Datum unosa: Sreda 27.01.2010, 12:52, Naslov:
Ja sam se na sajtu doktor.rs posvadjala sa sa nekim lekarima koji ne priznaju alternativne metode.Zapravo,razumem ih jer su ucheni da ne priznaju nishta osim chiste nauke i medicine...Medjutim,i ja sam po profesiji medicinski radnik,iako se ne bavim time,trudim se da svakog dana nauchim i saznam neshto novo.Nikada nisam bila ogranichenog razmishljanja ni za shta,a posebno ne vezano za medicinu.
Sve shto cu sada napisati,i shto inache pishem,uglavnom je iz licnog iskustava i iskustva ljudi oko mene...
Velik broj alternativnih "metoda" nema nikakvu dokazanu delotvornost osim kratkotrajnog placebo efekta (kao što ga već ima i bilo koja medicinska metoda, uz svoju standardnu dokazanu delotvornost).
U takve metode spadaju lechenja religijom i ubedjivanje ljudi da ce im posle odredjene terapije biti bolje ili da ce ozdraviti.Tesko bolestan chovek ,realno,nema shta da izgubi,pa chak i te placebo alternativne metode nece mu nimalo odmoci.Ali,isto tako bolestan chovek u nadi da ce biti izlechen moze pasti u ruke sharlatanima i nekima koji sebe nazivaju nadrilekarima,spasiteljima i slichno.To su ljudi koji su u stanju da vam u najgorim mukama oduzmu novac,i da ostanete bez prebijene pare i to bez ikakvih rezultata,chak i bez tkz placebo efekta!Necete dobiti nishta,a izgubicete mnogo!
Sa druge strane,zvanichna medicina,u dosta sluchajeva vam moze pomoci,ali isto tako i dovesti do nuspojava kakve se na primer javljaju kod zrachenja i hemoterapija kod karcinoma.Posle ovih agresivnih metoda,moze doci do otkazivanja mokracne beshike,digestivnog trakta i svih ostalih organa.E tu,nastupa alternativna medicina,da zalechi rane,shto se kaze.. Smatram da lechenje biljkama i zdarvom hranom uopshte,ne moze nikome da nashkodi,tako da nije na odmet probati.
Po mom mishljenju najbolje je kombinovati nauku sa alternativnom medicinom i ne ogranichavati samo na jednu opciju.pritom treba paziti shta i od koga uzimamo za lek.Pre nego shto bilo shta unesete u organizam,proverite odakle to dolazi i koje sastoje sadrzi.Pritom treba uzetu u obzir da svvakome sve razlichito prija i da je uzimanje bilo kakvih hranljivih sastojaka vezano za podneblja.Ono shto na primer moze da izlechi kineza ili indijanca,nece izlechiti balkanca ili pak afroamerikanca.Tako da i to treba uzeti u obzir.U svakom sluchaju sa biljkama i zdarvom ishtanom ne mozete pogreshiti!