Datum unosa: Utorak 24.07.2007, 21:05, Naslov:
Jao, vina, pa ako si toliko upoznata sa pojmom foruma, i svrhe istog, onda ti je sigurno jasno da se ovde ne radi o jurnjavi jednih za drugima, nego o razgovoru, o razmeni stavova...
Ako si želela da primetiš, a mogla si, svi mi ovde smo poklonici i računara, i Interneta, i svega što ide uz to. Ali, eto, to nekima od nas nije razlog da zaboravimo na knjigu.
Isključivost koju meni pripisuješ je upravo to, tvoje zalaganje za ukidanje čitanja knjiga, štampanja novih...
Možda je poređenje neprikladno, ali to bi značilo da se pronalaskom nečeg novog ukidaju stvari koje su pre toga postojale. Nije sve što je moderno razlog da se zaboravi i zatre prošlost. Pa zašto ljudi vole da pripremaju hranu na roštilju, kad je već pronađen šporet? Ili da li bi ljudi trebalo da prestanu da voze bicikl, kad je već pronađen automobil? Ovo sa ukidanjem knjiga meni upravo liči na jedan takav apsurd...
Ok je da se svi trudimo da pomalo, koliko je u našoj moći promenimo svet, makar svoj mali, lični, onaj koji nas okružuje. Ali kad su u pitanju tako radikalne ideje, koje imaju prizvuk misije, čovek mora celu tu ideju dobrano izanalizirati pre nego što je plasira.
Znaš, sve vreme pokušavam da shvatim šta je primarno u tvom zauzimanju, da bih te mogla razumeti. Neke stvari mi nisu jasne, i zato ti postavljam pitanja. U pitanju je koliko shvatam briga za ekologiju i životinje. Prevashodno pse. Ti si osoba koja vozi automobil, pomenula si to negde. Ekološki? Išla si satima peške samo da ne bi išla autobusom, zašto sad voziš automobil, umesto da isto tako ideš peške. Drveće se smara pročišćavajući vazduh, zar ne? Zatim kažeš da da bi ukinula štampanje knjiga. Žao ti je drveća. A vegeterijanac si i jedeš druge biljke. Njih ti nije žao? Voliš životinje. Nikada ni jednu ne bi ubila? Molim te kaži mi šta radiš kad ti komarac sleti na ruku, da li ga pljesneš ili ga pustiš da se lepo napije tvoje krvi, i kažeš mu "Prijatno, mali zu-zu..."? Kad ti mrav uđe u stan, ti ga nežno ispratiš napolje i pomogneš mu da nađe svoj mravinjak? Šta radiš, ako u kući ugledaš malo paučine, da li rasturaš dom jadnog paučića, ili šta?
Po meni je pošteno da ako se neko izjašnjava kao eksplicitni zagovornik ideje, i uzme za pravo da osporava druge, da onda taj neko bar bude dosledan u tome. Da, ti ako si spremna da meni istrgneš knjigu iz ruke, ti onda ne bi sebi mogla dozvoliti kompromise sa nameštajem i vožnju automobilom. Tek tada bih mogla da poverujem da ti je zaista stalo.