Datum unosa: Subota 30.06.2007, 00:53, Naslov:
To koliko je sloboda aproksimativan pojam, i kako je i na koji način svi mi različito doživljavamo, može se prilično dobro videti ako se analiziraju naši emotivni, tj. ljubavni porivi, veze i odnosi.
Mnogi će reći ljubav je sloboda. Kako to samo velelepno zvuči i, na prvu loptu, skoro svi smo spremni da to potvrdimo. E, vidite, to iz nas tada progovara dete koje je svojevremeno poželelo da odraste, da se odvoji od roditeljskih skuta i pronađe ljubav kao prvi vid slobode i odvajanja od detinjstva. Svi se sećamo kako se celi svet otvarao pred nama neistražen, i kako smo sa već spremnom nežnošću u srcu zamišljali u njemu onu drugu svoju polovinu, kako smo zagrcnuti od neizvesnosti sanjali slobodu da u taj isti svet jurnemo i pokupimo sve blagodeti koje čekaju samo na nas. Onda se desi da ljubav zaista sretnemo, odrastemo dovoljno da se ne stidimo svog godišta pri upoznavanju (ovo su reči jedne devojčice koja je nedavno napunila 16), roditelji počnu da odobravaju našu samostalnost... Ali... Ispostavi se da ljubav ako uz nju stavimo reč "slobodna" nije nešto što se odobrava, da je ljubav prihvaćena u unapred postavljenim formama, da osoba naših snova često ima i osobine koje nam ne odgovaraju, a koje moramo prihvatiti makar u malom procentu, da taj neko od nas očekuje da se menjamo iako to ne želimo... Ups, koliko je tu samo uslova, preduslova, obaveza, povuci- potegni situacija... Hm, da li je tada ljubav nekako više klopka nego sloboda?
Ima li razlike u "voleti slobodno", ili "biti slobodan u ljubavi", ili "imati slobodnu vezu"?
Sa druge strane su slučajevi kada sva nastojanja da se veza spase padnu u vodu. To je klasični bračni brodolom. Moja prijateljica je razvedena, kažu ljudi "slobodna je", kažu i "raspuštena", od vrlo drskog izraza- raspuštenica. (Zašto nisam čula da neko razvedenog muškarca nazove raspuštenikom?) Žena živi sama, ima dete, posvećena je majka. Boji se svakog daljeg vezivanja za muškarce. Kaže- draža mi je sloboda... U njenom slučaju samoća znači slobodu. Ali ona nije srećna, i sama kaže da nije srećna...