiju kaže za naš list Džordžija iz hotela “Elen bič” na Krfu. Da su agencije tražile da se cene spuste i da im je veliki broj hotelijera izašao u susret, potvrđuju nam i u hotelu “Tropical” na Halkidikiju. Agencije su nam za ovu godinu tražile da spustimo cene za 15 odsto, jer u protivnom neće moći da nam plate, pa će raskinuti ugovor. Većina hotela u Haniotiju je spustila cene od deset do 15 odsto. Međutim, mi smo nedavno imali povećanje poreza, pa i naši poslovni partneri moraju da imaju razumevanja – kaže nam Sargiris iz hotela “Tropical”.



Gde je popust

S druge strane, građani Srbije ne vide tih 15 do 20 odsto sniženja.
Đorđe Šibalić iz agencije “Džoli travel” kaže da su cene aranžmana ostale iste kao i prošle godine i da su glavni razlog za to – inopartneri, odnosno vlasnici hotela u inostranstvu. Nismo mi ti koji odlučuju kolike će cene da budu. Očekivali smo da ove godine hoteli da izađu s jeftinijim ponudama, ali to se uglavnom nije dogodilo. U Grčkoj su, recimo, cene apartmana iste kao prošle godine. Ako gledamo njih, oni su prvi morali da spuste cene, ali oni to nisu uradili. Čak su hoteli u Grčkoj možda za 10 do 15 odsto skuplji nego prošle godine. Ali i u tom slučaju Grčka se najbolje prodaje, tako da se ova ekonomska kriza ne vidi mnogo. Prodaja je ista kao i prošle godine – kaže Šibalić. I Jelena Gajinov iz agencije “Travel hauz” kaže da cene nisu niže jer ih određuju hotelijeri. Kada je konkretno o njihovoj ponudi reč, pre svega za Tursku i Grčku, to su hoteli koji su uvek puni. Vrlo često su bukirani već u februaru i martu, i to su uglavnom isti ljudi godinama letuju u istim hotelima. Hoteli su, dodaje ona, verovatno pretpostavili da nema razloga da menjaju cene, pošto već godinama imaju istu tražnju. Kako objašnjava Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, rezervacije koje se zakažu nedeljama ranije jedno su od objašnjenja za držanje starih cena. Zapadni hotelijeri i turistički radnici prodaju svoje kapacitete kroz neki rezervacioni sistem. U praksi je njihov kapacitet popunjen najmanje 70 odsto, i to nekoliko nedelja ili čak nekoliko meseci unapred. U takvim situacijama moguće je naplatiti prenoćište 20 ili 30 evra – dodaje Petković.



Turci pune kasu

To se najbolje vidi na primeru Turske, koja beleži stalni porast gostiju i time ohrabruje hotelijere da zadrže stare cene, pa čak i da ih povećaju. Zaposleni u hotelu “Argos” u Antaliji rekli su nam da su cene ostale iste kao i prethodnih godina. Sada je letnja sezona i dolazi nam mnogo gostiju sa svih strana. Cene su na nivou prošlogodišnjih, a spuštamo ih samo kada dođe zima, pošto je tada manje gostiju – poručuju iz ovog hotela. Turska je, prema podacima zavoda za statistiku te zemlje, od januara do maja ove godine imala porast broja turista u odnosu na isti period prošle godine za 10,14 odsto (osam miliona gostiju je došlo za prvih pet meseci).



Jeftiniji prevoz?

Osim što su se pojedini hotelijeri preračunali, a naše agencije ad hok strategijama pokušavaju da obezbede smeštaj, i na njemu dobro zarade, problem može da bude i transport. Po rečima Radisava Stankovića iz udruženja YUTA, problem je što ni tu nije došlo ni do pada cena. Međutim, Aleksandar Vučković iz “Argusa” navodi da su agencije ove godine u povoljnijem položaju jer su u mogućnosti da biraju avio-prevoznika, odnosno nisu više osuđeni na Jat, pa su uspeli i da smanje cene pojedinih aranžmana za Egipat i Tunis.



Može li drugačije

I cene vanpansionskih proizvoda i usluga u odnosu na prošlu godinu su uglavnom nepromenjene. Tome možda najbolje svedoči primer Grčke, u kojoj su uprkos političkim, ekonomskim i socijalnim potresima cene namirnica i drugih vanpansionskih artikala i dalje iste. Iako je PDV u zemlji u kojoj letuje 50 odsto naših turista povećan sa 18 na 21, odnosno sa deset na 11 odsto, povećanja cena nema. Generalna ocena turista koji su već bili u Grčkoj je da je, izuzev benzina, alkohola i cigareta, odnosno robe koja ne spada u pansionsku, sve isto kao i prošle, pa čak i pretprošle godine. Međutim, vredi pomenuti da cene ipak variraju od letovališta do letovališta. Tako, kafa u Pefkohoriju košta čak tri, a na Zakintosu 2,5 evra, iako je prosek na nivou prošlogodišnjeg i iznosi 1,5 evra. Sa druge strane, pivo, koje se ubraja u artikle koji su poskupeli, košta između tri i četiri evra, što je gotovo dva puta više nego prošle godine. Slična situacija je i u Turskoj i Bugarskoj.


Uporedne Cene aranžmana
Agencija grad 2009. 2010.
Kontiki Kušadas 165 169
Matiko Nesebar 130 110
Eurodžet Zakintos 349 379
Relaks Krf 199 186
Travel hauz Santorini 199 239
Travel hauz Mikonos 149 159
Big blu Kemer 564 550
Filip travel Krf 469 449

Napomena – korišćeni su podaci za iste hotele, istu kategoriju smeštaja i najskuplji period u sezoni (15.7-30.8)


Vanpansionska potrošnja
Artikal Grčka Turska Crna Gora Hrvatska
kafa 1,5 1-1,5 1-1,5 1,5-2,5
pivo 3-4 1,5-2,5 2-4,5 2-4
sok 2-3 2,5-3 1,5-2,5 3-4
sladoled 0,5-3 0,5-1 1-3 1,2
pica 2 1,5-4 2-4 3-7
giros 2-3 1,5 2 3,5
voda 0,5 0,5 0,5 0,5




Koliko smo teški


Dugo očekivani podaci Agencije za borbu protiv korupcije, o imovini i prihodima imenovanih lica, čitaj ministara, poslanika i gradonačelnika, konačno su dostupni javnosti. A javnost, čitaj građani, sa velikom znatiželjom, upinje se da zna koliko su ministri i poslanici teški. Naravno ne u kilogramima već u evrima, metrima kvadratnim, automobilima. I eto prilike da se palanački duh davnih vremena pusti iz boce. Živ je Lenjin, umro nije, dok je Srba i Srbije, pevala se pesma širom naše zemlje u vreme kolektivizacije i nacionalizacije. Biti bogat u Srbiji je relativna stvar. Biti nepristojno bogat, to je tek tema. Bogatstvo se u Srbiji i dalje ne prašta. Ako je čovek ortoped ili poljoprivredni inženjer, od njega se očekuje da bude ekonomski retardiran. Odakle mu pravo da zna kako se stiče novac. Pre nego što se kandiduje za javnu funkciju za primanja koja su daleko manja nego što su primanja vlasnika kafane ili trgovinske radnje, od javnog poslenika se očekuje da je živeo u garsonjeri ili još bolje u adaptiranoj garaži, da nikada ništa nije radio i zaradio i da je jedva sastavljao kraj sa krajem. Pa ako mu je imovinska karta ista kao što je i imovinska karta većine građana ove zemlje, onda je ili nesposoban ili nije prijavio svu imovinu ili nešto mulja. Ili je imovinu prebacio na decu, rođake ljubavnicu. Pa zar taj misli da smo sisali vesla, pa da verujemo da je dvadeset godina u politici, a da nije smotao neku lovu. Pa nemoguće je brati med, a ne lizati prste. Reč bogatstvo izvedena je od reči Bog. Ne smatram da je u Srbiji sramota biti bogat, pogotovo ako je bogatstvo plod vekovnog truda jedne porodice. Ako postoji sumnja da je neko na nezakonit način došao do imovine i ako neko o tome poseduje informacije, neka se obrati policiji i tužilaštvu. Ako bilo ko ima informacije da neko nije prijavio svu imovinu, ili da je dao lažne podatke o svom imovnom stanju, neka podnese prijavu. Za ovo krivično delo zakonodavac je predvideo vrlo stroge sankcije, a zabrana obavljanja javne delatnosti i konfiskacija protivzakonito stečene imovine predstavljaju samo neke od njih. Ali palanački duh i avet komunizma kažu da se u Srbiji bogatstvo ne prašta. Ovde ljudi očekuju da svi treba jedva da se snalaze za život. Pa kada su tako lepo rešili svoje egzistencijalne probleme, ajde malo da se oprobaju i u rešavanju državnih. Uostalom, zar je malo primera kroz istoriju, kako su najsiromašniji predstavnici našeg naroda izrasli u velikane kojima se i dan danas dičimo. Ako neko danas odskače od ustaljenog modela i formiranog klišea, taj ne zaslužuje pohvale, već prezir i kritike. Živeo drug Lenjin! Njegov duh još dugo će nas gušiti u čamotinji koju lažni moralisti propovedaju, moleći Boga da im da vlast na dva dana. Pa da nam oni pokažu kako se vlada!


____________________
Najvece uživanju u životu je da uradite ono za šta ljudi kažu da ne možete da uradite

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Utorak 20.07.2010, 12:47, Naslov:
Pa gde iskopa sve ovo??
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 330
Reg. datum: 23.04.2010
Datum unosa: Utorak 20.07.2010, 12:48, Naslov:
Eeeeeee 100e da ti kazem ! Tralalalala
____________________
Najvece uživanju u životu je da uradite ono za šta ljudi kažu da ne možete da uradite

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Utorak 20.07.2010, 15:34, Naslov:
Dogodilo se na današnji dan - 20. jul
1304. - Rođen je Frančesko Petrarka, italijanski lirski pesnik, jedan od najznačajnijih preteča humanizma i renesanse. Pisao je na latinskom i italijanskom. Najslavnije njegovo delo - "Kanconijer", posvećen Lauri - u stvari je intiman dnevnik o pesnikovom duševnom životu, u kom ljubav i simboli postaju sredstva za pesničko izražavanje i oblikovanje najtananijih unutarnjih osećanja, stalnog nemira i melanholije. Petraraka je izvršio dalekosežan uticaj na italijansku i svetsku književnost. Prevođen je na sve evropske jezike.

1868. - Prvi put su korišćene taksene markice na cigaretama.

1871. - British Columbia postaje šesta kanadska provincija.

1872. - Mahlon Loomis dobio je patentu zaštitu za bežičnu telegrafiju, što je bio ključni momenat za nastanak radija.

1878. - Uveden je prvi telefon na Havajima.

1917. - Srpska vlada premijera Nikole Pašića i Jugoslavenski odbor hrvatskog političara Anta Trumbića potpisali su u Prvom svetskom ratu na grčkom ostrvu Krf tzv. Krfsku deklaraciju, kojom su južnoslovenski narodi u Austrougarskoj zatražili ujedinjenje sa Srbijom u zajedničku državu pod nazivom Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca s dinastijom Karađorđević na čelu.

1919. - Počeo je dvodnevni generalni štrajk radnika Jugoslavije, u znak solidarnosti s revolucijama u Sovjetskoj Rusiji i Mađarskoj; štrajkom je vlada prisiljena da odustane od učešća u oružanoj intervenciji gušenja tih revolucija.

1956. - Francuska je priznala nezavisnost Tunisa.

1969. - Nil Armstrong (Neil Armstrong) i Edvin Oldrin (Edwin Aldrin) iz Apola 11 postali su prvi ljudi koji su stigli na Mesec.

1970. - Rođena je prva beba na ostrvu Alkatraz (čuveni zatvor u SAD).

1974. - Turska je izvršila invaziju na Kipar.

1996. - Otvorene su 26. Olimpijske igre u Atlanti.



____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 330
Reg. datum: 23.04.2010
Datum unosa: Utorak 20.07.2010, 16:33, Naslov:
Eeeee jeko svaka chast ! Poljubac
Posto mi nije palo na pamet i to da ubacim, a planiram svakog dana da stavljam dnevne zanimljivosti, mogla bi i ti da ubacujes odmah ispod mene " Dogodilo se na danasnji dan " u istoj temi ?! Jel bi bila ljubazna i to radila? Poljubac Vrlo srecna
____________________
Najvece uživanju u životu je da uradite ono za šta ljudi kažu da ne možete da uradite

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Sreda 21.07.2010, 11:15, Naslov:
1718. - Zaključen Požarevački mir kojim je Osmansko carstvo moralo da prepusti Habzburškoj monarhiji Temišvarski Banat, severnu Srbiju i severnu Bosnu.
1798. - Napoleon Bonaparta posle pobede u bici kod piramida zavladao Egiptom.
1820. - Danski fizičar Hans Kristijan Ersted predstavio svoje otkriće, elektromagnetizam.
1899. - Rođen je Ernest Miler Hemingvej (na slici), američki pisac.
1974. - Grčka prihvatila rezoluciju Ujedinjenih nacija o prekidu vatre na Kipru, dan posle turske invazije. Narednog dana istu rezoluciju prihvatila i Turska.
1983. - U Poljskoj ukinuto ratno stanje, uvedeno decembra 1981.
1985. - Preminuo je Zoran Radmilović, srpski glumac.

P.S.Kobi,mislim da ova tema treba da se zove Kobijeve i Jekine dnevne novine Vrlo srecna
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Sreda 21.07.2010, 12:35, Naslov:
Ma uzas!Svaki dan crna hronika puna!! Inache,primetila sam da svaki dan u novinama ima i onih pedofila Ljuta
I chitala sam da je devojchica od 5 god pala sa terase na trecem spratu i prezivela! Sokirana
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Vrsac
Broj postova: 742
Reg. datum: 25.01.2010
Datum unosa: Sreda 21.07.2010, 12:38, Naslov:
Moja koleginica se bacila sa petog sprata i prezivela. I to pre nedelju dana. Navodno pala je ispit ali verovatno je to bio okidac samo. Izgledala potpuno normalno devojka uopste ne bi pomislio da se iza nje tako smirene, pametne i dobre krije suicidnost. Uzas! Prenerazila sam se! Prezivela je ali ima gomilu preloma.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Sreda 21.07.2010, 12:41, Naslov:
Chek,chek,pre neki dan ili pre god dana??Pitam jer se proshle god bacila devojka sa krova u ul.Kneza Milosha,isto studira medicinu,pala ispit,prezivela.prelomi,bla,bla... Jel to kod vas neshto prelazno? Vrlo srecna
Ju,Boze mi oprosti,shto se ovako shalim... Nego,ta devojka,znam je,bash je ispala kreten..Inache,bivsha devojka,mog bivsheg dechka Vrlo srecna
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Vrsac
Broj postova: 742
Reg. datum: 25.01.2010
Datum unosa: Sreda 21.07.2010, 12:45, Naslov:
Nije ovo se desilo ove godine, pre neki dan kazem ti! Jaooo strasno i oni ce takvi ludi da budu lekari! Jos pola njih zavrsi fax a da se ne otkriju da su bolesni pa se onda izivljavaju da li na pacijentima, sto na studentima!!! Ludaci!
Ja rekla, pre cu napustiti fakultet nego da izgubim zivce ili ne daj Boze zivot!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Sreda 21.07.2010, 12:51, Naslov:
Jeste,treba sachuvati zivce i ostati normalan pre svega... Samo polako...
Ja ne znam kako ce ona sada biti lekar..josh da ironija bude veca zelela je da postane psihijatar,a jelte,sad i sama ima otvoren psihijatriski karton ...
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 330
Reg. datum: 23.04.2010
Datum unosa: Sreda 21.07.2010, 18:06, Naslov:
To se sve od pamtiveka desava. Samoubistva, ubistva, pedofilija itd. Ali manje smo znali jer mediji a i tehnologija nije bila usavrsena toliko. Pogledajte koliko, da izvinete, privatnih pornica ima, koliko vam je volja. Sve bi to isto bilo pre 100 godina da su postojali mobilni i kamere, tako da, jeste zvuci nenormalno ali je to bukvalno i normalno. Npr. takve stvari nikada ja licno ne bih uradio, ali nikad se ne znam da li bi drugi.
Jeko, da menjamo naziv teme, a? Tralalalala
____________________
Najvece uživanju u životu je da uradite ono za šta ljudi kažu da ne možete da uradite

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 330
Reg. datum: 23.04.2010
Datum unosa: Cetvrtak 22.07.2010, 09:00, Naslov:
Milka Forcan stopirala prodaju "Delta Maksija"

Milka Forcan uspela je da stopira prodaju “Delta Maksija”. Sve više firmi koje kontroliše Miroslav Mišković imaju problem sa poslovanjem, pošto je Okružni sud u Nikoziji izrekao privremenu meru društvu “Hemslejd Trejding Limited” da raspolaže preduzećem “Delta Maksi”, saznaje B92.

Raspolaganje i svim ostalim preduzećima čiji je vlasnik Miškovićev “Hemslejd” dovedeno je u pitanje. Kako B92 saznaje, pod znakom pitanja je i raspolaganje firmom “Delta Ril Estejt” koja je jedna od najvećih firmi u okviru “Delta Holdinga”. Nakon što je Milka Forcan blokirala poslovanje preduzeća “Delta Star”, obračun između doskorašnjih najbližih saradnika u kompaniji “Delta” otišao je dalje, pa Miroslav Mišković u ovom trenutku ne može da proda lanac prodavnica “Maksija”.
Naime, suprug Milke Forcan, Branko, izdejstvovao je privremenu meru Okružnog suda u Nikoziji kojom je kompaniji “Hemslejd” zabranjeno da raspolaže “Delta Maksijem”. Pravni zastupnik “Delta Holdinga”, Nenad Popović, potvrdio je da postoje privremene mere na Kipru. On je rekao i da su na ovu meru uložili žalbu, jer kako kažu, ona nije primenjiva u Srbiji, zbog čega očekuju da će ova mera biti ubrzo ukinuta. “On na Kipru pokušava da utvrdi da je vlasnik u Srbiji, ali ni tamo nije prikazao dokaz o tom svom vlasništvu. To je na nivou tvrdnje, a mi smo na tu tvrdnju reagovali dokumentima i činjenicama, i nemamo nikakvih sumnji u tom pogledu“, kaže Popović. Međutim, na sajtu Agencije za privredne registre B92 je pronašao zaključak Agencije u kojem se konstatuje da privremena mera izrečena na Kipru postoji, te da tu odluku treba da prihvati i sud u Srbiji. U “Delti” i dalje negiraju da muž Milke Forcan ima devet procenata vlasništva nad preduzećem “Hemslejd”. "Ako neko ima vlasništvo, onda mora da ima dokaz na kome zasniva to svoje vlasništvo. Ako je u pitanju vlasništvo u 'Delta Maksiju' onda vam je tu Agencija za privredne registre", poručuje Nenad Popović. Kako saznaje B92, u Agenciji za privredne registre u toku je i pitanje zabrane raspolaganja drugom najvećom firmom “Delta Ril Estejt” u čijem su vlasništvu, osim objekata u kojima se nalaze prodavnice Maksija, i “Delta Siti” i naslje “Belvil”.

Filipović: Za kupovinu “Maksija” zainteresovano više kompanija

Filipović tvrdi da problemi sa doskorašnjim partnerima neće uticati na prodaju
U komapniji “Delta” su ipak pokušali da ubede javnost da sve ovo što se dešava neće uticati na prodaju “Maksija” i dogovor sa inostranim partnerima. Kada je u pitanju prodaja 50 odsto “Delta Maksija”, direktor te kompanije Dragan Filipović objasnio je da se ne razgovara samo sa belgijskim partnerima.“Ono što se dešava, to je da mi imamo više zainteresovanih strana i više zainteresovanih pregovarača s kojima smo u fazi razgovaora. I taj proces traje i on neće biti brzo ni završen u skorije vreme. A po pitanju da li utiču ove medijske spekulacije na pregovore, ja vam kažem glasno i jasno: ne utiču, jer se ne vrednuje firma na osnovu novinskih natpisa i spekulacija, nego na osnovu bilansa i potencijala”, kazao je on. U “Delti” tvrde da će porez na dobit biti plaćen, iako je B92 u nekoliko istraživanja pokazao da država od sličnih transakcija nije naplatila porez na kapitalnu dobit.



Lek „avastin“ nije dobar za lečenje raka dojke

Lek „avastin“ švajcarskog proizvođača „Roš“ ubuduće neće biti korišćen u lečenju raka dojke. Ustanovljeno je da je opasnost po zdravlje pacijenata veća od njegovog pozitivnog dejstva. Naši stručnjaci ipak kažu da pacijenti u Srbiji ne moraju da brinu jer ovaj medikament nije masovno primenjivan kod karcinoma dojke, već samo u kliničkim studijama.
Međutim, iz policijskih transkripata prisluškivanih razgovora utvrđeno je da je dr Ivan Popov iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije proširivao indikacije za korišćenje „avastina“, odnosno davao ga pacijentima kojima taj lek nije bio potreban. Time je povećao njegovu potrošnju, a samim tim i uvećavao svoju zaradu. Inače, „avastin“ je protein koji se daje obolelima od raka uz citostatike, a dr Popov ga je na predavanjima opisivao kao „preparat s kojim umirući pacijenti mogu da požive bar još 25 meseci“. Konsultativna komisija američke Uprave za kontrolu hrane i lekova (FDA) preporučila je tom regulatornom telu da poništi dozvolu za komercijalizaciju „Rošovog“ leka „avastina“, koji se koristi u lečenju raka dojke. Komisija je ocenila da su opasnosti po zdravlje od „avastina“ veće od pozitivnog dejstva tog leka u lečenju raka dojke. Ukoliko FDA bude prihvatila preporuku komisije, „Roš“ neće moći da promoviše „avastin“ u SAD. Lekari neće moći da ga prepisuju za lečenje raka dojke, ali bi lek trebalo da zadrži dozvolu za korišćenje kod lečenja raka debelog creva, pluća, mozga i bubrega. Dr Davor Radosavljević, onkolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže da se ovaj lek u našoj zemlji najviše koristi kod obolelih od karcinoma debelog creva. Za ovu indikaciju lek se čak daje o trošku osiguranja. Za ostale indikacije nije ni stavljen na pozitivnu listu lekova.
- Pacijenti ne treba da brinu jer se „avastin“ nije davao masovno za rak dojke, već samo u kliničkoj studiji - objašnjava dr Radosavljević. U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da do sada nije zabeleženo nijedno neželjeno dejstvo ovog leka.



Napišu kaznu pa posle dobiju batine

Tri napada na kontrolore JKP “Parking servis”, u roku od svega nekoliko sati pre dva dana, pokrenuli su pitanje bezbednosti radnika ovog preduzeća na poslu. Trojica napadača na kontrolora u Kosovskoj ulici uhapšena su i protiv njih će biti podneta krivična prijava, a isto očekuje i napadače u Lominoj ulici i na Studentskom trgu za kojima se još traga. Srećom, nijedan od kontrolora nije teže povređen.
Najbrutalniji napad doživeo je radnik na parkingu u Lominoj ulicu. Da je do incidenta došlo, kako kažu u JKP “Parking servis”, bez povoda.
- Kontroloru je prišao mladić u crnom kačketu i majici i bez reči udario ga nekoliko puta pesnicom u glavu. Zanimljivo, da taj mladić nije imao vozilo na parkingu što govori da je reč o unapred smišljenom incidentu – pričaju u JKP “Parking servis”. Nesrećni kontrolor je sa vidljivim modricama i ogrebotinama po licu i nosu prevezen u Urgentni centar gde su mu, na sreću, konstatovane samo lakše povrede glave. I u slučaju druga dva napada u Kosovskoj ulici i na Studentskom trgu kontrolori su, nažalost, usled ozbiljnosti povreda prevezeni u Urgentni centar, a do nasilja je dolazilo iz istog razloga.
- Napadačima se nije svidelo što im je kontrolor napisao kaznu pa su posle žučnih psovki krenuli da ga udaraju. Zastrašujuće je da su u Kosovskoj ulici čak trojica mladića iz jednog automobila nasrnula na kontrolora. Srećom, oni su odmah uhapšeni i protiv njih će biti pokrenuta krivična prijava - kažu u JKP “Parking servis”. U ovom preduzeću ističu da su njihovi radnici u ovoj godini bili više od 15 puta na meti nasilnika, a prilikom jednog napada u januaru Marinku R. polomljen je nos na parkingu u Ulici kralja Milana. Za sada jedini način da se oni zaštite je dobra saradnja sa policijom i podnošenje krivične prijave protiv napadača.
- U takvim situacija podnosimo krivične prijave za napad na službeno lice za šta je predviđena kažna od tri godine. Međutim, problem nisu samo fizički već i verbalni napadi kojima su kontrolori znatno češće izloženi – ističu u JKP “Parking servis” i dodaju da u poslednjih dva meseca nije zabeležen nijedan slučaj nasrtaja na kontrolore do pre dva dana.

Primedbe na kontrolore uputiti putem telefona

JKP ’’Parking servis’’ apeluje na sve vozače da u slučajevima nesporazuma sa kontrolorom koji je na svom radnom mestu i samo obavlja svoj posao, kontaktiraju Info centar, na broj telefona 303-5-400.


Divljao danima pre tragedije

Novi Sad - Novosadska policija podnela je krivičnu prijavu protiv Gorana Veinovića (28) koji je u utorak uveče, divljajući na motoru Bulevarom oslobođenja, na pešačkom prelazu usmrtio dvanaestogodišnjeg dečaka D. D. Veinović, koji je u nesreći teško povređen, tereti se za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

„Do nesreće je došlo kada je Goran Veinović, vozeći motocikl, udario dečaka koji je prelazio kolovoz na obeleženom pešačkom prelazu. Zatim su Goran i njegov saputnik, tridesetdvogodišnji Koviljčanin, pali na zemlju, a motocikl je udario u dva automobila na parkingu. Dečak je preminuo na licu mesta, a vozač motocikla je teško povređen i u životnoj opasnosti smešten u Klinički centar Vojvodine, dok je njegov saputnik lakše povređen”, saopšteno je juče iz policije. Prema nezvaničnim podacima, na mestu nesreće nije bilo tragova kočenja, a nekoliko očevidaca je ispričalo da su danima pre tragedije viđali motociklistu kako na svom plavom „suzukiju“ divlja po gradu. U stanu u Ulici Slječkih buna na Novom naselju, gde žive dečakovi roditelji, novinari su juče preko interfona zamoljeni za razumevanje, uz objašnjenje da roditelji mališana nemaju snage da pričaju. Majka dečaka je sinoć sa mesta nesreće kolima Hitne pomoći prebačena na Kliniku za psihijatriju, odakle je nakon ukazane pomoći puštena kući. Motociklista se trenutno nalazi na Odeljenju intenzivne nege, gde je smešten nakon operacije. Prema saznanjima „Blica”, vozaču motora su u nesreći pokidane tetive ruke i nalazi se u teškom stanju. U nesreći je lakše povređen i Darko Dragičević iz Kovilja, koji je nakon pružene pomoći pušten kući.
- Video sam siluetu na rolerima, a sledeće čega se sećam jeste da klizim po asfaltu - rekao je Dragičević, napominjući da su pre nesreće Veinović i on bili na Štrandu. Darko je, kako kaže, sa plaže hteo da ide svojim automobilom, ali mu je Veinović predložio da se prvo provozaju na motoru. On navodi da se ne seća da je Veinović podigao motor na zadnji točak. Mada se u zvaničnom saopštenju policije ne pominje, brojni očevici nesreće tvrde da je Veinović neposredno pre no što je udario nesretnog dečaka izdigao motor na zadnji točak, kao i da je išao više od 100 kilometara na sat.
- Taj „suzuki” je mašina od 1.000 kubika, a uz to prilično lagan. Kada se da malo oštriji gas, prednji točak se podigne, ali ja nisam to primetio. Nisam imao kacigu, pa nisam dobro ni video jer bez vizira pri brzini većoj od 70-80 kilometara na sat ne može da se gleda - rekao je Dragičević. Goranova sestra, koja je juče posetila brata u bolnici, kaže da on godinama motor, ali do sada nikada nije imao nikakvu nesreću.
- Ne znamo šta se to juče dogodilo... - kroz plač je rekla ona. Prema rečima stanara, porodica dečaka se nedavno doselila u zgradu.
- Znam da je u pitanju četvoročlana porodica, ali ih niko od nas nije poznavao. Dečak je bio lepo vaspitan i uvek se javljao kada se sretnemo na stepeništu. Reči nemam za tragediju koja se dogodila. Da zbog nečije bahatosti izgubite dete koje ste dvanaest godina negovali, to je strašno - kaže starija žena koju smo zatekli ispred zgrade. Njeno ogorčenje deli i većina Novosađana koje je pogibija dečaka, ali i ponašanje motoraša, duboko potresla.
- Svako dizanje motora na zadnji točak i brzina preko 100 kilometara na čas u naseljenom mestu treba tretirati kao pokušaj ubistva. Zar ne vidite da ubijaju. Dokle više bahatosti!? - pita jedan čitalac „Blica”. Osim na bahate motocikliste, Novosađani su kivni i na policiju, smatrajući da ih dovoljno ne kontroliše i ne kažnjava.
- Potez od Mišeluka, pa preko Mosta slobode i celom dužinom Bulevara oslobođenja tokom celog leta je moto-trkalište. Policija ništa ne čini da to spreči - priča jedan stanar Bulevara. V.d. načelnika Policijske uprave za Južnobački okrug Stevan Krstić navodi da je insistirao na pojačanoj kontroli motociklista.
- Policija radi sve što je u našoj moći da spreči ovakve tragedije - kaže Krstić.
Međutim, tragedija u Novom Sadu potvrda je da policija nije uspela da se izbori sa divljanjem motociklista na gradskim saobraćajnicama ni sedam meseci od početka primene novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Neophodna je i edukacija

Problem divljanja motociklista po centralnim gradskim ulicama traje godinama. Ljubiša Nikolić, predsednik Moto-asocijacije Srbije, kaže za „Blic“ da iako njihov broj nije veliki, oni svojim nemarom bacaju ljagu na većinu ljubitelja dvotočkaša.
- Njima zaista treba stati na put, ali nisam siguran da policija može sama to da uradi. Akcenat, osim na kazne, treba staviti na edukaciji, u čemu moraju da pomognu moto-klubovi. Mi u Vršcu nekoliko puta godišnje organizujemo tribine o bezbednosti na kojima učestvuju i predstavnici policije - objašnjava Nikolić.

Odbili predlog da se kažnjava vožnja na zadnjem točku

Poslanici republičkog parlamenta juče su raspravljali o amandmanima na izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju kojima je za teže prekršaje, umesto obavezne kazne zatvora, predviđena i novčana kazna. Odbor za saobraćaj odbio je predlog LDP da se upravljanje motociklom na zadnjem točku tretira kao nasilnička vožnja uz obrazloženje da ta odredba nije vezana za izmene zakona.
- Upravljanje motociklom na zadnjem točku trenutno po zakonu nije zabranjeno, a samim tim, nije ni kažnjivo. To je paradoks i propust zakonodavca. Hteli smo da se takva vožnja okarakteriše kao nasilnička jer je rizik od saobraćajne nesreće mnogo veći. Istraživanja su pokazala da je opasnost da motociklista pogine sedam puta veća kada vozi na zadnjem točku - objašnjava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.



U poslednja 24 sata 100 saobraćajnih nesreća

Na putevima u Srbiji, u protekla 24 sata, dogodilo se 100 saobraćajnih nesreća, u kojima su 63 osobe teže i lakše povređene. Prema podacima saobraćajne policije, od ukupnog broja nesreća, na području Beograda dogodilo se 38, a povređeno je 12 osoba. Hitna pomoć je prošle noći obavila 85 lekarskih intervencija od kojih sedam na javnom mestu, izjavila je portparolka te službe dr Nada Macura. Ističući da je noć protekla relativno mirno i da nije bilo saobraćajnih udesa, ona je precizirala da je u protekla 24 časa Hitna pomoć obavila 213 lekarskih intervencija, od kojih 65 na javnom mestu.



Otac ubio četvorogodišnju ćerku

Boranin S.N. (31) ubio je noćas četvorogodišnju ćerku u kući u naselju Metalurg u Boru, rečeno je agenciji Beta u policijskoj upravi u tom gradu. Ubica deteta je uhapšen, a prema nepotvrđenoj informaciji, on je devojčicu ubio sa više uboda nožem i zatim pokušao da se ubije. S.T. je bio razveden, a dete je trenutno bilo kod njega na čuvanju. U policiji je rečeno da je otac ubio ćerku jer nije mogao da dozvoli da je čuva drugi otac.



Ne kaje se zbog ubistva devojke

Ćuprija - Ljutomir Popović (32), zvani Ljutko iz Ćuprije, osumnjičen prošle subote da je u diskoteci „Palaco” u ovom gradu ubio Gorana Grkića (24) i Jasminu Ilić (20) i ranio njenu sestru Jelenu (22), na saslušanju nijednom nije izrazio žaljenje zbog stradanja nedužnih, saznaje „Blic”.

Osumnjičeni nije rekao da se kaje zbog ubistva devojke i ranjavanja njene sestre, ali je izrazio bojazan za svoj život jer strahuje da će mu se u pritvoru nešto loše desiti. On je na saslušanju tvrdio da su ga Grkić i društvo „kinjili i maltretirali” poslednjih meseci. Popović je juče po podne priveden istražnom sudiji Višeg suda u Jagodini, koji mu je posle saslušanja odredio pritvor do 30 dana. Njegova meta Grkić nekoliko sati pre toga sahranjen je na groblju u Ćupriji. On je preminuo prekjuče u 2.30 u šok/sobi Opšte bolnice u Ćupriji, ne dolazeći svesti posle ranjavanja. Bio je pogođen sa tri metka u glavu i vrat. Sestre Ilić su stradale nedužne u pucnjavi. Jasmina je od zadobijenih povreda preminula odmah, a Jelena, koja je ranjena u stomak, oporavlja se u bolnici posle operacije.



Majka i sin preživeli udar groma

Miroslav Dimitrijević (19) i njegova majka Dobrinka iz novovaroškog sela Ojkovica preživeli su pre dva dana udar groma, rekao je danas novinarima Miroslav.On je ispričao da su lekari prijepoljske bolnice uspeli da ga vrate u život iako je sa zakašnjenjem zbog nepristupačnih puteva dovezen u tu instituciju. Prva pomoć ukazana mu je u novovaroškom Domu zdravlja. Miroslav Dimitrijević je kazao da ih je grom udario dok su pokrivali bale sena zbog nevremena. Prema njegovim rečima, majka se osvestila brzo nakon udara groma, a njemu je pokušavao da pomogne stric Perica koji ga je masirao i odveo do lekara. Miroslav je rekao da mu je život spasen samo spletom srećnih okolnosti. Bio je, prilikom udara groma, nagnut nad senom što je ublažilo pad, a na nogama je imao cipele sa debelom gumom. Od udara groma stric Perica, iako se nalazio stotinak metara od Miroslava, pao je pored traktora, ali je ostao nepovređen. Miroslav se, posle lekarske pomoći i detaljnih pregleda, oporavlja u kući svojih roditelja. Kroz šalu govori da se seća da je prvi put u životu ugasio mobilni telefon neposredno pre udara groma.



Poginuo mladić u fabrici Fijat u Kragujevcu

Boris Čavrak (24) iz Vrbasa poginuo je jutros kada je pao sa krova, prilikom rada na sanaciji krova u fabrici Fijat automobili Srbija (FAS), izjavio je Tanjugu predsednik Upravnog odbora Grupe "Zastava vozila" Aleksandar Ljubić.

Izrazivši žaljenje zbog izgubljenog mladog života, Ljubić je rekao da se nesreća dogodila oko 6.30 časova i da je, prema njegovim informacijama, Čavrak imao zaštitnu opremu i da će istraga utvrditi zašto se i kako nesreća dogodila. "Na rekonstrukciji fabričkih pogona nekadašnje 'Zastave' u proteklih više od godinu dana radi na desetine domaćih firmi i nije bilo ovakve nesreće ", napomenuo je Ljubić. Istražni sudija Višeg suda Suzana Grujović rekla je da se, prema izjavama još šestorice radnika koji su u tom trenutku radili na sanaciji krova, Čavrak okliznuo sa lima na krovu i pao na zemlju, da je naložila obdukciju i da nema elemenata krivičnog dela. Lekari Službe hitne medicinske pomoći su na licu mesta konstatovali smrt mladića. Čavrak je pao sa krova fabričkih pogona "Preseraj" i "Mehanička obrada" nekadašnje fabrike "Zastava automobili" i reč je o pogonima gde se sada ne odvija proizvodnja, rekao je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović. Čavraka je firma "Zormont", koja je podizvođač radova za građevinsku firmu "Mejs" koja je izabrana za glavnog izvođača radova na sanaciji pogona kragujevačke Fabrike automobila, nakon što su država Srbija i italijanski "Fiat" potpisali strateški ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku "Zastavu". U kragujevačkoj "Zastavi" je u novembru prošle godine izbio požar i do danas, bar zvanično, nije poznato šta je bio uzrok, ali kako je tada saopšteno izgorelo je devet školjki za automobile "punto", urušeno oko 200 kvadratnih metara krova i izgorela elektro-instalacija, šsto je uticalo da jedno vreme bude privremeno obustavljenja proizvodnja "punta". Inspektor naložio obustavu rada na sanaciji krova
Inspektor rada u Kragujevcu Ljubiša Petković naložio je danas zabranu daljih radova na sanaciji krova u pogonu "Mehanička obrada" u fabrici "Fijat automobili Srbija" gde je rano jutros život izgubio radnik. "Usmeno sam naložio zabranu nastavka radova", rekao je Petković Tanjugu i dodao da se i sam popeo na krov i da tada nije video zaštitnu užad i opasače. Zbog toga je, kako je naveo, zatražio dokumentaciju od firme "Zormont", koja je izvođač radova, o propisanim bebzednosnim uslovima rada. Iako je prvobitno novinarima saopšteno da je Šavrak radnik firme "Trimo", Petković je rekao da je nesrećni mladić radio za firmu "Zormont", koju je angažovala firma "Trimo", kao i da je sa krova pao na ivicu parkiranog kamiona i polomio kičmu. Predsednik Upravnog odbora "Zastave vozila" Aleksandar Ljubić izjavio je da svi radnici imaju zaštitnu opremu, odnosno zaštitno uže, zaštitni opasac i šlem, ali da nikome nije poznato zašto je Ccavrak jutros nije koristio.



____________________
Najvece uživanju u životu je da uradite ono za šta ljudi kažu da ne možete da uradite

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Cetvrtak 22.07.2010, 12:39, Naslov:
Danas sam prochitala u novinama da po najnovijem istrazivanju u kojem je uchestvovalo 40.000 mushkarca,utvrdjeno je da 63,7 % njih varaju svoje zene,a 37,3 % njih bi vrlo rado prevarili svoje zene kada bi bili u mogucnosti ili kada ne bi imali strah! Sokirana Dakle,zakljuchak je SVI SU ISTI I SVI VARAJU! Oklagija Zapravo,oduvek se znalo da se mushkarci ponashaju kao muzjaci i da ne mogu biti u monogamnoj zajednici...Samo,mi zene,uvek cemo da preko ovakvih informacija,jednostavno da okrenemo glavu ili zazmurimo i pomisliti-"ne,moj muz/dechko nije takav!" .... Ja jutos ovom mom pokazem ovaj txt,a on meni kaze :"Ma,to su gluposti i izmishljotine,pre neki dan je bio txt kako zene u braku cheshce varaju nego mushkarci!Samo lupaju gluposti!" E,sad,shta je istina,Bog ce ga znati...
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Cetvrtak 22.07.2010, 13:31, Naslov:
Dogodilo se na današnji dan - 22. jul
356 p.n.e - Rođen je makedonski kralj Aleksandar III Veliki, legendarni grčki vojskovođa koji je za kratko vreme svoje vladavine (336-323 p.n.e) uspeo da razori hiljadugodišnja carstva, gradeći nove mermerne gradove i stvarajući novu civilizaciju. Vekovima je inspirisao likovne umetnike i pesnike.

1456 - Hrišćanska vojska pod komandom ugarskog vojskovođe Janoša Hunjadija (Janos Hunyadi) pobedila je turske snage koje su opkolile Beograd. U srpskim narodnim pesmama Hunjadi, koji je u toku borbi umro u Zemunu, spominje se kao Sibinjanin Janko.

1739 - Turska vojska je u bici kod Grocke pobedila Austrijance i primorala ih da napuste Srbiju i Beograd. Beogradskim mirom od 18. septembra Beograd i teritorije severno od Zapadne Morave su posle 21 godine ponovo pripali Otomanskom carstvu.

1784 - Rođen je nemački astronom i matematičar Fridrih Vilhelm Besel (Friedrich Wilhelm Bessel), koji je izračunao putanju Halejeve komete.

1812 - U bici kod Salamanke, u Španiji, Britanci su pod komandom vojvode od Velingtona (Wellington) porazili Napoleonovu vojsku kojom je komandovao maršal Ogist Marmon (Auguste Marmont).

1832 - U Beču je umro Napoleon II, vojvoda od Rajhštada (Reićstadt), sin Napoleona I Bonaparte i Marije Lujze, unuk habsburškog cara. Nesuđeni car, naslednik najmoćnijeg vladara u Evropi, umro je u carskom dvorcu Šenbrun, u kojem je 22 godine ranije boravio Napoleon kao pobednik nad habsburšskim Bečom.

1852 - U Veneciji je umro francuski vojskovođa Ogist Marmon (Auguste Marmont). Kao vojvoda od Raguze (1807), proglasio je 31. januara 1808. aneksiju Dubrovačke republike, a od 1809. do 1811. bio je generalni guverner Ilirskih provincija.

1888 - Rođen je američki mikrobiolog poreklom iz Ukrajine Selman Ejbraham Vaksman (Abraham Waksman), dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1952. za pronalazak streptomicina.

1898 - Rođen je američki vajar Aleksander Sterling Kalder (Alexander Stirling Calder), autor apstraktnih prostornih konstrukcija od metalnih elemenata povezanih žicama, koje je pomoću malih motora učinio pokretnim, pa su dobile naziv "mobili". Njegov "mobil" ogromnih razmera postavljen je 1958. ispred palate UNESKO-a u Parizu.

1933 - Američki pilot Vili Post (Willey) prvi je sam obleteo Zemlju. Let je trajao sedam dana, 18 časova i 49 minuta.

1934 - Američkog pljačkaša banaka i ubicu, "državnog neprijatelja broj jedan" Džona Dilindžera (Dillinger), u Čikagu su, nakon 13 meseci potere, ubili agenti Federalnog istražnog biroa (FBI).

1943 - Savezničke snage su u Drugom svetskom ratu zauzele italijanski grad Palermo, na ostrvu Sicilija.

1944 - U Lublinu je u Drugom svetskom ratu grupa poljskih političara, poslata iz SSSR-a, formirala Komitet narodnog oslobođenja, koji je Moskva priznala kao privremenu poljsku vladu nasuprot izbegličkoj vladi u Londonu.

1972 - Sovjetska kosmička sonda "Venera 8" spustila se na površinu Venere s koje je deset minuta, pre nego što su izgoreli instrumenti, emitovala podatke.

1981 - Turski terorista Mehmet Ali Agdža (Agca) osuđen je na doživotnu robiju zbog pokušaja atentata na papu Jovana Pavla II 13. maja. Nakon 20 godina pušten je iz zatvora i u junu 2000. predat je Turskoj.

1988 - U ekploziji automobila-bombe u blizini sirijske vojne baze u zapadnom Bejrutu poginulo je sedam, a ranjeno 48 ljudi.

1991 - Predsedništvo SFRJ izdalo je naredbu o razoružavanju i demobilizaciji svih ilegalnih vojnih formacija u Hrvatskoj.

1992 - Najveći kolumbijski krijumčar droge Pablo Eskobar (Escobar) pobegao je iz zatvora.

1996 - Ispuštanjem paketa sa hranom iz aviona, UN su počele humanitarnu pomoć za oko 700.000 ljudi u južnom Sudanu, kojima je zapretila smrt od gladi.

1997 - Italijanski sud osudio je nacističkog Š oficira Eriha Pribkea (Erić Priebke) na pet godina zatvora za zločine počinjene u Italiji za vreme Drugog svetskog rata.

2001 - Počele su pripreme profesionalnih ronilaca za izvlačenje nuklearne podmornice Kursk, koja je u avgustu 2000, tokom vežbi u Barencovom moru, potonula na dubinu od 107 metara, a svih 118 članova posade je poginulo.

2001 - Umro je Indro Montaneli (92), doajen italijanskog novinarstva i osnivač dnevnog lista "Il Đornale Nuovo", koji danas izlazi pod imenom "Il Đornale". Postao je poznat kao ratni izveštač iz Finske tokom Drugog svetskog rata.

2003 - U napadu američkih snaga na jednu rezidenciju iračkog predsednika Sadama Huseina u Mosulu (Israk) poginula su dvojica njegovih sinova, Udaj (Uday) i Kusaj (Qusay).

2004 - Umro je američki kompozitor Džeri Goldsmit (Jerry Goldsmith), autor muzike za mnoge klasične filmove ("Paton", "Osmi putnik", "Velika pljačka voza", "Momci iz Brazila", "Totalni opoziv) i popularne TV serije ("Doktor Kilder, "Zvezdane staze"Wink.


____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 330
Reg. datum: 23.04.2010
Datum unosa: Cetvrtak 22.07.2010, 17:44, Naslov:
Ma sve to zavisi od coveka do coveka. Nikada ne znas sta ce se desiti i kako ce se desiti. Ja za sebe mogu da tvrdim da trenutno necu to uraditi, ali isto tako ne mogu da tvrdim da cu u braku ili za 5 godina biti veran. Sve ima svoje prednosti i mane. Ljudi se mnogo menjaju kada stupe u brak i kada im deca dodju. Otkud ja znam, mozda nadjem savrsenu devojku, medjutim kada se uzmemo ona postane predator i maltretira me. U tom slucaju, ako nemam drugog izlaza, razveo bih se i verovatno bih je varao. Sto bi i svako zensko uradilo isto...Da se ne lazemo. Ali ako je sve idealno, ne mislim bukvalno sve, zasto bih to radio ili radila?!
____________________
Najvece uživanju u životu je da uradite ono za šta ljudi kažu da ne možete da uradite

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 330
Reg. datum: 23.04.2010
Datum unosa: Petak 23.07.2010, 09:14, Naslov:
Tadić: Odluka teška za Srbiju, nastavak političke borbe

Nakon današnje odluke Međunarodnog suda pravde, svoje mišljenje su izneli srpski, kosovski i svetski zvaničnici. Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je odluka Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova "teška za Srbiju" ali da će Srbija nastaviti da isključivo političkim sredstvima brani svoj teritorijalni integritet. "Jasno je da se sud nije izjašnjavao o pravu na otcepljenje, već je odlučio da raspravlja isključivo o tehničkom sadrzaju deklaracije o nezavisnosti. Sud je izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju i prepustio da se o tome i o svim političkim implikacijama raspravlja u najvišem organu UN", rekao je Tadić novinarima. Tadić je najavio je da će u narednim danima svi državni organi analizirati odluku Međunarodnog suda pravde, a da će za vikend izaslanici odneti njegovu ličnu poruku šefovima 55 država.

Jeremić: MSP izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je danas da je Međunarodni sud pravde "izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju" - o tome da li su kosovski Albanci imali pravo na "pokušaj secesije od Srbije". Najviši sud UN u svom savetodavnom mišljenju zaključio je da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, rezoluciju 1244 UN, ni ustavni okvir koji je njome u pokrajini ustanovljen. To mišljenje Sud je zasnovao na zaključku da međunarodno pravo u načelu ne zabranjuje deklaracije o nezavisnosti, a da autori kosovske deklaracije nisu bile "privremene institucije samouprave", te da su stoga delovali van okvira rezolucije 1244."Međunarodni sud pravde je danas odlučio da se samo u tehničkom smislu izjasni o deklaraciji o nezavisnosti kosovskih Albanaca i time je praktično izbegao da se izjasni o sustinskom pitanju da li su oni imali pravo na pokušaj secesije od Srbije", izjavio je Jeremić posle zasedanja suda, ispred haške Palate mira. On je naznačio da je sledeći korak rasprava o savetodavnom mišljenju Suda pred Generalnom skupštinom UN, koja je mišljenje i zatražila, i koja će u septembru "o ovom problemu dati politički zaključak". "Ja sam uveren da će pri izjašnjavanju u Generalnoj skupštini UN biti potvrđena ispravnost politike Srbije. Politika Srbije se ne menja i to će ostati miroljibiva politika koja se zasniva na principima međunarodnog prava. Danas u sudnici nismo čuli da li je neko imao pravo na otcepljenje na unilateralan način. Takva debata je politička i moraće da se vodi u Generalnoj skupštini", podvukao je
šef srpske diplomatije. Jeremić je naglasio da Srbija "nikada neće priznati jednostranu proglašenu nezavisnosti Kosova" i da "mora nastaviti s principijelnom politikom i mirnom diplomatskom i političkom borbom za očuvanja teritorijalnog integriteta države". Na pitanje albanskog novinara očekuje li nova priznavanja Kosova kao države među članicama Evropske unije, Jeremić je odgovorio: "To je suvereno pravo svih zemalja da odluče kako će postupati. Ne očekujem na osnovu ovakve presude promenu stava najvažnijih država na međunarodnoj sceni... Ostaje da se vidi šta će se dogoditi".

Bogdanović: I pored mišljenja MSP Srbi ostaju na Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je večeras da je odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu "teška", ali da će i pored takvog stava Srbi ostati na Kosovu. "Bez obzira na mišljenje, Srbi će ostati na Kosovu. Građani Kosova imaju poverenje u državne organe, a mi ćemo nastaviti da se borimo svim diplomatskim sredstvima", rekao je Bogdanović za Radio-televiziju Srbije. On je kazao da se nakon mišljenja MSP svakodnevni život Srba na Kosovu neće promeniti i da medju Srbima postoji veliki optimizam. "Potrebno nam je sada jedinstvo i sloga. Nije prvi put da je teško vreme, ali me jako raduje kad vidim da svi isto razmišljamo. Ovde (na Kosovu) nema mesta demagogiji i 'strančarenju', opšti interes je da zajedno nastavimo borbu", naveo je Bogdanović.

Dodik: Presuda o Kosovu dobar putokaz za status RS

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP)
o nezavisnosti Kosova "u najmanju ruku može da posluži kao dobar
putokaz RS za dalju borbu u pogledu njenog statusa i budućnosti". "Mi u RS već odavno nismo sretni činjenicom da se nalazimo u BiH,
ali ćemo se boriti za izvorna dejtonska rešenja. Međutim, nećemo isključivati ni dodatnu političku borbu za status koji nije protivan međunarodnom pravu, kako se to definiše u ovom mišljenju", rekao je Dodik, a prenose mediji u BiH. Dodik je istakao da će stav ovog suda uneti nove osnove za odnose u sličnim situacijama širom sveta i sigurno proizvesti mnogo problema na samom Balkanu.
On je istakao da je mišljenje Suda pravde u Hagu o nezavisnosti Kosova razočaravajuće i da se nastavlja pravno nasilje nad Srbima i srpskim državama.
"I ovim se videlo da je politika iznad prava", što se najbolje može videti po glasanju sudija, koje su i poslate da podrže stavove svojih država", kazao je Dodik TanjuguOn je poručio da će RS nastaviti svoju dosadašnju politiku i neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost južne srpske pokrajine.

Ban Ki Mun poziva uzdražanost i dijalog

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je danas sve strane na Kosovu na uzdržanost i na konstruktivan dijalog. Banov portparol Martin Nesirki rekao je danas da je generalni sekretar poručio svim stranama na Kosovu da ne dopuste provokacije u vezi sa danas saoštenim mišljenjem Međunarodnog suda pravde u vezi s jednostrano proglašenom nezavsnošću Kosova. "Generalni sekretar poziva strane da vode konstruktivan dijalog i da izbegavaju bilo kakve poteze koji mogu biti ocenjeni kao provokativni i koji mogu da podruju takav dijalog", rekao Nesirki, preneo je Itar-tas. Nesirki je, takođe, ukazao da će Ban predati Generalnoj skupštini UN mišljenje MSP o tome da li jednostrano proglašena nezavisnost Kosova odgovara međunarodnim normama. Generalna skupština, dodao je Nesirki, tražila je mišljenje suda i sada treba da se odredi u vezi s daljim potezima oko tog pitanja, zaključio je on.

Tači: Istorijsko mišljenje Međunarodnog suda pravde

Premijer Kosova Hašim Tači ocenio
je danas da je mišljenje Međunarodnog suda pravde "istorijsko i izuzetno značajno" za dalju konsolidaciju nezavisne države Kosovo. Tači je u izjavi iz Vašingtona, gde je u višednevnoj poseti, rekao da zbog mišljenja Suda niko ne treba da se oseti kao gubitnik, i da je to "pobeda za Kosovo i ceo region". "Ova odluka je pravična, istorijska, drugačija od odluka iz prethodnog veka kada su učinjene istorijske nepravde albanskom narodu na Kosovu", rekao je predsednik Vlade Kosova. Tači je pozvao građane da slave odluku suda, ali da proslava bude dostojanstvena. Predsednik Vlade Kosova je dodao da je mišljenje MSP podsticaj za više rada, angažovanje za bolju vladavinu što vodi konsolidaciji, razvoju i jačanju nezavisnog Kosova.

Sejdiu: Mišljenje suda je u korist nezavisnosti Kosova

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu izjavio je danas u Prištini da je mišljenje MSP-a pozitivno i u korist proglašene nezavisnosti Kosova. “Ovo mišljenje je eksplicitno pozitivno po svakoj tački odgovorilo u korist naroda Kosova o pravu na slobodu i samoodlučivanje. Ovo mišljenje je snažno potvrdilo da je proglašenje nezavisnosti Republike Kosovo bilo u potpunom skladu sa međunarodnim pravom i pravom naroda Kosova”, rekao je Sejdiu na konferenciji za novinare, nakon što je MSP saopštio stav o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. “Ovo mišljenje konačno otklanja sve dileme koje su mogle da imaju zemlje koje još nisu priznale Republiku Kosovo. Zbog toga ih ponovo pozivamo da što pre donesu odluku o priznavanju Republike Kosovo, kao nezavisne i suverene zemlje”, kazao je Sejdiu. Sejdiu je pozvao Srbiju da se, kako je rekao, priključi zajedničkoj viziji zemalja u regionu u stavu o svetloj budućnosti i što skorijim evroatlantskim integracijama.
Kosovskom predsedniku četitke su uputili pedsednik Albanije Bamir Topi i premijer Salji Beriša.

Stav MSP ne utiče na Rusiju, Moskva za pregovore

Mišljenje Međunarodnog suda pravde da samoproglašenje kosovske nezavisnosti nije suprotno normama međunarodnog prava nije uticao na stav Moskve koja ne priznaje nezavisnost južne srpske pokrajine, saopštila je danas zvanična Moskva. Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Andrej Nesterenko rekao je da pozicija Moskve "o nepriznavanju nezavnosti Kosova nepromenjana". "Smatramo da je rešenje kosovskog pitanja moguće samo putem nastavka pregovora između zainteresovanih strana, na osnovu odredbi Rezolucije 1244 SB UN koja, kako to ističe MSP, ostaje opšte priznata međunarodno-pravna osnova za rešavanje kosovskog pitanja", istakao je Nesterenko. "Spremni smo da i dalje aktivno to pomažemo", dodao je on. Prema njegovim rečima, principijelno je važno da je sud dao ocenu samo o deklaraciji o proglašenju nezavisnosti, naročito se ograđujući da nije razmatrao u širem planu pitanje prava Kosova na jednostrano otcepljenje od Srbije.



SAD pozdravlja odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu

Sjedinjene Države pozdravile su danas objavljeno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu, prema kojem deklaracija o nezavisnosti Kosova nije narušila međunarodno pravo.

SAD su pozvale evropske zemlje da budu jedinstvene i podrže odluku Suda.

"Međunarodni sud pravde čvrsto ističe da je deklaracija nezavisnosti Kosova legalna, što je presuda koju mi podržavamo", rekao je portparol Stejt departmenta Filip Krouli za agenciju Frans pres. "Sada je vreme za Evropu da bude jedinstvena i stane iza zajedničke budućnosti", rekao je Krouli.

Rasmusen:Odluka Suda ne menja delovanje Kfora na Kosovu

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen saopštio je danas da izneseno "savetodavno mišljenje" Međunarodnog suda pravde u Hagu nema nikakvog uticaja na delovanje i mandat Kfora na Kosovu. Rasmusen je, u kratkom saopštenju, istakao da je "primio na znanje" ocenu Suda u Hagu i podvukao da će "Kfor i dalje sprovoditi svoj mandat očuvanja bezbednosti i zaštite na nepristrasan način širom Kosova". Kfor će to činiti, zaključio je generalni sekretar NATO, "na korist svih zajednica, kako većine, tako i manjine" na Kosovu.

Kušner: Odluka o nezavisnosti Kosova nepovratna

Odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova je "nepovratna", izjavio je danas francuski šef diplomatije Bernar Kušner, komentarišući mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo. "To mišljenje jasno potvrđuje da deklaracija o nezavisnosti Kosova ne krši ni međunarodno pravo, ni rezoluciju 1244, kao što je to Francuska uvek i navodila, i ja se tome radujem", navodi se u saopštenju Bernara Kušnera. "Mišljenje suda jača nezavisnost Kosova, koja je na snazi više od dve godine i već je priznata od 69 država. (Odluka o) nezavisnosti Kosova je nepovratna", rekao je francuski šef diplomatije. "Razmišljajući o mogućem razočarenju Srba i mogućem zadovoljstvu Kosovara, još jednom izražavam svoje lično prijateljstvo i prijateljstvo francuskog naroda za te dve države", navodi se u saopštenju Kušnera koji je podsetio da Srbija i Kosovo "teže da postanu zemlje članice Evropske unije".

Galko: Slovačka neće priznati nezavisnost Kosova

Novi slovački ministar odbrane Lubomir Galko rekao je posle današnjeg objavljivanja mišljena Međunarodnog suda pravde u Hagu da Slovačka neće promeniti svoju odluku da ne prizna nezavisnost Kosova. "Stav Slovačke se nije promenio. Slovačka Republika i dalje ne priznaje jednostrano proglašenje samostalnosti Kosova", rekao je danas Galko i dodao da je Slovačka, bez obzira na odbijanje da prizna Kosovo, zainteresovana za stabilnost Balkana i da zato u trupama Kfora ima 140 svojih vojnika.

Kipar: Poštujemo teritorijalni integriteta Srbije sa Kosovom

Ministarstvo inostranih poslova Kipra danas je potvrdilo stav te zemlje da će poštovati suverenitet i teritorijalni integriteta Srbije, koji uključuje Kosovo i Metohiju. "Kipar bi želeo da ponovi svoju poziciju o Kosovu i potvrdi poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji uključuje Kosovo i Metohiju", stoji u saopštenju kiparskog Ministarstva inostranih poslova, povodom savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde. Kiparsko Ministarstvo inostranih poslova navelo je da "argumentacija koju je koristio Sud nije izjednačila pitanje Kipra sa pitanjem Kosova", preneo je Rojters.Kipar je jedna od pet zemalja članica EU, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Predsednik Abhazije: Potvrda prava na nezavisnost Abhazije

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu je još jedna potvrda prava na nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, izjavio je danas predsednik nepriznate separatističke republike Abhazije Sergej Bagapš. "Odluka Međunarodnog suda je još jednom potvrdila pravo na samoopredeljenje Abhazije i Južne Osetije. A Južna Osetija i Abhazija imaju mnogo više istorijsko-pravnih osnova za nezavisnost nego Kosovo", izjavio je on. Po njegovim rečima, ta odluka je pokazala "apsolutnu ispravnost poteza Rusije, koja je prva priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije".

Nikolić: Teška i sudbonosno loša odluka MSP

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić ocenio je danas da je odluka Međunarodnog suda pravde (MSP) o proglašenju nezavisnosti Kosova jako teška i "sudbonosno loša" po Srbiju. U izjavi novinarima u Skupštini Srbije, Nikolić je rekao da je ta odluka doneta pod izgovorom da su tumačeni samo neki akti a da MSP nije uopšte raspravljao o pravu na otcepljenje od suverene države. "Izrečeno je... I sada treba da razmislimo šta ćemo dalje", rekao je Nikolić i pozvao ljude koji odlučuju o sudbini zemlje na razgovore o sledećim koracima. Nikolić je rekao da očekuje hitnu reakciju i konkretne korake čelnih ljudi u državi, za koje je ocenio da će se pojaviti na televiziji i pokušati da ublaže nemir posle saopštavanja odluke MSP, za koji je dodao da ga i sam oseća. Lider SNS-a je ocenio da je državni vrh "zavaravao" gotovo godinu dana građane da je MSP na strani Srbije i da se očekuje pozitivno mišljenje i podsetio da je još juče predsednik Boris Tadić rekao da očekuje pozitivan stav suda.

G17 plus: Mišljenje MSP će ohrabriti secesioniste

Mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) još je jedan u nizu presedana u međunarodnom pravu i imaće posledice po međunarodni poredak, jer ohrabruje razne secesionističke pokrete širom sveta, ocenila je danas potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić. U izjavi dostavljenoj agenciji Beta, Grubješić je ocenila da je za Srbiju ovakvo mišljenje MSP samo deo procesa diplomatske, pravne i politčke borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. "Krajnji cilj treba da bude otvaranje pregovora o statusu koji bi trebalo da dovedu do istorijskog sporazuma srpskog i albanskog naroda", ocenila je Grubješićeva.

Marković: Skupština da usvoji rezoluciju o Kosovu

Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković izjavio je da bi Skupština Srbije, posle negativne odluke MSP u Hagu, trebalo da usvoji rezoluciju koja će dati ovlašćenja predsedniku Srbije Borisu Tadiću da predstavlja državu kada je u pitanju Kosovo. "U ovom trenutku Srbija ima najveće poverenje u Borisa Tadića. On je predsednik Srbije i on treba da nastavi pregovore tamo gde je stao. To neće za nas biti kraj. Ne možemo da prihvatimo da će Kosovo ostati nezavisno", rekao je Marković.

Todorović (SRS): MSP žestoko pogazio međunarodno pravo

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović ocenio je da je Međunarodni sud pravde u Hagu svojom odlukom "žestoko" pogazio međunarodno pravo i istakao da proglašenje nezavisnosti Kosova nema uporište u međunarodnom pravu. Todorović je rekao da Srbija, posle odluke MSP-a, ne sme da ulazi u bilo kakve rezgovore i pregovore koji bi na bilo koji način doveli u pitanje status Kosova, odnosno status Srbije i da treba da odbije da piše rezoluciju za UN sa EU i da insistira isključivo na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Drašković: Uvažiti mišljenje Međunarodnog suda

Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu moramo da primimo sa uvažavanjem, rekao je danas predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. Stav Suda da su ljudska i nacionalna prava iznad svake vlasti i suvereniteta snažan je oslonac i našem zahtevu da Srbi i srpsko nasleđe na celom Kosovu budu suštinski zaštićeni, uz garancije Evropske unije (EU) i Saveta bezbednosti EU, navodi se u pisanoj izjavi Draškovića. "U saradnji sa EU i međunarodnom zajednicom, a ne u sukobu sa njima i sa vlastima u Prištini, moguće je da srpski narod sa Kosova bude ekonomski, kulturno i duhovno povezan sa Srbijom", naglasio je Drašković.

Korać: Sa više realizma pristupiti rešavanju kosovskog problema

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je danas da će nakon presude Međunarodnog suda pravde Srbija morati sa mnogo više realizma da pristupi rešavanju "kosovskog problema". "Nema sumnje da će Srbija morati sa mnogo više realizma da pristupi rešavanju Kosovskog problema, ali i da se tom prilikom pre svega koncentriše na rešavanje praktičnih problema i da uskoro otpočne sa političkim pregovorima sa izabranim institucijama Kosova", navodi se u Koraćevoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Hiseni očekuje od Srbije da Kosovo smatra suverenom državom

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni rekao je danas da Priština od Srbije očekuje da se prema njemu odnosi kao prema suverenoj državi, pošto je Međunarodni sud pravde izneo mišljenje da deklaracija o nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava. "Očekujem od Srbije da nam se približi, da sa nama razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa, od zajedničke važnosti, ali takvi razgovori mogu biti vođeni samo kao razgovori između suverenih država", izjavio je kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni posle sednice u MSP.

Kuči: Odluka suda u Hagu velika pobeda za Kosovo

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči ocenio je da je odluka Međunarodnog suda pravde da nezavisnost Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom velika pobeda Kosova i pravična odluka koja je potvrdila ispravnost odluke o proglašenju nezavisnosti. "Odluka predstavlja novo poglavlje pobede pravde Kosova i njenih građana", rekao je Kući i dodao da je ovo i pobeda Srbije koja će ovim mišljenjem skinuti sa vrata probelm Kosova kojim se nepotrebno bavila.



Metro možda ispod Bulevara

Prva linija beogradskog metroa jednim delom prolaziće Bulevarom kralja Aleksandra, što je otvorilo dilemu da li će Bulevar, koji se sada rekonstruiše, ponovo biti raskopavan kada metro krene da se gradi. Za gradske funkcionere takva nedoumica ne postoji jer je, kako kažu, u okviru sadašnje rekonstrukcije ostavljen prostor za metro.
Ovo je za „Blic“ potvrdio gradski arhitekta Dejan Vasović. Gradska vlast zahteva da se metro trasira tako da bude u potpunosti nezavisan od drugog saobraćaja. Da li će to biti ostvareno gradnjom po površini, ispod ili iznad zemlje, definisaće stručnjaci iz francuskih graditeljskih preduzeća kojima je poverena izrada idejnog projekta. Ipak, već sada postoje procene da će, ukoliko metro u Bulevaru bude trasiran iznad zemlje, biti teško obezbediti da on u potpunosti bude nezavisan od drugog saobraćaja. - Rekonstrukcija Bulevara koja je u toku omogućava realizaciju svakog od navedenih rešenja. Nakon sadašnje rekonstrukcije Bulevarom će ići tramvaj, a ne metro. Iz ove perspektive čini se verovatnijim da će metro u Bulevaru biti izgrađen ispod površine zemlje. Izgradnjom trase metroa iznad zemlje bilo bi veoma teško ostvariti potpunu nezavisnost u odnosu na drumski saobraćaj. Ne i nemoguće svakako - kaže gradski arhitekta Dejan Vasović.
Da li će u Bulevaru ponovo biti raskopavanja i „građevinskih zahvata“ početkom 2013. godine, za kada se najavljuje početak gradnje prve linije metroa?
- Svakako da ne. Način realizacije rešenja koje će predložiti francuski stručnjaci vodiće računa o radovima koji su tek izvedeni. U okviru ove rekonstrukcije u Bulevaru rezervisani su nadzemni i podzemni koridori za prolaz buduće linije metroa. Svi radovi na izgradnji metroa mogu se izvoditi bez intervencija na radovima već izvedenim u okviru sadašnje rekonstrukcije, bilo na površini (postavljanjem novih šina duž sadašnje trase tramvaja), ili pod zemljom (bušenjem nezavisnih tunelskih cevi) - kaže Vasović. Kako treba da izgleda prva linija metroa već su predložili domaći stručnjaci. Prema ocenama saobraćajnih stručnjaka iz Direkcije za građevinsko zemljište Beograda prva linija metroa (Ustanička - Aleksandra Dubčeka) treba da bude duga 15 kilometara. Prvo bi trebala da bude izgrađena trasa od Ustaničke ulice do Ulice Aleksandra Dubčeka, a posle toga bi se nastavila izgradnje te linije do Bloka 45. Kompozicije bi se, u proseku, kretale brzinom od 28,2 kilometara na sat. Projekat stručnjaka Direkcije predviđa da će vreme putovanja Linijom 1 iznositi 26 minuta. Budućim putnicima od Ustaničke ulice do Trga Republike biće potrebno 12 minuta, a od Vukovog spomenika do Ulice Aleksandra Dubčeka 17 minuta. U zavisnosti od predloga francuskih stručnjaka biće odlučeno i gde će biti glavna stanica metroa. Za sada su u igri Trg Nikole Pašića i Trg Republike.

Sve novo

Osim saobraćajnog aspekta, sadašnja rekonstrukcija Bulevara predstavlja unapređenje gradske podzemne infrastrukture, poručuju iz Grada
- Najveći radovi, kako po obimu, tako i po vrednosti, nalaze se ispod zemlje, što je preduslov da se ostvari planom predviđena izgradnja novih poslovnih i stambenih objekata duž Bulevara. To znači da će značajna sredstva koja je grad Beograd uložio u ovu infrastrukturu biti potpuno u funkciji razvoja i izgradnje ovog dela grada, bez obzira na eventualna nova saobraćajna rešenja - kaže gradski arhitekta Dejan Vasović.



Vrućina obara na ulici

Na autobuskim stajalištima juče u prepodnevnim satima umrle su dve osobe, jer su tropske vrućine i sparina pogoršale njihovo zdravstveno stanje. Kako meteorolozi zahlađenje najavljuju tek u noći između subote i nedelje, lekari upozoravaju Beograđane da ozbiljno shvate njihove savete i da izbegavaju sunce u periodu od 10 do 17 časova.

Voda jedini spas: Trg republike

Muškarac srednjih godina preminuo je juce u 9.30 casova, na peronu 18 autobuske stanice „Bas“. Iako je stanicni lekar brzo reagovao i pozvao Hitnu pomoc, njegove kolege su mogle samo da konstatuju smrt. Sat vremena kasnije, u Bulevaru despota Stefana na autobuskom stajalištu umrla je M. J. (78).
- Dvoje ljudi koji su umrli u toku jucerašnjeg prepodneva na autobuslim stajalištima, nisu umrli od suncanice ili toplotnog udara. Medutim, sasvim je izvesno da su patili od nekog hronicnog oboljenja, a sparno vreme je sigurno doprinelo njihovoj smrti – kaže za „Blic“ Nada Macura, portparol Hitne pomoci i dodala da su lekari samo do 14 casova intervenisali 63 puta, od toga 24 puta na javnim mestima. U Republickom hidrometeorološkom zavodu kažu da su ovakve temperature uobicajne za sredinu leta, ali se zbog povecane vlažnosti u vazduhu one teže podnose.
- Kada je toplo, a sparno organizam se teže adaptira i navikava zbog cega se javlja subjektivan osecaj da je mnogo toplije nego što zapravo jeste – prica meteorolog Nedeljko Todorovic i dodaje da nas i danas ocekuje toplo i veoma sparno vreme, koje ce se zadržati do subote popodne kada ce doci do zahladenja sa kišom. Da bi naredni dani prošli bez žrtava lekari savetuju svim hronicnim bolesnicima da koriste redovnu terapiju, da izbegavaju sunce u periodu od 10 do 17 casova i da piju dosta tecnosti.
- Ovakvo vreme najviše smeta srcanim, cerebralno-vaskularnim bolesnicima odnosno svima onima koji su preživeli šlog, koji imaju neurološka oboljenja i problema sa krvnim pritiskom, kao i starijim osobama ili onima koji su pod dejstvom alkohola. Trebalo bi da dan provedu u klimatizovanim prostorijama, uzimaju dosta tecnosti, vode, limunade ili prohladenih cajeva – istakla je portparolka Hitne pomoci.

Cisterne sa vodom na cetri lokacije

Javno komunalno preduzece Beogradski vodovod i kanalizacija” postavilo
je tri cisterne s vodom za pice u centru Beograda, kako bi gradani lakše podneli velike vrucine. Cisterne su, kako je navedeno, postavljene na Trgu republike, Zelenom vencu i kod Železnicke stanice. Zbog vrucine cisterne sa vodom bice postavljene na Kalemegdanu.




Severna Koreja šalje upozorenje SAD

„Predstojeći zajednički manevri armija SAD i Južne Koreje, zakazani za 25. jul, predstavljaju veliku opasnost za region“, izjavio je juče Ri Tong Il, visoki severnokorejski diplomata, koji se nalazi u vijetnamskoj prestonici Hanoju u delegaciji svoje zemlje na regionalnom forumu o bezbednosti.
Ri Tong Il, severnokorejski diplomata Ovakav stav diplomatskog predstavnika Pjongjanga usledio je samo dan pošto su u južnokorejskoj prestonici Seulu najavljene nove američke sankcije prema Severnoj Koreji i potvrđeno održavanje zajedničkih manevara armija SAD i Južne Koreje u kojima će učestvovati pomorske i vazduhoplovne snage. Uz sankcije, koje uključuju zabranu trgovine oružjem i raspolaganjem lične imovine u inostranstvu, upućeno je Severnoj Koreji i upozorenje da će snositi posledice ukoliko napadne Južnu Koreju. Manevre je takođe osudila i Kina, severnokorejska saveznica, a u Peking je pritom objavio da će u isto vreme biti održani kineski manevri uz istočnu obalu zemlje. Zajednički američko-južnokorejski manevri odvijaće se u zoni Korejskog poluostrva, podeljenog između dve zemlje – proameričke na jugu i komunističke na severu – koje od Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. imaju stanje primirja uz neprestane tenzije. Odnosi dve zemlje su se zaoštrili marta ove godine kada je potopljen južnokorejski ratni brod na kojem je poginulo 46 mornara, za šta su Seul i Vašington optužili Pjongjang koji je demantovao da je odgovoran za taj incident. UN su nedavno osudile taj događaj, ali su u saopštenju izbegle uopšte da pomenu Severnu Koreju, za šta se posebno založila Kina. Severna Koreja, koja je nedavno izrazila spremnost za nastavak pregovora sa regionalnim silama o pitanju njenog nuklearnog programa, sada poziva Seul i Vašington da budu „vodeća snaga“ u stvaranju uslova za to.

Klintonova na forumu u Vijetnamu

Hilari Klinton, državni sekretar SAD, doputovala je juče u dvodnevnu posetu Vijetnamu povodom obeležavanja 15. godišnjice normalizacije odnosa bivših neprijatelja, kao i zbog regionalnog bezbednosnog foruma zemalja Jugoistočne Azije. Agencija Asošiejtid pres navodi da je diskusija na forumu uglavnom posvećena „pretnjama koje stižu od Severne Koreje“.




Dvogodišnje dete palo sa trećeg sprata

Beograd - Dvogodišnja D. S. teško je povređena juče oko sedam sati kad je pala kroz prozor stana sa trećeg sprata u Ulici Tadeuša Košćuška na Dorćolu. Devojčicu su u svesnom stanju, sa povredama lica i noge, prevezli radnici laboratorije „Beo-lab“ u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj ulici.
- Konstatovan je prelom potkolenice i donje vilice. Po prijemu devojčice u bolnicu urađen je ultrazvuk, koji nije pokazao da ima unutrašnjeg krvarenja. Međutim, uradićemo ponovo ultrazvuk da budemo sigurni da nema takvog krvarenja ili da ono neće nastati. Njeno stanje je trenutno stabilno - rekla je juče Dušica Simić, šef hirurške jedinice Dečje bolnice u Tiršovoj. Kako nezvanično saznajemo, sa devojčicom u stanu bila je njena šesnaestogodišnja polusestra, koja je neposredno pre pada nakratko otišla u drugu prostoriju. Devojčici su prvi u pomoć pritekli radnici privatne laboratorije koja se nalazi nedaleko od mesta gde je dete palo.
- Kad smo izašli iz laboratorije, videli smo da dete leži na pločniku ispred zgrade. To je možda bilo nekoliko minuta nakon pada. Bila je svesna i odmah smo je kolima prevezli u kliniku u Tiršovoj ulici. Sad nam ostaje jedino da se nadamo da će devojčica biti dobro - kaže jedan od radnika „Beo-laba“. U petospratnici na Dorćolu malobrojni stanari koji su juče u podne bili kod kuće u šoku su zbog nesreće, a na mestu gde je devojčica pala ostali su tragovi krvi.
- Dovozio sam robu u kafić i video sam policiju, pa sam se raspitao šta je bilo. Rekli su mi da je devojčica pala kroz prozor sa trećeg sprata. Tačnije, rekli su mi da su pale prvo klompe, a zatim i dete. Strašno je to što se desilo, a još strašnije što je ovo drugi slučaj u nekoliko dana - kaže jedan stanar. Samo tri dana ranije petogodišnja V. Đ. pala je takođe sa trećeg sprata zgrade u Spasenovićevoj ulici u Žarkovu dok se igrala sa dve godine mlađim bratom na terasi. Devojčica je neposredno posle pada imala kontuzionu povredu stomaka, povredu glave sa hematomom i prelom butne kosti, a nalazi se na Odeljenju intenzivne nege u Tiršovoj.
- Ulazila sam kod nje. Svesna je i nestrpljivi smo da je ponovo vidimo. Nadamo se najboljem. Međutim, lekari savetuju da je bolje da ne ulazimo da se previše ne uzbuđuje - kaže majka petogodišnje devojčice koju smo juče zatekli u klinici u Tiršovoj. Devojčica V. Đ. je juče operisana, ali će konačne procene lekara zbog ozbiljnosti povreda biti poznate za nekoliko dana.




Niš: Krivična prijava zbog pretnji preko ''Fejsbuka''

Vitomir G. (38) iz Leskovca osumnjičen je za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, jer je preko društvene mreže ''Fejsbuk'' pretio LJ. B. (36) iz Niša, saopštila je Policijska uprava Leskovca. Osumnjičeni Vitomir G. je u vremenu od 30. maja do 9. jula, preko "Fejsbuka", uputio više poruka preteće sadržine i tako uznemirio oštećenog i članove njegove porodice. Policija je krivičnu prijavu dostavila Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu. U saopštenju se podseća da je leskovačka policija u poslednjih nedelju dana, identifikovala i Aleksandra M. kao osobu koja je preko internet mreže izvršila krivično delo ugrožavanje sigurnosti, gde je jedan od oštećenih bio novinar radio Leskovca.




Letovanje u Grčkoj platili dva puta

Vranje - Više Vranjanaca moralo je dva puta da plati letovanje u Grčkoj, pošto su prvo uplatili aranžman vranjskoj turističkoj agenciji "Balkan turs", ali im je, kada su stigli u Leptokariju, rečeno da za njih ne postoje rezervacije, pa su smeštaj ponovo morali da plate.
- Sa prijateljem Srđanom Jovićem iz Vranja, koji mi je preporučio ovu agenciju, još u februaru avansno sam platio 970 evra za moju porodicu i porodice Nedeljković i Milošević iz Obrenovca. Od vlasnika agencije Vlaste Stojkovića 23. juna dobio sam vaučere za sve tri porodice. Kada smo 1. jula stigli ispred vile "Elvina", vlasniku sam dao vaučere na uvid. Grk mi je rekao da za nas nije rezervisano, a ni plaćeno. Odmah sam zvao Stanojkovića telefonom. Rekao je da stiže za desetak minuta, ali nije dolazio deset dana. Rekao mi je telefonom da je reč o nesporazumu sa vlasnikom vile i da mu platimo po 100-200 evra dok on ne stigne - kaže Ivica Veličković, jedan od oštećenih turista. Po povratku sa mora, Veličković i njegov prijatelj Jović otišli su kod Stanojkovića kući. Obećao je da će im 12. jula vratiti pare, ali to nije učinio, već ih je prijavio policiji za uznemiravanje.
Za sada se još ne zna koliko je građana oštećeno, ali se pretpostavlja da je u pitanju bar dvadesetak porodica.
- Za majku, sestru i sebe vlasniku agencije sam unapred za trokrevetni apartman platila 300 evra. Kada smo stigle u Leptokariju, vlasnik vile rekao je da aranžman za nas nije rezervisan. Gazda je tražio da naknadno platimo ukoliko hoćemo u apartman. Većina od dvadesetak prevarenih porodica platila je Grku naknadno boravak u vili. Po povratku sa mora, Stanojković je obećavao da će vratiti pare. Odlazila sam nekoliko puta u agenciju, ali od para još ništa - kaže Dragica Marinkovićeva. Letovanje u Leptokariji sa ćerkom avansno je platila 470 evra agenciji i šef dopisništva RTS-a u Vranju Miljana Okiljević-Nikolić. Poučena neprijatnim iskustvom mnogih Vranjaca sa "Balkan tursom", ona nastoji da odustane od aranžmana i povrati pare.
- Još prošle nedelje vlasnik je obećao da će mi vratiti pare. Od tada kao da je u zemlju propao. Ne javlja se na telefonske pozive, a agencija je zatvorena. Na vratima agencije ostavlja poruke da je u Nišu, Grčkoj - kaže ona. Prostorije "Balkan tursa" u Vranju su zaključane, a vlasnik Vlasta Stanojković navodno je u Grčkoj. U vranjskoj policiji navode "da je određeni broj građana prijavio vlasnika agencije 'Balkan turs' Vlastu Stanojkovića zbog neispunjavanja obaveza iz aranžmana za letovanje u Grčkoj" i da su provere u toku.

Firma iz Crne Gore podnela prijavu

Portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju Lidija Atanasović potvrdila je „Blicu“ da je od Policijske uprave stigla krivična prijava protiv Vlaste Stanojkovića, ali se ne odnosi na Vranjance koji su letovanje u Grčkoj platili dva puta. Krivičnu prijavu podneo je zastupnik DOO „Kompani“ iz Bara, u kojoj navodi da je Vlasta Stanojković sebi, na štetu pomenute firme, pribavio korist od 3.852 evra. U prijavi se navodi da je Stanojković prodavao turističke kapacitete oštećene firme, slao goste u objekte DOO „Kompani“ u Baru i Čanju i nije platio usluge tom preduzeću.




Odbila da se učlani u stranku, pa dobila otkaz

Šabac - Silvija Nešković, profesorka sociologije i dosadašnja portparolka i realizatorka tribinske i dečje scene Kulturnog centra, ostala je bez posla posle tri godine rada u ovoj ustanovi. Ona tvrdi da je otkaz dobila jer nije htela da podlegne pritiscima i učlani se u LDP. Direktor Miloš Tojić, međutim, tvrdi da je Neškovićevoj istekao ugovor i da za političke pritiske ne zna.
Silvija Nešković radila kao portparol i realizator scene u Kulturnom centru
- Kad mi je pre šest meseci iz LDP-a poručeno da ću dobiti otkaz kada mi istekne ugovor, ako se ne učlanim u ovu stranku, dugo sam razmišljala kako da postupim, smem li da dovedem u pitanje egzistenciju deteta, da li je vredno biti principijelan i ne podleći uceni, ili obezbediti kakvu-takvu sigurnost svom detetu kaže Neškovićeva, samohrana majka šestogodišnjeg deteta. Ona tvrdi da je sve počelo kada je pozvao jedan član LDP da dođe u prostorije ove stranke u Šapcu. - On mi je rekao da ću ostati bez posla ukoliko se ne učlanim. Pošto to nisam učinila, poslednjih šest meseci sam trpela stalni mobing od direktora i nakon toga nije mi produžen ugovor - kaže Neškovićeva. Ona tvrdi da je direktor bio vrlo neprijatan prema njoj, rekao joj je "pokupi svoje stvari i idi, spremi sto, ili ćemo ga mi raspremiti", a zatim je istog dana izneo sto iz kancelarije i kompjuter preneo u svoju kancelariju. - Kad je trebalo da mi produži ugovor, direktor Miloš Tojić je rekao da mora da pita Milana Čičulića, menadžera LDP-a u Šapcu i člana Gradskog veća, tako da je on odlučivao o mom ostanku. Kakvo je to onda diskreciono pravo direktora da odlučuje o zaposlenima? Za poslednje tri godine promenila sam tri direktora, savesno sam obavljala svoj posao, a da nije bilo tako pa ne bi mi Tojićevi prethodnici produžavali ugovor - kaže Silvija. Miloš Tojić kaže da je radno mesto na kojem je Silvija radila sistematizovano, i da je neophodna prethodna odluka lokalne samouprave o produženju ugovora.
- Optužbe za politički mobing nisu tačne. Delimično sam bio zadovoljan njenim radom, ali to nije razlog ni zbog kog bih produžio niti raskinuo ugovor. Njoj je jednostavno radni odnos prestao istekom ugovora na određeno vreme. Meni nije poznato da je bilo ko iz LDP-a nju ucenjivao - kaže Tojić. I Milan Čičulić negira Silvijine navode.
- Direktor uz saglasnost lokalne samouprave odlučuje da li će ili neće biti produžen ugovor potpisan sa Silvijom Nešković. Ja sa tim nemam nikakve veze, šta više svakom članu stranke sugerišem da bude samostalan u obavljanju svog posla - kaže Čičulić. Gradonačelnik Šapca Miloš Miloš Milošević, povodom ovog slučaja rekao je da ako je sve bilo tako kako je Silvija rekla, da to nije u redu i da nikakve stranačke ili bilo koje druge veze ne smeju da budu iznad profesionalne odgovornosti.
- Mi se opredeljujemo za najbolje kadrove gde su presudni sposobnost, obrazovanost i ugled. Direktor je jedini koji donosi odluke o izboru saradnika i zaposlenih jer je odgovoran za personalna rešenja. Ono što kao gradonačelnik imam obavezu da ispratim je da se poštuje broj zaposlenih i masa zarada – kaže Milošević.
Silvija Nešković podnela je prijavu inspekciji rada, koja će obaviti kontrolu.




Na „Nišvilu“ će svirati 50 grupa

Niš - Na ovogodišnjem džez festivalu „Nišvil“, koji će biti održan od 12. do 15. avgusta na Tvrđavi u Nišu, nastupiće više od 500 izvođača, koji sviraju u 50 bendova, a sviraće se na pet stejdževa. Solomon Burke, kralj soula, koji do sada nije nastupao u Srbiji, jedan je od hedlajnera i najveća zvezda ovogodišnjeg „Nišvila“. Ne mnogo manje zanimljivi su i trubač Roy Hargove, grupa „De phazz“, Rambo Amadeus…
- Osim dva glavna stejdža „Eearth“ i „Sky“, u Tvrđavi će kod Beogradske kapije biti postavljena „Gate stage“, na kojoj će ljubitelji džeza moći besplatno da slušaju muzičare od 19 do 24 časa. U Tvrđavi ćemo prvi put organizovati „Movie stage“ kod Galerije „Salon 77“ na kome će se prikazivati filmovi o džezu. Ispred Tržno-poslovnog centra „Kalča“ biće „Rolling stage“, odnosno muzičari će svirati u otvorenom autobusu „Laste“. Ta pokretna bina će nam omogućiti da obiđemo sve gradske opštine i da Nišlije u svom komšiluku mogu da čuju džez muziku. I ove godine ćemo imati „Nisville future bend“ sastavljen od niških osnovaca i srednjoškolaca koji sviraju džez - kaže direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević.
On dodaje da će ovogodišnja nagrada za životno delo biti uručena Mirku Šoucu, poznatom džez harmonikašu. Ove godine ćemo dodeliti nagradu najstarijem posetiocu „Nišvila“, kao i najstarijem učesniku. Nišlija Petar Miljković - čika Pera, poznati maratonac, koji ima 94 godine, primiće nagradu jer je 1934. godine pevao sa „Džoli bojsima“ u hotelu „Palas“ u Niškoj Banji. Program na otvaranju „Nišvila“ vodiće Martina Vrbos, voditeljka „MTV Adrije“, i Rambo Amadeus.
- Na konkursu za volontere javilo nam se više od 300 mladih ljudi, a interesantno je da dosta njih nije iz Niša. Pošto smo tražili sto volontera, odabraćemo većinu iz Niša jer za one koji dolaze sa strane moramo da obezbedimo smeštaj i hranu. Karte se već prodaju, a u pretprodaji cena VIP kompleta je 4.000, regularnog 3.000, a studentsko-đačkog 2.500 dinara. Pojedinačna dnevna karta košta 1.500, 1.200 i 1.000 dinara. Autoprevoznik „Lasta“ će svakodnevno iz Beograda besplatno prevoziti sve one koji žele da posete „Nišvil“ - ističe Blagojević. Osim što će 12. avgusta biti postavljen spomenik bardu romske muzike Šabanu Bajramoviću, u toku je i snimanje filma „Šaban izbliza“, koji režira Željko Mirković.



PROGRAM „NIŠVILA”

Četvrtak
Earth i Sky stage Gate stage
Hazari i Kornelije Kovač Nisville future band
Sasia Laroo band Miša Mičevski group
Ori Dakari Violentango
Solomon Burke Woodcock
Rambo Amadeus EL Jazzyra
Lance Lopez



Petak

Earth i Sky stage Gate stage
Divas Voice Lav Kovač quintet
Flat earth society Caffe ball
Roy Hargrove quintet The banditi
Slivovitz Lepi Jova
Georgie fame trio Koma
Zdenka Kovačiček Kal



Subota

Earth i Sky stage Gate stage
Serkan Sagri Superconfusion
Benni Goslon & Kelag big bend Alfama quintet
Simone Zanchini quartet Sethsat
Djabe & Steve Hacket
Many Dibango & Alex Capriani band
Soul Malkosa gang
Braksa soundsystem Two bags bluesman



Nedelja

Eearth i Sky stage Gate stage
The belles Misteria Carpatica
Falb fiction Ossa quarter
Terje Rypdal trio Jeuns
Vladimir Četkar band Rich Bitc&Tanja Jovičević
De phazz DJ Ojciec Karol & Break
Vrelo De funk crew

____________________
Najvece uživanju u životu je da uradite ono za šta ljudi kažu da ne možete da uradite

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Petak 23.07.2010, 11:12, Naslov:
1759. - Rusi u Sedmogodišnjem ratu, pod komandom generala Petra Semjonoviča Saltikova, potukli prusku armiju u bici kod Kaja, na istoku Nemačke.
1828. - Vilijem Bart iz Mičigena, SAD, patentirao „tipografer“, koji se smatra prvom pisaćom mašinom.
1875. - Umro američki pronalazač Ajzak Merit Singer, koji je 1851. usavršio prvu šivaću mašinu koja je ušla u široku upotrebu.
1885. - umro američki general i državnik Ulisis Simpson Grant, vrhovni komandant armije Severa u građanskom ratu i predsednik SAD.
1914. - Austro-Ugarska uputila ultimatum Srbiji da sprovede istragu povodom atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Wien
Broj postova: 4001
Reg. datum: 21.07.2009
Datum unosa: Nedelja 25.07.2010, 12:41, Naslov:
Petogodišnja devojčica V. Đ., koja je u utorak teško povređena kada je pala sa trećeg sprata zgrade u Spasenovićevoj ulici u beogradskom naselju Žarkovo preminula je juče u dečjoj klinici u Tiršovoj.

Devojčici su hitno, pre dva dana, operisana pluća. Ipak, dete, nažalost, nije uspelo da preživi.

- Mi smo se svim silama borili da spasemo život devojčice koja je pala sa zgrade u Žarkovu. Iako je na početku izgledalo kao da će preživeti, njeno stanje se pogoršalo i nažalost, V. Đ. nije uspela da se izbori sa teškim povredama. Ona je u toku jučerašnje noći podlegla povredama - kaže izvor Pressa u bolnici u Tiršovoj.

Juče, u Žarkovu u Spasenovićevoj ulici na broju 3, u stanu 28 koji je u vlasništvu Dese Radić, iz kojeg je mala V. Đ. i ispala, vladala je tuga. Reporteri Pressa su zakucali na njihova vrata koja je otvorio vidno skrhani otac i odbio da prokomentariše nemili događaj.

- Izvinite, mislim da zaista nije trenutak da dajemo nikakve komentare za medije. Molim vas da nas razumete - rekao je vidno potreseni otac, a iz stana se „čuo" samo sablasni muk. Sa vrata je bilo uočljivo više buketa cveća.

Stanje D. S. i dalje kritično

Druga devojčica, dvogodišnja D. S. koja je na Dorćolu u ulici Tadeuša Košćuškog u petak oko 19 sati takođe pala s trećeg sprata s visine od 12 metara i preživela pad, smeštena je takođe u dečjoj bolnici u Tiršovoj. Kako kažu doktori, njeno stanje je i dalje kritično.

- Dvogodišnja D. S. se nalazi kod nas u bolnici i njeno stanje je kritično. U ovom trenutku je nezahvalno i neumesno davati bilo kakve prognoze o tome da li će uspeti da se izbori - kažu u ovoj bolnici.


Komšije, koje stanuju u istoj zgradi, kažu da su jako potresene vestima o smrti male V. Đ.


- Zaista, ovo je strašno! Ne mogu da zamislim kako je tim jadnim roditeljima. Pre nedelju dana sam zatekao porodicu kako veselo ulazi u zgradu i priča. Samo sam im mahnuo glavom, a oni su mi uzvratili osmehom - priča jedan od komšija.

On dodaje da je tada video malu V. Đ. kako trčkara kroz zgradu i da u tom trenutku ništa nije ukazivalo na tragičan događaj koji će uslediti. Kako kaže, o stanju devojčice se informisao putem medija jer mu je bilo neprijatno da pita roditelje, i dodaje da se svakodnevno molio bogu da devojčica preživi.

Da podsetimo, petogodišnja V. Đ. je prošle srede oko 14 časova pala sa terase na trećem spratu zgrade u Žarkovu. Odmah nakon toga, na mesto nesreće stigli su lekari Hitne pomoći i ukazali joj neophodnu negu. Još u tom trenutku, bilo je jasno da su povrede veoma ozbiljne i da će mala V. Đ. teško uspeti da preživi.

- Devojčica je zadobila izuzetno teške povrede. Na glavi ima veliki hematom, povredu stomaka, pluća i prelom desne butne kosti. Nakon prve pomoći prevezli smo je u Urgentni centar na odeljenje za reanimaciju - rekla je tada portparolka Hitne pomoći doktorka Nada Macura.
____________________
"Pre nego što krenete da tražite sreæu, proverite-možda ste veæ sreæni. Sreæa je mala, obièna i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide."

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Ponedeljak 26.07.2010, 11:29, Naslov:
Jao,chitala sam to juche,bash sam se smorila Place
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 156
Koliko clanova ima idealna porodica?