Datum unosa: Utorak 21.07.2009, 14:04, Naslov:
Kada se placa karticom za knjigovodju je sasvim dovoljan slip + fiskalni isecak. Nije greska ako neko prilozi i gotovinski racun uz to, ali nema potrebe.
Sto se tice koriscenja poslovne kartice u privatne svrhe to po zakonu nije dozvoljeno. Ali, svi znamo da se mnogi zakona ne pridrzavaju.
Tu poslodavac moze biti "mudar", pa i poslovnu karticu mudro koristiti. Npr. ako plati racun u restoranu poslovnom karticom, iako nije bio u pitanju poslovni rucak, to se moze pripisati prezentaciji. Ili, ako npr. kupi sebi nesto u parfimeriji to se moze tretirati kao poklon poslovnom partneru.
Dosta zavisi i od toga koliko je knjigovodja snalazljiv da opravda nesto sto bas i nije regularno.
Ne znam, naravno, o kakvim privatnim kupovinama je rec, ali ako je u pitanju nesto sto ocigledno ne prolazi, onda je poslodavcu bolje da sa poslovnog racuna podigne novac i da se to podvede pod materijalne troskove, a da taj novac u kesu upotrebi za sta mu treba. Te materijalne troskove ce svakako morati da pokrije nekim racunima, ali tu opet moze upotrebiti neki racun iz kafica, restorana, taksija ili nesto slicno.
Mislim da bi, posto si vec pocetnik, morala da dogovoris sa svojim poslodavcem da li cete raditi regularno ili ne ili koliko cete sebi odstupanje dozvoliti.
Ne bih da ovo zvuci kao losa skola... sad ja tebe ucim kako da zaobidjes zakon, jer to mi nije namera. Htela sam samo malo da ti olaksam dok se ne obratis nekom pravom (ja to nisam) knjigovodji za savet, nekome ko ima vise iskustva nego ti.
Vec ces se uhodati. Potrebno je vreme. Moras samo dobro pratiti zakone i propise, uvek moras biti u toku.
I zapamti, poslodavac je taj koji svoj potpis svuda stavlja, ali i ti imas odgovornost.
Neregularnost stetu donosi prvenstveno poslodavcu, ali u nekim slucajevima i tebi.
Srecno.